wierzyciel drugi raz umarza postępowanie

• Autor wątku Autor wątku welcome1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

welcome1982

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Dzień dobry ,

Proszę o pomoc w następującej kwestii

Wierzyciel wszczął postępowanie egzekucyjne , po czym je umorzył .Komornik obciążył kosztami dłużnika tj 5% kwoty niewyegzekwowanej . Gdy dłużnik spłacił te koszty komornicze ( a były nie małe tj 3500 zł ) , wierzyciel ponownie u tego samego komornika wszczął ponownie postępowanie egzekucyjne na podstawie tego samego tytułu wykonawczego i ponownie je umorzył.Komornik ponownie zażądał od dłużnika kwoty 3500 zł. Już po drugim umorzeniu wierzyciel podpisał dłużnikowi zrzeknięcie się roszczenia oraz odsetek , po prostu stwierdził że daruje dług.

- czy komornik może drugi raz pobierać opłatę egzekucyjną 5% od tej samej sprawy?
- czy dłużnik może żądać zminimalizowania opłat komorniczych , w związku z faktem iż komornik już raz pobrał opłatę 5%?

welcome1982 napisał:
Już po drugim umorzeniu wierzyciel podpisał dłużnikowi zrzeknięcie się roszczenia oraz odsetek , po prostu stwierdził że daruje dług.
Zgodnie z art. 840 § 1 pkt 2 k.p.c. pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności może nastąpić m. in. gdy: po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane. Mieć należy na uwadze, że skutek w postaci wygaśnięcia zobowiązania wywołuje w szczególności takie zdarzenia materialnoprawne, jak: wykonanie zobowiązania przez spełnienie świadczenia zgodnie z jego treścią, potrącenie, odnowienie, zwolnienie z długu, świadczenie w miejsce spełnienia (datio in solutum). Natomiast skutek w postaci niemożności egzekwowania zobowiązania wywierają w szczególności takie zdarzenia materialnoprawne, jak: prolongata terminu spełnienia świadczenia, rozłożenie świadczenia na raty, przedawnienie roszczenia. Skoro w art. 840 § 1 pkt 2 k.p.c. jest mowa o zdarzeniu, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane, to przepis ten może mieć zastosowanie jedynie do takich jak wyżej wymienione lub podobnych zdarzeń, a więc wyłącznie mających charakter materialnoprawny.
Do zdarzeń powodujących wygaśnięcie zobowiązania i tym samym mogących stanowić podstawę powództwa opozycyjnego zalicza się:
-) zwolnienie dłużnika z długu przez wierzyciela (art. 508. k.c. – zobowiązanie wygasa, gdy wierzyciel zwalnia dłużnika z długu, a dłużnik zwolnienie przyjmuje)

pozostaje Ci tylko pozew z art. 840 k.p.c. w związku z art. 508 k.c.

robinson21 napisał:
pozostaje Ci tylko pozew z art. 840 k.p.c. w związku z art. 508 k.c.
Ale to nic nie da jeżeli chodzi o ustalone już koszty.
Myślę też, że pytający nie wszystko pisze jeżeli chodzi o historię związaną z egzekucją.

Megaminx napisał:
Ale to nic nie da jeżeli chodzi o ustalone już koszty.
myślę, że jesteś w błędzie,
Megaminx napisał:
Myślę też, że pytający nie wszystko pisze jeżeli chodzi o historię związaną z egzekucją.
odpowiedziałem na zadane pytanie,

Megaminx napisał:

tzn miała być egzekucja z nieruchomości ale została najpierw zawieszona , potem umorzona przez wierzyciela. Chodzi o to czy komornik może pobrać drugi raz 5 % , gdyż wcześniej wierzyciel juz raz umorzył egzekucję a komornik za pierwszym razem zainkasował te 5 %. Potem wierzyciel znowu wszczął egzekucję i znowu umorzył.
Czy drugi raz ten sam komornik z tego samego tytułu wykonawczego może żądać 5 % ? tylko to mnie interesuje

zobowiązanie już wygasło , strony się dogadały a wierzyciel zrzekł się roszczenia na przyszłość.

robinson21 napisał:
podobno został zwolniony z długu w trybie art. 508 k.c.
Według mnie będzie to potraktowane tak samo jak zapłacenie roszczenia bezpośrednio do wierzyciela i sąd utrzyma koszty.

robinson21 napisał:
w jaki sposób,

wierzyciel i dłuznik zawarli porozumienie ( jest to rodzina) po prostu zrezygnował wierzyciel z roszczenia i taka jest treść ugody.

