większe alimenty na studiach?

• Autor wątku Autor wątku kofaniutka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kofaniutka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam ogromne pytanie! Czy mam szanse na dostanie większych alimentów od ojca(właściwie go nie znam). Wychowuje sie z mamą i mam 18 lat. Po maturze chcę iść na studia ale do prywatnej uczelni. Mama jest w stanie pokryć koszty, ale chciałabym ją troche odciążyć. Ojciec płaci ok 430 zł i co roku podnosi je o 10zł. Czy mam szanse uzyskać u Niego większe alimenty na pokrycie części kosztów związanych z opłatą za szkołę i akademik czy też wynajem pokoju. Czy mam racjonalne szanse na dostanie większych alimentów od niego. Nie mam pojęcia jakie sa jego zarobki, ale pewnie niezłe. Jest rehabilitantem i ma swój gabinet. Prosiłabym o odpowiedź. Z góry dzięki! :)

Myślę, że masz. Wysokość alimentów jest uzależniona od uzasadnionych potrzeb uprawnionego a także od dochodów, możliwości zarobkowych i stanu majątkowego zobowiązanego do alimentacji- w tym przypadku Twojego ojca.
W Sądzie można powoływać się na dochody ojca te wykazane jak i te, które może osiągać z racji posiadanego zawodu lub osiągnąłby, gdyby bardziej się postarał.

Powrót