widzenie z tymczasowo aresztowanym na Służewcu

• Autor wątku Autor wątku falafelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

falafelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Czy mam szansę na widzenie w więzieniu na Kłobuckiej, jeśli jestem dziewczyną tymczasowo aresztowanego? Co zrobić, żeby uzyskać na to zgodę? Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

falafelek napisał:
Czy mam szansę na widzenie w więzieniu na Kłobuckiej, jeśli jestem dziewczyną tymczasowo aresztowanego?
Tak, jako osoba najbliższa. Oczywiście mogą być wątpliwości, czy faktycznie mamy do czynienia z osobą z kręgu osób najbliższych, ale znajoma para (bez małżeństwa) takich problemów nie miała.

Szczegóły co do widzeń można łatwo znaleźć w sieci, np. tutaj: https://www.sw.gov.pl/strona/dla-interesantow-areszt-Sledczy-w-warszawie-sluzewcu

Już się dowiedziałam, że muszę uzyskać zgodę organu egzekucyjnego, czyli prokuratora. Rozumiem, że mam napisać podanie, ale gdzie je skierować, tzn. gdzie znaleźć namiary na tego prokuratora? Tej informacji nie ma na stronie aresztu...

Bo Areszt nie ogłasza do publicznej wiadomości, który organ dysponujący (nie egzekucyjny) stosuje areszt wobec konkretnego tymczasowo aresztowanego.
Co do zasady wie o tym sam zainteresowany. I może cię listownie o tym poinformować - a list będzie długo szedł (cenzura w organie dysponującym).

Wiem już która to prokuratura. Słyszałam, że mój facet musi umieścić moje nazwisko na liście bliskich osób, żebym mogła się z nim zobaczyć? Czy listę taką sporządza na początku pobytu w areszcie?

Czy aby wpisał mnie na listę osób, które chce widzieć, musi podać mój adres i imię mojego ojca??

Powrót