Wielka prośba

• Autor wątku Autor wątku grodzio16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grodzio16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam taki problem:
Mój ojciec miał córke z pierwszego małżeństwa (jest 30 lat odemnie starsza). Tata normalnie płacił alimenty, jak zażyczyła sobie założył książeczke mieszkaniowa i płacił przez wiele lat. Tata ożenił sie 2 raz i w sierpniu umarł po 30 latach szcześliwego życia z moją mamą. Tata spożądził testament u notariusza w 1995 roku że do całości spadku powołuje Mnie. Pare miesięcy przed śmiercią napisał jeszcze jeden testament w domu ( w którym jest potwierdzone ze powołuje Mnie do całości spadku. jest napisane "Syn od urodzenia mieszka razem ze mna" "cały zgromadzony moj dobytek został osiągnięty z moją żona (moją mamą) , z córką nie łączą mnie bliskie stosunki. Od dłuższego czasu wogóle sie nie widzieliśmy" Moje pytanie brzmi:
Czy mojej przyrodniej siostrze należy się zachowek? Czy wygra ze mną na sprawie spadkowej? czy płacenie na książeczke mieszkaniową przez tate można potraktować jako spłate ? Jeszcze jedno , czy Sąd może sam wydziedziczyć córke? (np w dniu pogrzebu mowiła mi i mamie ze idze dzis i za tydzien na wesele, nie nosiła wogóle żałoby, jak z tydzień przed śmiercią przyjechała to powiedziałaże nie łączą ją żadne więzi z ojcem.
Czekam zniecierpliwieniem na odpowiedz,
pozdrawiam

co do kwestii zachowku , to jesli to jest córka biologiczna, chocby nawet z poprzedniego małżeństwa może złozyc pozwe o zachowek , gdyz znajduje się w kregu uprawnionych ( art.991 kodeksu cywilnego).
co do wydziedziczenia , otóz wydziedziczyć może jedynie spadkodawca art 1008 kodeksu cywilnego:
Art. 1008. Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

[cytat:1002e84l]
uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
[/cytat:1002e84l]

tzn w testamencie jest napisane "z córką nie łączą mnie bliskie stosunki. Od dłuższego czasu wogóle sie nie widzieliśmy" Czy sąd może wziąść to pod uwage?
CZy książeczke mieszkaniową sąd może uznać za spłate?
Aha córka nie zajmowała sie chorym ojcem!

myślę, ze takie stwierdzenie nie może byc podstawą do wydziedziczenia , a poza tym spadkodawca już nie zyje, ale wszystko zalezy od interpretacji sądu.
co do ksiązeczki mieszkaniowej o jaką spłatę chodzi??? spłatę czego???

Potwierdzam wnioski przedmówcy, że wszelkie okoliczności sprawy są do swobodnego uznania (oceny) sądu.
Nie ma sztywnych kryteriów, wg których ustala się, że ktoś uporczywie nie dopełnił obowiązków na nim ciążących wobec spadkodawcy.

Powrót