M
markus1234
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Witam
Spotkała mnie taka sytuacja:
Firma złożyła mi na moją prośbę kosztorys ofertowy na wykonanie elewacji w domku który buduję.
Pod moją nieobecność firma ta zaczeła jakieś prace związane z elewacją i zakończyła po wręcz wygonieniu ich z placu.
Jak się później okazało wystawili za "prace" fakturę. Gdy odpowiedziałem, ze nie zostanie ona przyjęta skontaktowała się jakaś druga firma żądając zapłaty za tę fakturę na podstawie umowy przelewu wierzytelności, którą załączam.
Proszę o informaację czy jest możliwość żądania pieniędzy za tak wykonane prace nie zamawiane przeze mnie. Czy jest możliwość przelania wierzytelności na inna firmę i proszę o ocene umowy przelewu jaka dotarła do moich rąk (wygląda na sporządzoną błędnie).
Umowa wygląda tak:
Umowa przelewu wierzytelności
Zawarta w dniu [...] w [...]
Pomiędzy
1. Firma ........ zwaną dalej Zbywcą
A
2. Firma ..... zwanej dalej Nabywcą
&1
Zbywcy przysługuje wierzytelność wobec [mnie] w wysokości [...] wraz z odsetkami ustawowymi z tytułu remontu elewacji, na dowód czego przedkłada fakturę VAT [...] z dnia [...] .
&2
1. Zbywca przenosi na Nabywcę wierzytelność wobec [...], a Nabywca nabywa wierzytelność od Zbywcy.
2. Ceny, którą Nabywca zobowiązuje się zapłacić Zbywcy,
&3
Zmiana niniejszej umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.
&4
W sprawach nieuregulowanych zastosowanie znajdują przepisy ustawy Kodeksu Cywilny.
&5
W przypadku sporu pomiędzy stronami niniejszej umowy właściwy Sąd w ... .
&6
Umowę sporządzoną w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach.
Co ciekawe umowa została podpisana niewyraźnie i bez pieczątek.
Spotkała mnie taka sytuacja:
Firma złożyła mi na moją prośbę kosztorys ofertowy na wykonanie elewacji w domku który buduję.
Pod moją nieobecność firma ta zaczeła jakieś prace związane z elewacją i zakończyła po wręcz wygonieniu ich z placu.
Jak się później okazało wystawili za "prace" fakturę. Gdy odpowiedziałem, ze nie zostanie ona przyjęta skontaktowała się jakaś druga firma żądając zapłaty za tę fakturę na podstawie umowy przelewu wierzytelności, którą załączam.
Proszę o informaację czy jest możliwość żądania pieniędzy za tak wykonane prace nie zamawiane przeze mnie. Czy jest możliwość przelania wierzytelności na inna firmę i proszę o ocene umowy przelewu jaka dotarła do moich rąk (wygląda na sporządzoną błędnie).
Umowa wygląda tak:
Umowa przelewu wierzytelności
Zawarta w dniu [...] w [...]
Pomiędzy
1. Firma ........ zwaną dalej Zbywcą
A
2. Firma ..... zwanej dalej Nabywcą
&1
Zbywcy przysługuje wierzytelność wobec [mnie] w wysokości [...] wraz z odsetkami ustawowymi z tytułu remontu elewacji, na dowód czego przedkłada fakturę VAT [...] z dnia [...] .
&2
1. Zbywca przenosi na Nabywcę wierzytelność wobec [...], a Nabywca nabywa wierzytelność od Zbywcy.
2. Ceny, którą Nabywca zobowiązuje się zapłacić Zbywcy,
&3
Zmiana niniejszej umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.
&4
W sprawach nieuregulowanych zastosowanie znajdują przepisy ustawy Kodeksu Cywilny.
&5
W przypadku sporu pomiędzy stronami niniejszej umowy właściwy Sąd w ... .
&6
Umowę sporządzoną w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach.
Co ciekawe umowa została podpisana niewyraźnie i bez pieczątek.
Ostatnia edycja: