Wierzyciel podał zły adres, chociaż miał prawidłowy.

• Autor wątku Autor wątku MaciekLublin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaciekLublin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Proszę o pomoc, co mam zrobić w tej sprawie.
Mam dług, kwota 1500 zł. Wierzyciel posiada mój adres zamieszkania, jednak składając w esądzie w Lublinie pozew, podał adres zameldowania, który od roku nie jest aktualny, ponieważ zameldowany jestem już w innym mieście. Podał adres warszawski a meldunek mam w Lublinie. Wierzyciel wiedział, że adres korespondencyjny oraz adres zamieszania jest w Lublinie.
Sąd wydał nakaz zapłaty i wysłał do Warszawy. Przez zupełny przypadek dowiedziałem się, że tydzień wcześniej był listonosz i osoba która zamieszkuje mój poprzedni adres (nabywca mojego poprzedniego mieszkania) przypadkiem zauważyła na kopercie, że jest to list z sądu. Poszedłem do Sądu Rejonowego w Lublinie i dowiedziałem się, czego dotyczy sprawa.
Dowiedziałem się o tym 18 kwietnia.
Czy mogę coś zrobić w tej sprawie? Informacje znalezione na stronach internetowych dotyczą sytuacji, gdy dowiaduję się o nakazie dopiero od komornika.
Proszę o pomoc, bo terminy biegną lub już minęły.

Pozdrawiam.

jeżeli znasz sygn. akt sądowych wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty, a najlepiej załóż sobie na tej stronie https://www.e-sad.gov.pl/ konto, będziesz miał wgląd do akt sprawy.

Znam wszystko, bo poszedłem do sądu, dostałem kod do akt i mam w nie podgląd. Ale co napisać w sprzeciwie? Podnieść to, że podali zły adres?

czy wydano nakaz zapłaty?
czy nadano klauzulę wykonalności do tego nakazu?

Wydano nakaz zapłaty. Co do klauzuli, tego nie wiem, nie ma czegoś takiego na razie w aktach.

imie nazwisko
adres adres sądu
wydział

sygn akt xxxxxx/xx

SPRZECIW

Od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym wydanym w dniu XX.XX.XXXXr przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny, wnoszę sprzeciw z wnioskiem o:

1) Uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości.
2) Umorzenie kosztów procesu.

Uzasadnienie

Pozwany nie zapłaci powodowi żądanych kwot wymienionych w nakazie zapłaty z dnia xx/xx/xxxxr gdyż powód nie przedstawił żadnych dokumentów potwierdzających moje zobowiązanie wobec powoda, jednocześnie proszę o doręczenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym wraz z pozwem na aktualny adres zamieszkania .......................................................... gdyż powód w pozwie podał błędny adres zamieszkania pozwanego.

W związku z art.505[35] kpc. pozwany wnosi jak na wstępie sprzeciwu.

@robinson1
Po co doradza Pan coś, co może nie mieć sensu? Jeżeli nie ma sporu co do istoty sprawy (roszczenie o spłatę długu nie przedawniło się, nie ma sporu co do wysokości zobowiazania), trzeba po prostu szybko spłacić zasądzoną kwotę.
W uzasadnieniu sprzeciwu pisze Pan coś, co może nie mieć żadnych podstaw. Skąd Pan wie, że powód nie przedstawił dokumentów? Jedyne, na co można się powołać, to wysłanie nakazu pod niewłaściwy adres. Ale czy to ma sens, jeżeli roszczenie rzeczywiście jest zasadne?

A Pan coś zaleca, nie pytając o szczegóły... A ten szczegół (zasadność i wymagalność roszczenia) jest sednem sprawy.

MaciekLublin napisał:
Wierzyciel posiada mój adres zamieszkania, jednak składając w esądzie w Lublinie pozew, podał adres zameldowania, który od roku nie jest aktualny, ponieważ zameldowany jestem już w innym mieście.

a czy działanie wierzyciela w podawaniu złego adresu zamieszkania dłużnika celem uzyskania nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym jest zasadne?

Napisałem na początku, że mam dług, bo go mam.
Wierzyciel jednak nie chciał poczekać na jego spłatę i podał sprawę do sądu. Dlaczego nie podał mojego adresu, tylko adres gdzie już nie mieszkam, nie wiem... Chciałbym uniknąć płacenia kosztów sądowych (1000 zł) a wiem, że wierzyciel popełnił błąd w adresie i można to wykorzystać.
Dlatego pytam, co powinienem zrobić, skoro nakaz nie mógł być doręczony prawidłowo i wrócił do sądu po 14 dniach, czyli pewnie w tym tygodniu.

Powrót