Wierzytelności w kosztach

• Autor wątku Autor wątku przemysl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemysl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam problem, gdyż mój dłużnik uległ likwidacji. Wierzytelności były z umowy dostawy. Chcę je wliczyć w koszty uzyskania przychodu. Wiem, że trzeba to udokumentować różnymi orzeczeniami sądowymi, ale też wiem, że można to udokumentować protokołem podatnika, że koszty procesowe będą wieksze niż niż kwota ściągnięta.
Jako, że mój dłużnik nie istnieje, wolałbym skorzystać z protokołu, niż wszczynać jakieś postępowania...

W zaprzyjaźnionej firmie takie protokoły opiniuje i podpisuje radca prawny.
Czy opnia i podpis radcy prawnego są tu konieczne? Czy mógłby taki protokół zaopiniować i podpisać np. mgr. prawa? bez aplikacji radcowskiej?

Czy może jednak powinieniem dołączyć do protokołu jakieś postanowienie czy dokument świdczący, że dłużnik uległ likwidacji?

[cytat:z8ym8lvv]
Czy może jednak powinieniem dołączyć do protokołu jakieś postanowienie czy dokument świdczący, że dłużnik uległ likwidacji?
[/cytat:z8ym8lvv]
Dłużnki czyli kto???Osoba fizyczna, spółka cywilna, spółka prawa handlowego????

W ustawie o podatku dochodowym od osób fizyczny takie wierzytelności mogą być zaliczone w koszty w przypadku wykazanie przez podatnika,że między innymi dłużnik uległ likwidacji.Konieczne wtenczas jest stosowne zaświadczenie z UM ( osoby fizyczne) a w przypadku spółki prawa handlowego wypis z KRS o wykreśleniu spółki.

ja pracuje w firmie sp. z o.o. Zgdnie z podop powieninem udokumentować nieśćągalność wierzytelności, pytanie czy protokołem (tym z art 15 ust2 pkt 3 ustawy o podop) czy dokumentem stwierdzającym likwidację dłużnika. Jeśli protokół, to czy musi być podpis radcy prawnego, czy wysarczy magiseter prawa (np z firmy prawniczej ale nie kancelarii). Wszelkie pisma do dłużnika wysłane wracją z adnotacja , że adresat został zlikwidowany.)

dłużnik to os. fizyzna prowadząca działaność godpodarczą.

Wystarczy protokół podpisany przez zarząd spółki a jako załącznik zaświadczenie z urzędu miejskiego ( gminy), w którym była zarejestrowan działalność dłużnika, o jej wykreśleniu.Opłata za zaświadczenie to całe 17 złotych

czy to samo odnosi się do dłużnika będącego sp. z o.o.? Czyli w miejsce zaświadczenia z Urzędu Gminy wypis z KRS o wykreśleniu?

Powrót