wielki problem

• Autor wątku Autor wątku olka1983.25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olka1983.25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
witam,z gory bardzo przepraszam jesli temat sie powtarza,mam taki problem ze chlopak od wrzesnia 20011 r pracuje w niemczech,teraz chcemy zalatwiac kindergeld,problem jest taki ze ja tu w polsce nie zglosilam ze pracuje za granica i pobieram rodzinne,teraz sie zastanawiam czy jak zlozymy ten wniosek o ten kindergeld to w polsce bede musia oddac wszystko za te miesiace co pobieralam tu rodzinne?czy w polsce tego nie sprawdzaja,czy jak to jest?w sumie to nie powinnam tu pobierac nic bo dochod mi przekroczyl.mam sie juz bardzo martwic.prosze o odpowiedzi,blagam.

ide jutro wlasnie zrezygnowac ale stracha jak niewiem,musze sie przyznac od kiedy dokladnie chlopak pracuje za granica?czy wystarczy ze powiem ze chce zrezygnowac bo bedziemy je zalatwiac za granica?

Kindergeld zostaje pomniejszony o sume polskiego rodzinnego (od maja 2010 r/nowe rozporządzenia EU)..
chłopakowi nie przyznają bo nie jesteście małżeństwem,musisz sama złożyć wniosek,no chyba ze macie wspólny meldunek w Pl ( prowadzicie wspólne gospodarstwo)to może spróbować

temat przerabiany na okrągło tutaj

czy w polsce tego nie sprawdzaja,czy jak to jest?

sprawdzają, bo obywatele polscy podlegają
przepisom prawa niemieckiego , przepisom prawa polskiego i unijnego.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.

Ostatnia edycja:
olka1983.25
Jeżeli nie jesteście małżeństwem Ty nie pracujesz to nie masz podstaw do rezygnacji
z rodzinnego w Polsce.
powodzenia

tak tylko zalatwiajac rodzinne w polsce normalnie chlopak jest tez zgloszony,przy wyliczaniu wszystkiego czy nam sie nalezy rodzinne byly potrzebne jego dochody i wogole itp.wiec jak on zaczal prace za granina i dochody nam przekroczyly powinnam odrazu z nich zrezygnowac a ja nic nie zglosilam.

Nie martw się, jak dostaniesz KG w Niemczech, to oddasz nienależne rodzinne w Polsce jednego miesiąca i jeszcze ci zostanie. :D

Powrót