Wierzyciela nie chce zdjąć ze mnie komornika.

• Autor wątku Autor wątku Tomek11998855
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek11998855

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam taki problem. Płacę alimenty na swoich dość wysokie ale ich matka pobiera je przez komornika. Nigdy nie spóźniłem się z wpłata. Komornik wiadomo zabiera sobie jeszcze 15% od kwoty alimentów. Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki? Z wiadomych powodów on tego nie zrobi. Dodam że nie mam żadnych zaległości względem komornika ani jej. Czy tylko ona może zdjąć tego komornika czy jest jakaś inna droga

To jakim cudem komornik wszczął egzekucję skoro płaciłeś w terminie i w wysokości określonej przez sąd? Jeśli egzekucja była wszczęta niezasadnie, to co po powzięciu takich informacji zrobiłeś Ty?
Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki?
Jest, poprzez złożenie depozytu sądowego w wysokości 6 miesięcznego świadczenia. Środki z depozytu odzyskasz dopiero po zakończeniu obowiązku alimentacyjnego. Podobnych wątków na forum jest od groma. Poszukaj.

Ona ściąga alimenty przez komornika a wcześniej płaciłem jej na konto. To wierzycielka założyła komornika żeby dokuczyć jeszcze bardziej

Wpłacając depozyt unikne płacenia komornikowi jego 15%?

Ona ściąga alimenty przez komornika a wcześniej płaciłem jej na konto.
Jak płaciłeś w terminie i pełnej wysokości to egzekucja wszczęta nie zasadnie. Dzień wymagalności alimentów, to dzień określony w tytule sądowym i oznacza, że w tym dniu wierzyciel ma mieć środki do dyspozycji (nie, że ty w tym dniu robisz przelew czy przekaz). Mogłeś wnieść powództwo przeciw egzekucyjne.
Wpłacając depozyt unikne płacenia komornikowi jego 15%?
Tak, dojdzie do umorzenia egzekucji. Depozyt jest po to, że w przypadku gdybyś nie wywiązywał się z obowiązku, to komornik w pierszej kolejności sięgnie po depozyt.

I wpłacam na konto komornika czy wierzycielki? Kwotę zarządzoną w postępowaniu. Wpłacając depozyt 6cio miesięcznych alimentów i tak muszę opłacać miesięczne alimenty? To nie jest tak że komornik sobie ściąga z tej kwoty wpłaconej.depozyt depozytem ale na bieżąco muszę płacić ale już bez 15% dla komornika tylko czyste alimenty dla wierzycielki. Dobrze rozumiem?

Wpłacając depozyt dwa razy do roku unikne poboru od komornika 15% od miesięcznych alimentów?

Nie, wpłacasz depozyt i zgłaszasz to do komornika, on wtedy umarza egzekucje. Ty na bieżąco wpłacasz alimenty do wierzyciela od tego momentu, a depozyt sobie leży do momentu zakończenia obowiązku alimentacyjnego

Czyli to jest jedyny sposób jeśli wierzycielka sama nie wycofa komornika

A nie można złożyć wniosku przeciwegzekucyjnego nawet i teraz?

To zależy kiedy dowiedział się o jej wszczęciu. I najważniejsze, czy faktycznie egzekucja była wszczęta nie zasadnie.

@Tomek11998855 zadano Tobie pytanie, przynajmniej dwukrotnie. Oczekujesz odpowiedzi zgodnie ze stanem faktycznym, udzielaj odpowiedzi !

Gdzie zgłasza się przeciwegzekucje? Da sądu? Jeśli tak to jaki to jest koszt?

A jeśli wierzycielka udowodni że dzieci są niepełnosprawne to pieniądze z depozytu przepadną? Do kogo należy wpłacić ten depozyt bo to chyba jedyna droga żeby uniknąć płacenia komornikowi. Wartość 6 miesięcznych alimentów jako depozyt i wtedy przelew na konto wierzycielki i dowody wpłaty wysyłać do komornika? Poproszę o konkretna odpowiedź czy to uwolni mnie od komornika

Powrót