Wiertarkowkrętarka *** wymiana na nowy a okres gwarancji

• Autor wątku Autor wątku rychu9191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rychu9191

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Ostatnio zgłosiłem na gwarancję wiertarkowkrętarkę bo były z nią problemy, została wymieniona na nową. Nie ma karty gwarancyjnej do niej i nigdzie nie mogę znaleźć jak wygląda okres gwarancji po wymianie towaru na nowy. Czy okres gwarancji się resetuje po wymianie na nowe urządzenie? Czy liczy się data zakupu?

Gwarancja obowiązuje od nowa na wymieniony produkt.

Masz paragon na pierwszą wkrętarkę, a czy masz jakiś dokument potwierdzający wymianę na nową?

Takie potwierdzenie reklamacji otrzymałem:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
piotr_tola napisał:
Gwarancja obowiązuje od nowa na wymieniony produkt.

Masz paragon na pierwszą wkrętarkę, a czy masz jakiś dokument potwierdzający wymianę na nową?

A czy warunki gwarancji nie określa wg własnego widzimisię gwarant? I to tam trzeba szukać odpowiedzi.

Ale co warunki gwarancji?
Od tego jest kodeks cywilny:

Art. 581. KC § 1.
Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad

Dziękuję za odpowiedź. Masz rację. Umknęło mi.

Czyli gwarancja biegnie na nowo? Bo w pudełko żadnej karty gwarancyjnej nie było.

piotr_tola napisał:

skąd taka pewność ?

Gwarancja producenta to dobrowolne oświadczenie gwaranta (najczęściej producenta, dystrybutora), zamieszczone w dokumencie gwarancyjnym lub reklamie o właściwościach danego produktu.

Gwarancja producenta powinna określać obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego - w przypadku gdyby właściwość sprzedanego towaru nie odpowiadała właściwości wskazanej w oświadczeniu gwarancyjnym. Nie uważa się za gwarancję oświadczenia, które nie kształtuje obowiązków gwaranta.

Do obowiązków gwaranta może należeć wymiana towaru na nowy, naprawa towaru, zwrot ceny lub zapewnienie innych usług. Obowiązki gwaranta są jednocześnie uprawnieniami kupującego.

Gdy gwarancja została wydana w zakresie jakości towaru, to gwarant ma obowiązek usunąć wady fizyczne lub prawne towaru lub wydać rzecz wolną od wad - w terminie określonym w gwarancji, a gdy terminu nie podano, to w ciągu 14 dni od dnia dostarczenia wybrakowanego towaru gwarantowi.

a pytający wyraźnie napisał :
rychu9191 napisał:
Bo w pudełko żadnej karty gwarancyjnej nie było.

prawidłowa odpowiedź powinna zatem brzmieć :
biegnie od nowa o ile została udzielona

kirman napisał:
skąd taka pewność ?

Gwarancja producenta to dobrowolne oświadczenie gwaranta (najczęściej producenta, dystrybutora), zamieszczone w dokumencie gwarancyjnym lub reklamie o właściwościach danego produktu.

Ale stawiasz gwarancję nad kodeksem cywilnym?
Kodeks cywilny mówi wyraźnie o tym (patrz wyżej).
Autor pytania zadał pytanie o konkretny produkt (przez admina wygwiazdkowany), a ten objęty jest gwarancją.
Zepsuł się w czasie trwania tego okresu? Tak.
Producent wymienił na nowy? Tak
Więc gwarancja biegnie od nowa.

Czyli Twoja odpowiedź nie jedną osobę wprowadzi w błąd , bo nawet jeśli jest prawdziwa dla produktu przed jego anonimizacją a po już niekoniecznie ...

Podsumowując :

jeśli produkt ma udzieloną gwarancję jakości to po wymianie zg z KC od daty wymiany otrzymuje nową gwarancję

jeśli nie miał to nie uzyskuje jej po wymianie

Przecież autor pisze jak byk:
"zgłosiłem na gwarancję wiertarkowkrętarkę bo były z nią problemy, została wymieniona na nową".
Czyli miał gwarancję, prawda?

Wkrętarkę kupiłem rok temu, a jest 5 lat gwarancji na nią.

Powrót