Wielojezyczne akty stanu cywilnego

• Autor wątku Autor wątku Pogodniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale co zrobić z tym że nie napiszą w moim akcie urodzenia nazwiska panieńskiego mamy? wydaje mi się ze wtedy są niepotrzebne dalsze papierki bo muszę dołączyć akt ślubu rodziców aby był dowód co do nazwiska panieńskiego mamy a potwierdzenie obywatelstwa od dziadka (taty mamy).

to musisz sam zdecydowac, na co bedzie potrzebny odpis zupelny a na co odpis skrocony. Odpis zupelny bedzie tylko po polsku, bedziesz musial dac do przetlumaczenia, a tam gdzie wystarcza odpisy skrocone, dasz formularz miedzynarodowy

No przeciez nie mozna byc takim bezradnym w zyciu, trzeba troche pomyslec, to sie samemu dojdzie do zdrowo-rozsadkowych rozwiazan....;)

To ja wiem że sam muszę zdecydować. Nie wiem co jest w odpisie zupełnym a co w skróconym. Obecny skrócony posiada nazwisko panieńskie mamy a według tego międzynarodowego już nie. Czy notariusz ze ksera dokumentu przetłumaczonego na niemiecki i potwierdzonego przez tłumacza przysięgłego (ale posiadam już tylko ksero tego dokumentu) może wydać jego ważność i autentyczność?

za notariusza zaplacisz wiecej niz za oryginal nowego aktu urodzenia, to nie ma sensu moim zdaniem

Uwierzytelnienie czy potwierdzenie kosztuje 7.50 PLN za stronę w Katowicach.

Zaden notariusz nie potwierdzi ci kopii, tylko oryginal

poza tym dla niemieckich wladdz liczy sie tylko potwierdzona przez notariusza lub urzednika stanu cywilnego kopia oryginalu a nie kopia kopii

No ale SZTAMBUCH może mi tylko notariusz z oryginału potwierdzić, przecież urzędnik USC mi tego nie zrobi. Ale już Cię rozumie co innego jest akt urodzenia a co innego sztambuch.

Powrót