Wielokrotna reklamacja butów - zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Androl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Androl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam
Około tydzień temu w sklepie Sizeer do reklamacji oddałem buty. Pierwszy raz kupione były około 16 miesięcy temu, z tym, że przez ten czas buty zostały wymienione na nowe już 4 razy. Czy teraz (piąta reklamacja) mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy? Wiem, że zamiast butów mogą wydać bon na dowolne zakupy, ale chciałbym zakończyć przygodę z tym sklepem i otrzymać gotówkę do ręki.
Pozdrawiam

Jakby nie patrząć otrzymałeś zawsze towar nowy, wolny od wad, czyli za każdym razem czas reklamacji biega na nowo (2 lata), ciężko też powiedzieć czy każde kolejne reklamację są liczone od nowa, ze względu wymiany towaru, czy będą liczone od pierwotnej reklamacji.

Nowy towar - nowy czas reklamacji. Ja natomiast w przypadku 4 wymiany butów z uwagi na tę samą wadę zażądałabym odstąpienia od umowy w oparciu o Art. 8 punkt 4 bo 4 z kolei wymiana butów naraża mnie już na znacznie niedogodności a na podstawie powstawania zawsze tej samej wady mogę sądzić iż zgodnie z art 4 punkt 3 obuwie nie nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany i kolejna wymiana będzie skutkować powstaniem za jakoś czas ponownej wady.
Cytowane art pochodzą z ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego

Miałam taki przypadek z kurtką narciarską i przy drugiej reklamacji tej samej wady w nowej kurtce sprzedawca oddał pieniądze, ale może niech to jeszcze potwierdzi jakiś ekspert prawny

Ostatnia edycja:
Czasem_pytam napisał:
w przypadku 4 wymiany butów z uwagi na tę samą wadę zażądałabym odstąpienia od umowy w oparciu o Art. 8 punkt 4

i słusznie. Sprzedawca nie zdołał doprowadzić towaru do stanu zgodnego z umową, co w tym przypadku wskazuje na to, że buty są wadliwe.

Powrót