Wielka prośba o pomoc z wypełnieniu kwot odsetek w pozwie przez e-sąd

• Autor wątku Autor wątku Monika-1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika-1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie
Niestety mam problem z wypełnieniem wniosku przez e-sąd w sprawie niespłaconej pożyczki prywatnej. Czy ktoś mógł by mi pomóc z określeniem odsetek? Będę bardzo wdzięczna :) Roszczenie niestety z końcem roku się chyba przedawnia :(

Pożyczka udzielona w dniu 14.02.2015r.
Kwota pożyczki 1000zł
Data zwrotu: do 31.08.2015r.
Odsetki za udzielenie pożyczki: 150 zł
Odsetki za brak zwrotu pożyczki w terminie: 0,2% kwoty pożyczki za każdy dzień zwłoki

Wezwanie do zapłaty wysłane w dniu 15.11.2021r.
List awizowany 17.11.2021r
Decyzja o zwrocie niepodjętej w terminie przesyłki 02.12.2021r.

Tak domyślam się że odsetki od pożyczki i odsetki za zwłokę mogą być za wysokie (nie znałam wtedy zasad udzielania pożyczki a na te warunki pożyczkobiorca się zgodził). Dlatego w piśmie wpisałam że domagam się maksymalnych odsetek od pożyczki prywatnej oraz maksymalnych odsetek za opóźnienie w spłacie pożyczki w terminie 7 dni od doręczenia wezwania. Chyba dobrze prawda ?

I jeszcze jedno, rozumiem że skoro od terminu spłaty minęło więcej niż 3 lata to esąd przekaże sprawę do rozpatrzenia normalnemu sądowi ??

Pomoże ktoś ??

Ostatnia edycja:
Napisałam również Pozew o zwrot pożyczki bo pewnie przez te przekroczone 3 lata nie da rady puścić przez e-sąd , może mógłby ktoś zerknąć czy nie ma w nim jakiś błędów ? :) Podkreślonych części nie jestem pewna....

Warszawa , dnia 21.12.2021r.

Sąd Rejonowy dla
Wydział Cywilny
ul.

Powód: ja, adres, pesel

Pozwany: dłużnik, adres, pesel

Wartość przedmiotu sporu: 1000 zł (słownie: jeden tysiąc złotych)

Pozew o zwrot pożyczki w postępowaniu upominawczym

Wnoszę o:
1. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty: 1000 zł(słownie: jeden tysiąc złotych) wraz:
a) z umownymi odsetkami za udzielenie pożyczki, ograniczonymi do maksymalnych odsetek za udzielenie prywatnej pożyczki w wysokości dwukrotności wysokości odsetek ustawowych za udzielenie pożyczki za okres od dnia 14.02.2015r. do dnia 31.08.2015r.
b) z umownymi odsetkami za opóźnienie, ograniczonymi do maksymalnych odsetek za opóźnienie w spłacie prywatnej pożyczki w wysokości dwukrotności wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie, liczonymi od dnia 1.09.2015 r. do dnia zapłaty.
2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów postępowania,
3. nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności,
4. przeprowadzenie rozprawy również pod nieobecność powoda.

Uzasadnienie

W dniu 14.02.2015r. powód zawarł z pozwanym pisemną umowę pożyczki, na postawie której pożyczył pozwanemu kwotę 1000 zł (słownie jeden tysiąc złotych.). Suma pożyczki została przekazana pozwanemu gotówką w chwili podpisania umowy, co zostało potwierdzone złożeniem na niej własnoręcznych podpisów przez obydwie strony.

Dowód: pisemna umowa pożyczki z dnia 14.02.2015r. – załącznik nr 1

W umowie strony ustaliły, że pozwany zwróci pożyczkę najpóźniej do dnia 31.08.2015r.
W związku z ignorowaniem przez pozwanego wszelkich próśb o zwrot pożyczki i przekroczeniem terminu zakreślonego w umowie, powód skierował do pozwanego listem poleconym wezwanie do zwrotu pożyczki.

Dowód: własnoręcznie podpisane wezwanie do zwrotu pożyczki nadane listem poleconym w dniu 15.11.2021r. – załącznik nr 2
Dowód: potwierdzenie nadania w dniu 15.11.2021r. listu poleconego nr. 000000000000 ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru – załącznik nr 3

Ze względu na nie odebranie w terminie 14 dni przez pozwanego listu poleconego który został zwrócony do nadawcy powód zdecydował mimo braku takiego obowiązku spróbować nadać wezwanie do zwrotu pożyczki ponownie, tym razem rejestrowaną przesyłką kurierską która w dniu 6.12.2021r została doręczona pod adres pozwanego.

Dowód: Wydruk potwierdzenia doręczenia przesyłki kurierskiej Pocztex nr. 000000000000 – załącznik nr 4

Pomimo upływu terminu zwrotu pożyczki zawartego w umowie, a także dodatkowego terminu zakreślonego przez powoda w wezwaniu, pozwany do dnia dzisiejszego nie uiścił dochodzonej pozwem należności.
Mając na uwadze powyższe okoliczności, wystąpienie z powyższym powództwem jest konieczne i uzasadnione.

