Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
moyashimon napisał:
zgoda na widzenie z tego co mi wiadomo jest ważne miesiąc od czasu wysłania.

Nie. Ważne jest tyle, ile na nim napisano. Może taka zgoda być ważna jeden dzień. To leży w gestii organu dysponującego.
A jak terminu nie podano to taki dokument jest nieważny.

anulkaq napisał:
Jak mojego papiery były w sądzie to Pani mnie dokładnie poinformowała ,że widzenia są tylko co 2 tyg.

Poinformowała, że w danym AŚ widzenia sa co dwa tygodnie, czy poinformowała, że zgody mogą być wydawane nie częściej niż raz na dwa tygodnie?

anulkaq napisał:
poinformowała,że widzenia są co 2 tyg.

Być może w konkretnym areszcie tak ustalono organizacyjnie - by każdy z tymczasowo aresztowanych miał szansę odbyć widzenie. Nie wynika to z żadnych przepisów.

ja osobiście miałam widzenia co tydzień zarówno od sądu jak i od prokuratury.Były i przez szybę i przy stoliku .To czy dostanie się widzenie zależy chyba od toku postępowania sprawy jak zaawansowane jest śledztwo i czy nie zachodzi obawa mataczenia.A sędziowie i prokuratorzy są ludzmi i potrafią zrozumieć sytuację .Jak się nie napisze prośby to się nie dowiemy czy będzie to widzenie czy nie.

Ja dostawalam widzenia regularnie co 2 tygodnie,a nawet pamietam rok temu dzwonilam do prokuratora przed swietami i poprosilam o dodatkowe widzenie z racji tego ze sa swieta itp i nawet sie zgodzil.Wiec mysle ze to wszystko zalezy od prokuratora lub sadu,od ich dobrej woli.Widzenia tez mialam wystawiane na date rowna 2 tygodni od wystawienia ostatniego widzenia ,do wykorzystania przez miesiac.Ale to wszystko widze w roznych miejscach wyglada inaczej.

W moim przypadku było tak,że od sądu widzenia dostawałam co tydzień.Wszystko szybko i ładnie.Z prokuraturą było różnie,ale raczej jak składałam to za pare dni dzwoniłam sie dowiedzieć czy jest i było,no tylko gorzej było z odebraniem.Czekałam dłużej bo odsyłali mi pocztą.Spotkałam sie raczej z dobrym obchodzeniem w tej sprawie.

Dziewczyny będę wysyłała pocztą wniosek o widzenie z moim M - prokuratura jest w Lublinie, ja w Warszawie , więc nie mam innego wyjścia. Bardzo proszę pomóżcie czy taki wzór jest ok ? Może macie jakieś swoje ?

To wzór który znalazłam :

WNIOSEK O WIDZENIE
Uprzejmie proszę o udzielenie mi zgody na osobiste widzenie się z podejrzanym, tymczasowo aresztowanym, ....................................... Jestem ..................................... . Z informacji uzyskanych od obrońcy podejrzanego wynika, że .................. bardzo przeżywa fakt osadzenia go w
Areszcie i potrzebuje wsparcia ................... Z tych względów uprzejmie proszę o udzielenie zgody na
widzenie z tymczasowo aresztowanym.

................................................ ..........................
prokuratura Rejonowa data
............................................ ..................................................................
(Sygn. akt ds.)
(Imię i nazwisko oraz adres osoby proszącej o widzenie)

ja jak wypełniałam wnioski to nie musiałam pisać "Z informacji uzyskanych od obrońcy podejrzanego wynika, że .................. bardzo przeżywa fakt osadzenia go w
Areszcie i potrzebuje wsparcia ................... "

anetosia napisał:
ja jak wypełniałam wnioski to nie musiałam pisać "Z informacji uzyskanych od obrońcy podejrzanego wynika, że .................. bardzo przeżywa fakt osadzenia go w
Areszcie i potrzebuje wsparcia ................... "

Aha ... Czyli mogę spokojnie to wyciąć :)
Wrrrr.... to wszystko to dla mnie koszmar.

Imię Nazwisko

Dokładny
adres zamieszkania

Sąd Rejonowy/Okręgowy
w Tarnowie
Wydział II Karny

Sygn. akt __

PROŚBA O WYRAŻENIE ZGODY NA WIDZENIE z TYMCZASOWO ARESZTOWANYM

Zwracam się z prośba o wyrażenie zgody na widzenie z moim (moją) …………………………………………….(podać stopień pokrewieństwa oraz imię i nazwisko)

………………………………………………………………………………………………podać formę widzenia

………………………..
Własnoręczny podpis

Myślę, że taki spokojnie wystarczy ;)

Czy idac na widzenie mam szanse porozmawiac z wychowawca? np gdybym wczesniej zadzownila i sie umowila czy nie ma sensu spotkania sie z wychowawca?

w Wejherowie nie ma wychowawcy w wekendy a porozmawiać zawsze możesz ale lepiej zadzwonić i się umówić wtedy wiesz że będzie napewno ;) ale porozmawiać możesz też telefonicznie

Ostatnia edycja:
Bo rozmawiałam telefonicznie alepowiedziala ze nic mi nie powie ... to znaczy ze przez tel. nic nie chciala mowic czy w ogole jest sens z nia rozmowy.. czy udzieli mi jakis informacji..

gdybyś chciała się dowiedzieć o sprawę to nic Ci nie powie bo nic nie wie .Może Ci udzielić informacji odnośnie jego zachowania paczek itp. Zależy o co chcesz zapytać .

Duskaa napisał:
Może Ci udzielić informacji odnośnie jego zachowania paczek itp.

Nie tak od razu. po pierwsze zainteresowany musi wyrazić zgodę, by konkretna osoba była o nim informowana. Może przecież sobie tego nie życzyć, prawda? I ma do tego PRAWO.

ależ oczywiście Frog bo jest ustawa o danych osobowych ale zakładam że on wyraził zgodę .

Duskaa napisał:
ale zakładam że on wyraził zgodę .

To może napisz o tym. Bo użytkownicy mogą o tym nie wiedzieć i później mają pretensję do wychowawcy czy innego funkcjonariusza, że ten nie chce im nic o osadzonym powiedzieć.

Mi chodziło tylko o to czy mi bylyby udostepnione takie informacje od wychowawcy nikomu wiecej za zgoda oczywiscie aresztowanego.

kasiakk Jeżeli aresztowany/skazany się zgodzi, to nie powinno być problemu z udzieleniem Ci informacji przez wychowawce.

od sierpnia 2010r weszła ustawa o ochronie danych osobowych -tak mnie poinformowano przez SW i dzwoniąc bądz rozmawiając osobiście z wychowawcą lub innym pracownikiem jednostki możemy usłyszeć że nie udzielają informacji .Wtedy należy napisać podanie do dyrekcji jednostki o zgodę na udzielanie informacji o osadzonym i osadzony musi wyrazićteż taką zgodę na udzielenie informacji.Czy teraz dobrze Frog ;)

Kasiakk tak jak napisała endo jeżeli M wyraził zgodę to to nie będzie problemu

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót