Widzenia z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.Czy to prawda , że na widzenie z dzieckiem może iść tylko jego opiekun prawny? Jeżeli opiekun prawny nie przejawia chęci, bądź czasu na przyjazd z dzieckiem do ZK może z nim pójść osoba wpisana na listę jako rodzina?

anulllka21 napisał:
Witam.Czy to prawda , że na widzenie z dzieckiem może iść tylko jego opiekun prawny? Jeżeli opiekun prawny nie przejawia chęci, bądź czasu na przyjazd z dzieckiem do ZK może z nim pójść osoba wpisana na listę jako rodzina?
witaj na widzenie moga wejsc dwie osoby dorosle i dzieci tyle ile jest na liscie widywalam ze babce przywozily dzieci do ojca ale nie jestem pewna czy to musi byc opiekun prawny

No właśnie w tym problem.Narzeczony ma 13-letniego syna, a matka dziecka nie ma chęci z nim tam jeździć . Dlatego zastanawiam się nad tą koniecznością opiekuna prawnego, gdyż może to im sporo utrudnić kontakty.

anulllka21, art.105a kkw mówi tyle :
"...
§ 2. W widzeniu mogą uczestniczyć nie więcej niż dwie osoby pełnoletnie. Liczba osób niepełnoletnich nie podlega ograniczeniu. Osoby niepełnoletnie mogą korzystać z widzeń tylko pod opieką osób pełnoletnich.
..."

Witam mam pytanie czy jesli zdecydowala bym sie na zabranie dziecka na widzenie musze miec jakis jego dokument z zdjeciem? On ma dopiero 16 miesiecy i nie mam paszportu... jedynie co posiadam to akt urodzenia i dyskietka do lekarza... Moj narzeczony nie chce zebym z nim przyjezdzala, nie chce zeby maly patrzyl na to.. ale on nic nie rozumie jeszcze a bardzo teski za tata... nie wiem co robic..:(

Wystarczy akt urodzenia na ktorym jest nazwisko takie jak osadzonego

Vajla z tego co wiem, to przepisy się zmieniły. Osoba niepełnoletnia może wejść tylko pod opieką prawnego opiekuna. Nie jedynie pełnoletniej osoby. Rozmawiałam z K. i mówił, że gdybym teraz jeździła, to nie wpuszczono by mnie bez rodzica.

Igaaa witaj :)
Zacytowałam aktualny artykuł kodeksu karnego wykonawczego :)

Ja bylam z wnukiem u synai z corka, przepisy nic o tym nie mowily , ze dziecko z opiekunem prawnym, tylko 2 osoby dorosle i dzieci bez ograniczen.
Ja bedac z wnukiem 10 miesiecy i corka 9 lat nie musialam okazywac zadnego dokumentu.

Czyli osoba niepełnoletnia nadal może wejść na widzenie pod opieką osoby dorosłej nie z rodziny?

Czy na widzenie z dzieckiem, mającym nazwisko ojca, potrzebna jest jakaś zgoda z zk, czy po prostu wystarczy sam akt urodzenia?

Kaaśka napisał:
Czy na widzenie z dzieckiem, mającym nazwisko ojca, potrzebna jest jakaś zgoda z zk, czy po prostu wystarczy sam akt urodzenia?

Żeby wejść na widzenie z dzieckiem nie trzeba mieć zgody z zk ani też aktu urodzenia.

megi11 napisał:
Żeby wejść na widzenie z dzieckiem nie trzeba mieć zgody z zk ani też aktu urodzenia.

A jeśli w jakiejś jednostce penitencjarnej zastanie zażądany akr urodzenia (a będzie tak, uwierz mi) to o wtedy napiszesz? Przeprosisz pytającą i zwrócisz jej na przykład koszta dojazdu?

ale chodzi i o ta godzine dodatkowa na dziecko. 2 regulainowe zostaly jusz wykorzystane, a akt urozenia z nazwiskiem ojca zostal sporzadzony niedawno. Tak wiec przysluguje ta dodatkowa godzina na dziecko? Czy po prostu ojciec musi cos tam pisac, ze chce by mu dali ta dodatkowa godzine. Przepraszam, od samego poczatku mi o to chodzilo, ale zle sprecyzowalam pytanie. Chodzi o TA GODZINE na DZIECKO!:help:

Kaaśka napisał:
Chodzi o TA GODZINE na DZIECKO!:help:

Osadzony nic nie pisze. By uzyskać takie widzenie należy przyjść z dzieckiem oraz z dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków określonych w artykule 87a kodeksu karnego wykonawczego.

nie zgodze sie z tm ze nie trzeba miec aktu urodzenia bo to nie prawda musi byc dolaczony do dokumentacji skazanego a przy wejsciu na widzenie tez w niektorych zk lub as sprawdzaja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót