Wierzytelność niemiecka

• Autor wątku Autor wątku apanonar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

apanonar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W 2013 roku mój wuj miał umowę zlecenie na remont budynku w Niemczech - był podwykonawcą niemieckiej firmy. Wystawił kilka faktur na przestrzeni 09.2013 - 01.2014, ale część nie została spłacona. Niemcy nie reagują na wezwania i chyba zostaje tylko sprawa sądowa. Najchętniej byśmy kierowali sprawę do polskiego sądu, ale chyba trzeba iść z tym do niemieckiego. Poza tym czytałem, że pozew musi wnieść adwokat, a to wiąże się z dużymi kosztami. Niestety przez brak płatności przez Niemców bardzo słabo u nas z kasą. Czy moglibyście potwierdzić gdzie należałoby kierować sprawę i jak uniknąć albo zminimalizować koszty sprawy?
Z góry dziękujemy za pomoc.

Jeżeli na fakturach sposób zapłaty określiłeś przelewem do banku w Polsce, to możesz skorzystać z tzw. właściwości przemiennej i złożyć pozew w Sądzie w miejscowości, gdzie jest siedziba banku.

Niestety na fakturach/rachunkach określono sposób zapłaty jako gotówka. Myślałem też czy można złożyć pozew w polskim sądzie po polsku, z wnioskami o kosztach i adwokatem z urzędu, a ten przetłumaczy i przekaże do Niemiec?

apanonar napisał:
na fakturach/rachunkach określono sposób zapłaty jako gotówka
To tylko Sąd niemiecki. Możesz poszukać adwokata, który jest wpisany zarówno do polskiej jak i niemieckiej izby adwokackiej. Składanie pozwu do naszego Sądu jest bezcelowe.

W takim razie przez przymus adwokacki trzeba będzie przynajmniej złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów i pełnomocnika z urzędu, bo sprawa jest o 25.000,00 €.

Można najpierw pozwać o kwotę częściową, niższą niż 5.000 EUR, wówczas przymus adwokacki nie istnieje. Jeśli spór zostanie wygrany, pozwać o następną część.

To czy sąd niemiecki wyznaczy adwokata z urzędu zależy od sytuacji materialnej wnioskodawcy. Jakies dochody, jak zakładam, występują.

Jeśli chodzi o sąd do którego miałby być wniesiony pozew, trzeba zbadać treść zawartej umowy, z reguły jest to regulowane w umowach. A jeśli nie to ustalić gdzie były wykonywane prace, względnie w jaki sposób strony ustaliły miejsce spełnienia zapłaty.

Powrót