Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Duskaa napisał:
Czy teraz dobrze Frog ;)

Oczywiście, że nie, bo ustawa traktująca o danych osobowych weszła już baaaardzo dawno w życie.
I nie pisz, że nie będzie problemu, bo nawet nie wiesz, o co ona chce zapytać.

Frog przepraszam ale o tej ustawie i o dacie poinformował mnie pracownik aresztu poradził żebym napisała pismo ze zgodą na udzielenie mi informacji do dyrekcji co uczyniłam i jak dzwonię to tyle ile mogą mi powiedzieć to mówią np czy paczka doszła ,na co jest talon ewentualnie wypisany itp.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich!
Sluchajcie mam pytanko....bylam dzis wraz z corka na widzeniu u mojego konkubenta (rozmowa przez plekse) i on powiedzial,ze przysluguja mi dwa widzenia ciagu miesiaca a nie jedno...?Mozecie mi powiedziec jak to jest:confused:On w AŚ jest zatrzymany do sprawy (przebywa tam od 4.11) pani prokurator wystawila mi jednorazowe widzenie,ktore wlasnie dzis wykorzystalam (wypisane bylo 26.11).prosze o rade za co z gory dziekuje i pozdrawiam

melodii Tymczasowo Aresztowanemu wystawia widzenia prokurator i to on praktycznie decyduje, czy takie widzenie dostaniecie jedno, dwa, czy trzy. Dwa widzenia to przysługują Skazanemu na 'zamku' P1/R1, ale to nie w tym temacie. Nie ma nic takiego, jak przysługujące 2widzenia w miesiącu dla TA. To zależy od prokuratora, czy wyrazi wam zgodę na następne widzenia w danym miesiącu.

melodii tymczasowo aresztowany ma prawo do co najmniej jednego widzenia w miesiącu (wszystko zależy od organu dysponującego, może być jedno, dwa trzy...). Jednakże jeśli organ dysponujący (prokurator, sąd) uzna, że widzenie służy bezprawnemu utrudnianiu postępowania itp, może odmówić widzenia.
(art 217 kodeksu karnego wykonawczego - wart przeczytania)

Mam pytanie, dostaliśmy zgodę na widzenie , ja jako konkubina i ojciec mojego M. Jedziemy tam jutro rano. Każde z nas ma swoją zgodę. Czy jest możliwość , żebym najpierw na widzenie weszła ja i wykorzystała to 60 minut, a później ojciec mojego M swoje 60 minut ?
Czy będzie to widzenie połączone ?

Czy jest możliwość , żebym najpierw na widzenie weszła ja i wykorzystała to 60 minut, a później ojciec mojego M swoje 60 minut ?
Czy będzie to widzenie połączone ?
nie możecie tylko razem w tym samym dniu bo jak wejdziesz Ty pierwsza to ojciec już w tym dniu nie wejdzie

W jednym dniu osadzony może mieć tylko jedno widzenie, chyba że Dyrektor ZK czy AŚ wyrazi zgodę na 2 widzenia

Witam, czy tymczasowo aresztowany moze liczyc na jakiekolwiek nagrody np. o kilka minut dluzsze widzenie?

Tak, może. Czytałaś kodeks karny wykonawczy z wyrwanymi stronami? Nie było tam o nagrodach tymczasowo aresztowanego?

Nie niestety nie miałam możliwosci czytania kodeksu karnego, nigdy nie było takiej potrzeby, dlatego zadałm tu takie pytanie ponieważ jestem laikiem, nie z lenistwa, ale już gubię się w tych wszystkich aktach prawnych..

Już znalazłam odpowiedni akt prawny i mam nadzieję, że wszystko dobrze zrozumiałam. Ale i tak dziękuję za odpowiedz.

Ostatnia edycja:
kasiakk może napisać o przedłużenie widzenia wniosek ale jest to nagrodowy wniosek tak jak na dodatkową paczkę ;)

Art. 221. § 1. Tymczasowo aresztowanemu wyróżniającemu się przestrzeganiem porządku wewnętrznego w areszcie śledczym oraz zasad określonych w regulaminie organizacyjno-porządkowym wykonywania tymczasowego aresztowania mogą być przyznawane nagrody.

