Wiersze / książka

• Autor wątku Autor wątku kyle4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyle4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam ponownie.

Od czasu do czasu piszę wiersze - nazbierałem i opublikowałem na moim blogu ich już ponad 35. Czy, aby podlegały ochronie prawem autorskim, muszę je gdzieś "zarejestrować"? Doszedłem do wniosku, jak wyczytałem w którymś z postów, że ochrona twórczości wchodzi z momentem jej publikacji, zresztą sam już nie wiem. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

kyle4 napisał:
...jak wyczytałem w którymś z postów, że ochrona twórczości wchodzi z momentem jej publikacji, zresztą sam już nie wiem.
na szczęście ustawodawca wie... ;)

Utwór (tu: wiersz) jest automatycznie chroniony prawami autorskimi należącymi do jego twórcy (czyli do Ciebie), od momentu jego ustanowienia (tu: napisania) na podstawie Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych'. Więcej jest tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html.
Czy, aby podlegały ochronie prawem autorskim, muszę je gdzieś "zarejestrować"?
nie ma takiego obowiązku, zresztą i specjalnie nie ma gdzie. Ale warto, abyś napisał gdzieś w stopce swojej strony, że posiadasz wszystkie prawa autorskie do prezentowanych na stronie swoich utworów, oraz ewentualnie zapis: Copyright © 2010, Imię i Nazwisko.

Powrót