Odsetki

Strony umowy pożyczki w zawartej umowie zastrzegły że odsetki za udzielenie pożyczki wynoszą 120 zł (słownie: sto pięćdziesiąt złotych) oraz że opóźnienie w zwrocie pożyczki skutkuje zobowiązaniem do zapłaty odsetek karnych w wysokości 0,15% za każdy dzień zwłoki . Wobec faktu, że wartość umownych odsetek za udzielenie pożyczki oraz wartość umownych odsetek za opóźnienie przekraczają wartość odsetek maksymalnych przewidzianych prawem, powodowi należą się w tym przypadku maksymalne odsetki za udzielenie pożyczki oraz maksymalne odsetki za opóźnienie w spłacie pożyczki.

(podpis powoda)

Załączniki:
1. Umowa pożyczki z dnia 14.02.2015r.
2. Potwierdzenie nadania wezwania do zapłaty listem poleconym
3. Własnoręcznie podpisane wezwanie do zwrotu pożyczki
4. Wydruk potwierdzenia doręczenia przesyłki kurierskiej z wezwaniem do zapłaty

Ostatnia edycja:
Jest ok, ja bym usunął punkt a z podpunktu 1 (nie wiem po co on) oraz końcowe informację o odsetkach - Sąd i tak nie zasądzi więcej niż maksymalne odsetki za opóźnienie.

Pamiętaj, że jeśli z umowy pożyczki nie wynika inaczej sądem właściwym do rozpatrywania sporu jest Sąd właściwy dla pozwanego.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Jest ok, ja bym usunął punkt a z podpunktu 1 (nie wiem po co on) oraz końcowe informację o odsetkach - Sąd i tak nie zasądzi więcej niż maksymalne odsetki za opóźnienie.

Pamiętaj, że jeśli z umowy pożyczki nie wynika inaczej sądem właściwym do rozpatrywania sporu jest Sąd właściwy dla pozwanego.

Odsetki za opóźnienie od umownego dnia spłaty to jedno, odsetki umowne za udzielenie pożyczki czas umowny czas jej trwania to odrębna rzecz.
Dlaczego sąd miałby nie uwzględnić odsetek umownych za udzielenie pożyczki?

Noemi12321 napisał:
Odsetki za opóźnienie od umownego dnia spłaty to jedno, odsetki umowne za udzielenie pożyczki czas umowny czas jej trwania to odrębna rzecz.

Skąd taki wniosek? Odsetki przysługują od nieterminowej, w tym przypadku, spłaty pożyczki, w związku z tym odsetki są liczone od dnia, który nastąpił po dniu wymagalności zwrotu pożyczki.

Odsetki za zwłokę od dnia umownego terminu spłaty nie wykluczają odsetek umownych za czas trwania umowy pożyczki.

Odsetki z pożyczki są częścią zobowiązania umownego. Oczywiście do wysokości maksymalnych dopuszczalnych.

Czyli ogólnie jest wszystko ok? O odsetkach napisałam bo w umowie pożyczki były podane za wysokie (nie mogłam żądać więcej niż niż wynoszą maksymalne określone w k.c. = podwójnym ustawowym) oraz żeby zaznaczyć że domagam się odsetek maksymalnych a nie ustawowych oraz dlaczego mi przysługują maksymalne a nie ustawowe lub te wpisane w umowie.

Ostatnia edycja:
Monika-1994 napisał:
Czyli ogólnie jest wszystko ok?

Tak, przeoczyłem, że za samo udzielenie pożyczki też domagałaś się zapłaty. Pamiętaj po odzyskaniu środków zgłosić to do US 😉

Mass1910 napisał:
Tak, przeoczyłem, że za samo udzielenie pożyczki też domagałaś się zapłaty.
Cóż dziwnego jest w pożyczaniu na procent?
Banki i skoki mogą a osoba prywatna nie?

Oczywiście, że możesz. Co nie jest zabronione, jest dozwolone 😉

Nie dość, że nie zabronione to wprost dozwolone.
Nie rozumiem zdziwienia z #8.

Pozew złożony. Zdziwiło mnie tylko że nie kazano mi od razu wnieść opłaty sądowej i dołączyć potwierdzenie do pozwu. Pan w okienku powiedział że nie wie ile wynosi i odpowiedział że sąd powiadomi mnie listownie o wysokości opłaty. Czy to normalne ?

Monika-1994 napisał:
Czy to normalne ?

Ciężko powiedzieć, na pewno sąd wezwie Cię do uiszczenia opłaty, możesz znaleźć samodzielnie te informację na stronie sądu do którego składałaś pozew, ile wynosi opłata od pozwu i wpłacić kwotę na konto Sądu.

Powrót