§ 2. Nagrodami są:
1) zezwolenie na indywidualny wystrój celi mieszkalnej,
2) dodatkowy lub dłuższy spacer,
3) zezwolenie na otrzymanie dodatkowej paczki żywnościowej lub otrzymanie paczki przekraczającej dopuszczalny ciężar,
4) indywidualne odstępstwo od porządku wewnętrznego aresztu śledczego, w zakresie ustalonym przez dyrektora aresztu śledczego,
5) zezwolenie na częstsze branie udziału w zajęciach kulturalno-oświatowych, z zakresu kultury fizycznej i sportu,
6) zezwolenie na dłuższe widzenie,
7) zezwolenie na dokonywanie dodatkowych zakupów artykułów żywnościowych i wyrobów tytoniowych oraz przedmiotów dopuszczonych do sprzedaży w areszcie śledczym,
8) zatarcie wszystkich lub niektórych kar dyscyplinarnych,
9) nagroda rzeczowa lub pieniężna.

Tu mamy wszystko o nagrodach dla tymczasowo aresztowanego. Wszystko opiera się na tym , że musi się on pozytywnie wyróżniać.
Ale czy nie jest to tak , ze jeśli podlega on dyspozycji Prokuratury , to wszystko zależy właśnie od Prokuratora ?

jejwysokosczolza napisał:
Ale czy nie jest to tak , ze jeśli podlega on dyspozycji Prokuratury , to wszystko zależy właśnie od Prokuratora ?

Nie, nie jest tak. Prokurator ocenia funkcjonowanie tymczasowo aresztowanego w celi?
Proszę nie wklejać ogólnodostępnych wszystkim przepisów. Nie można rozmawiać o kwestiach prawnych dotyczących osadzonych nie zaznajomiwszy się z naprawdę podstawowym przepisem jakim jest kodeks karny wykonawczy.

forg napisał:
Nie, nie jest tak. Prokurator ocenia funkcjonowanie tymczasowo aresztowanego w celi?

W celi go nie ocenia.
Ale czy nie jest tak, że nawet jeśli przez AŚ zostanie pozytywnie oceniony i wyróżniony, to i tak Prokurator może się na przedłużenie widzenia nie zgodzić ?
W AŚ, w którym przebywa mój M poinformowano mnie, że każde widzenie i czas jego trwania zależy od decyzji prowadzącego prokuratora.

jejwysokosczolza napisał:
W AŚ, w którym przebywa mój M poinformowano mnie, że każde widzenie i czas jego trwania zależy od decyzji prowadzącego prokuratora.

Podejrzewam, że czegoś nie zrozumiałaś. Lub wyrażono się mało precyzyjnie.
Prokurator nie określa czasu trwania widzenia. Nie może sobie napisać, że "udziela zgody na widzenie ośmiogodzinne". Prokuratora tez obowiązują przepisy określone w kodeksie karnym wykonawczym.
Nagrodzenie osadzonego leży w gestii dyrektora jednostki.

Widzenie jeśli przysługuje to jednogodzinne tak mi sie zdaje,a w ramach dobrego sprawowania wiem że są przyznawane pół godzinne "gratisy" o innych przypadkach nie słyszałam.Co nie oznacza że ich nie ma :)

Witam wszystkich
Dziś po raz pierwszy byłam na widzeniu syna, po m-cu oczekiwania nadszedł ten dzień:(
Nie podejrzewałam że wszystko pójdzie tak precyzyjnie i sprawnie, uprzejma służba AŚ, "ludzkie warunki" i traktowanie. Żal serce ściskał, ale on był optymistycznie nastawiony.......
A byłam tak bardzo rozgoryczona i zastraszona przypadkami tu wyczytanymi.........
nie twierdzę że wszędzie jest tak samo, ale jednak AŚ w Gdańsku ma się niezle ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót