Wielokrotne przypisy

• Autor wątku Autor wątku cichanowicz89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cichanowicz89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, poproszę o pomoc. Problem może być na pograniczu prawa i zasad pisania tekstów naukowych.

Załóżmy, że piszę artykuł naukowy do publikacji. W pewnym akapicie piszę kilka zdań dot. jednej kwestii. Ale są to zdania będące omówieniem pomysłów przedstawionych już przez kogoś innego w książce, stąd konieczny będzie przypis.

Czy powinienem wstawiać przypis po każdym pojedynczym zdaniu, będącym omówieniem treści pochodzących z czyjegoś tekstu? Czy wystarczy, że wstawię 1 przypis do ostatniego (albo pierwszego?) zdania z tego ''ciągu'' kilku zdań?
Nigdy w literaturze nie spotkałem się z tym, aby ktoś wstawiał przypisy w kilku kolejnych zdaniach, a chyba rzadko da się omówić potrzebne treści w tylko jednym zdaniu.

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc.

Powinieneś oznaczyć jakich zdań dotyczy przypis, np. gwiazdka z numerem przypisu.

W wielu innych opublikowanych tekstach naukowych ze swojej dziedziny nie spotkałem się nigdy z takim oznaczaniem zdań. Zawsze tworzono zwykły przypis z autorem, tytułem, wydaniem, a ewentualnie dodawano kolejne przypisy z użyciem ''tamże'' lub ''ibidem''.

Czyli rozumiem, że gdy ktoś pisze dłuższy fragment na jakiś temat i wstawia przypis tylko przy jednym zdaniu, to tylko treść z tego jednego zdania była zaczerpnięta z cudzego dzieła, mimo że sens tej treści jakby rozwinięty jest w całym fragmencie, który nie zawiera więcej przypisów?

Powrót