Wielokrotna sprzedaż praw majątkowych do zdjęć - pola eksploatacji?

• Autor wątku Autor wątku p1otr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p1otr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Kilka tygodni temu wykonałem zdjęcia dla firmy.

Podpisaliśmy standardową umowę przekazania praw majątkowych w której przekazałem prawa majątkowe do dowolnego wykorzystania zdjęć związanego z promocją firmy, na polu eksploatacji przewidzianym przez ustawę. W umowie zawarłem również zapis, że zachowuje prawo do publikacji zdjęć w dowolnym miejscu w celu promocji mojej osoby (publikacje niekomercyjne).

Kilka dni temu otrzymałem zapytanie od jednego magazynu z pytaniem o możliwość publikacji tych samych zdjęć. Firma której początkowo sprzedałem zdjęcia nie widzi problemu aby publikować te zdjęcia w magazynie, oraz abym jeszcze raz je im sprzedał. Firma ta zgadza się na podpisanie aneksu do umowy.

Pytanie: w jaki sposób sformułować umowę sprzedaży praw majątkowych z firma, a jak z magazynem?
Czy w polach eksploatacji w umowie z firmą zapisać np.:
- mają prawo do publikacji w materiałach promocyjnych firmy: broszurach, ulotkach, reklamie, internecie itp.

a w polach eksploatacji w umowie z magazynem zapisać
- prawo do jednokrotnego wykorzystania zdjęć w magazynie "..." w formie drukowanej.

Czy takie zapisy będą zgodne z prawem i nie będą się wykluczać?

Dziękuje za odpowiedź.

Moim zdaniem, zapis standardowej umowy "na polach eksploatacji przewidzianych przez ustawę" jest bezprawny, ponieważ ustawa przewiduje, że umowa "obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione" (art. 41 ust. 2). W umowie z firmą należałoby doprecyzować pola eksploatacji i nie zawierać wśród nich "publikacji drukiem w gazetach i czasopismach" (lub czegoś podobnego), a magazynowi można udzielić licencji, do jednokrotnej publikacji nie trzeba wcale przekazywać praw.

Witam
Dziękuje za odpowiedź, wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie, nie miałem pod ręką umowy. Umowa w tym zakresie brzmi następująco:

"1. Sprzedawca przenosi na rzecz Kupującego autorskie prawa majątkowe do zamówionych utworów w celu publikacji w materiałach wewnętrznych, reklamowych, stronie internetowej firmy Kupującego, oraz innych form reklamy Kupującego w tym do wielokrotnego wykorzystania w mediach.
2. Sprzedawca nie przenosi na Kupującego jakichkolwiek uprawnień do udzielania zezwoleń na rozporządzanie i korzystanie z opracowań utworów będących przedmiotem niniejszej umowy osobom trzecim.
3. Sprzedawca zachowuje prawo do zamieszczania utworu np. na swojej stronie internetowej lub innych miejscach w celach promocji działalności Sprzedawcy.
4. Sprzedawca przenosi na rzecz Kupującego autorskie prawa majątkowe do zamówionych i
przyjętych utworów, na następujących polach eksploatacji w zakresie:
- utrwalania na papierze, na maszynowych nośnikach informacji (w tym
komputerowych),
- zwielokrotniania przy zastosowaniu urządzeń reprograficznych (ksero), urządzeń
odtwarzająco - przegrywających audio-wideo i cyfrowych, technik drukarskich
i komputerowych,
- wprowadzania do obrotu egzemplarzy utworów,
- publicznego udostępniania utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego
dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.

5. Skutek rozporządzający następuje w momencie przyjęcia, zatwierdzenia utworu przez Kupującego oraz dokonania zapłaty na rzecz Sprzedawcy."

Czy przy takich zapisach mogę udzielić jednocześnie licencji na druk magazynowi i pobrać za to wynagrodzenie? Czy należy coś zmienić coś w tych zapisach?

Moim zdaniem punkt 4 podpunkty 1 i 3 nie pozwalają Ci na udzielenie licencji magazynowi.

Powrót