Wiek na zaliczanie matury

• Autor wątku Autor wątku professionalist
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

professionalist

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

aktualnie uczęszczam do III klasy gimnazjum. Może zabrzmi to nieskromnie, ale po dokładnym przestudiowaniu arkuszy maturalnych z zeszłych lat, wygraniu kilku olimpiad przedmiotowych, stwierdziłem, że mogę zaliczać maturę już dzisiaj. Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość uzyskania świadectwa dojrzałości już I klasie liceum? I czy można wtedy (zakładając, że jest to możliwe), nie będąc jeszcze pełnoletnim pójść na studia? Jak ma się to do obowiązku szkolnego? Prosiłbym też o podanie podstaw prawnych.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie znalazłem działu prawo oświaty, więc publikuję mój post tutaj; jeśli popełniłem złą decyzję, przepraszam i proszę o przeniesienie.

Dziękuję za odpowiedzi. Zakładając że te egzaminy zaliczę, jak to się będzie miało do obowiązku szkolnego i pójścia na studia przed osiemnastką?

Obowiązek nauki trwa do 18 roku życia i można go realizować również na studiach-
art. 16.5c Ustawy o systemie oświaty

Na studia przed 18 raczej nikt Cię nie przyjmie.

krenciszex napisał:
na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Ostatnia edycja:
Ponownie dziękuję. Z tego co jednak czytałem Indywidualny Tok Nauczania można przyznać z jednego lub wszystkich przedmiotów. Niestety, posiadam osiągnięcia tylko w dziedzinach ścisłych, z innych mam oceny typu 'bdb'. Czy mogę mimo to dostać ITN? Chciałbym zaliczyć dwie klasy w jeden rok.

krenciszex napisał:

W sumie się nad tym zastanawiałem. Problemem jest raczej (ewentualnie) tylko od prawa i niestety ograniczonej zdolności do czynności prawnej

professionalist napisał:
W sumie się nad tym zastanawiałem. Problemem jest raczej (ewentualnie) tylko od prawa i niestety ograniczonej zdolności do czynności prawnej

Nieprawda nie ma takiego problemu! A w sprawie indywidualnego toku nauczania musisz zwrócić się do dyrektora szkoły do której aktualnie uczęszczasz.

professionalist napisał:
posiadam osiągnięcia tylko w dziedzinach ścisłych, z innych mam oceny typu 'bdb'. Czy mogę mimo to dostać ITN?
W takim razie możesz starać się o indywidualny program nauczania z tych przedmiotów. Ja realizowałem z języków obcych.

Tzn jak będę realizował ITN z tych przedmiotów - to będę niejako w następnej klasie z matematyki, a z polskiego rok wcześniej? To kiedy wtedy skończę szkołę? Kiedy będę zdawał maturę?

Jeśli chodzi o Indywidualny PROGRAM Nauczania, to u mnie wyglądało to tak, że nie chodziłem z klasą na lekcje z tych przedmiotów tylko miałem raz w tygodniu indywidualne konsultacje z nauczycielami, a na koniec roku komisyjny egzamin.

Rozumiem i dziękuję. A co można powiedzieć na temat TOKU nauczania? Wtedy można być promowanym kilka razy w ciągu roku. Jakby to wyglądało?

Czy byłbym promowany tylko z kilku przedmiotów ?

Byłoby rzeczą dziwiną być promowanym tylko z kilku przedmiotów

Powrót