Megaminx napisał:
Według mnie będzie to potraktowane tak samo jak zapłacenie roszczenia bezpośrednio do wierzyciela i sąd utrzyma koszty.

czyli drugi raz dłużnik musi zapłacić komornikowi 5% ?

welcome1982 napisał:
- czy komornik może drugi raz pobierać opłatę egzekucyjną 5% od tej samej sprawy?

Sprawa nie jest "ta" sama.
Tytuł jest ten sam i strony ale sprawa już inna.

LLawyer napisał:
Sprawa nie jest "ta" sama.
Tytuł jest ten sam i strony ale sprawa już inna.

rozumiem.Czyli Polskie prawo nie przewiduje takiej sytuacji , że wierzyciel wnosi o egzekucję po czym umarza , itd w nieskończoność komornik może pobierać 5 % ?

Tak myślałem, że musi być jeszcze drugie dno.
Nic nie zrobisz z kosztami. Komornikowi się należą i co do zasady obciążany jest nimi dłużnik, chyba że wszczęcie egzekucji było niezasadne, wówczas jest obciążany wierzyciel.
Gdyby tytuł został np. uchylony przez sąd, wówczas nikt nie płaci.
U ciebie nie zachodzi żaden przypadek zwalniający cię z zapłaty kosztów.
Dogadałeś się z wierzycielem i ten umorzył postępowanie zwalniając się jednocześnie z długu.

Niestety prawo jest bezsilne na obywateli którzy po wydanym orzeczeniu nie płacą.
Nie płacą nawet po umorzonym na wniosek wierzyciela postępowaniu a dopuszczają do ponownego wszczęcia.

W nieskończoność wierzyciel ma próbować odzyskać to co mu należne ?

welcome1982 napisał:
w nieskończoność komornik może pobierać 5 % ?
Udowodnij, ze była zmowa między wierzycielem, a komornikiem, to wtedy będzie inna rozmowa.
A tak zawsze mogłeś zapłacić po pierwszym umorzeniu wszystko do wierzyciela i sprawa byłaby zamknięta.

Pewnie stąd pierwszy wniosek o umorzenie a następnie kolejny o wszczęcie przez niedotrzymanie słowa.

LLawyer napisał:
Niestety prawo jest bezsilne na obywateli którzy po wydanym orzeczeniu nie płacą.
Nie płacą nawet po umorzonym na wniosek wierzyciela postępowaniu a dopuszczają do ponownego wszczęcia.

W nieskończoność wierzyciel ma próbować odzyskać to co mu należne ?

w tym przypadku nie do końca jest tak jak piszesz, ale to nie istotne. Mnie interesowało głównie to czy ten sam komornik z tej samej klauzuli wykonalności może pobrać drugi raz 5 %. Jesli może i nie ma mozliwości obrony to trudno , trzeba przyjąć na garba

LLawyer napisał:
Pewnie stąd pierwszy wniosek o umorzenie a następnie kolejny o wszczęcie przez niedotrzymanie słowa.

i tu też nie do końca tak jest jak piszesz.Gdyby tak było wierzyciel nie umorzyłby całkowicie wierzytelności dłużnikowi.Były nieporozumienia (w rodzinie) i wierzyciel chciał aby dłużnik miał jak najwięcej kosztów.Stąd wszczęcie , gdzie egzekucja była skuteczna po czym umorzenie.Koszty 5% i znowu wszczęcie i znowu umorzenie i znowu koszty 5%. Rodzina sie dogadała ale komornik po raz drugi chce 5 %

welcome1982 napisał:
Rodzina sie dogadała ale komornik po raz drugi chce 5 %

Darmo nikt nie pracuje a komornik sam sobie wniosku o wszczęcie postępowania dwa razy nie składał.
Wierzyciel umorzył, ale za drugim razem choć to bez znaczenia.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
Darmo nikt nie pracuje a komornik sam sobie wniosku o wszczęcie postępowania dwa razy nie składał.
nie no rozumiem , ok tylko że raz już pobrał za swoja pracę te 5% , a drugi raz w sumie nic nie zrobił , bo zostało wszczęte po chwili umorzone. Ale rozumiem , że Polskie prawo nie przewiduje takich przypadków

Zrobił.
Wszczął postępowanie.
Przewiduje - ilość wszczęć i umorzeń jest uzależniona o tego czy i kiedy dłużnik odda dług.
W przedmiotowej sprawie pewnie za pierwszym razem skuteczna egzekucja z N by wystarczyła.

Powrót