*** wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku youdytam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie no ja się zakręciłem, obaj przyjęliśmy po tytule i tym "radcy", że wpłacono wierzycielowi, ale wyliczanka wskazuje, że jednak nie... Bo co by wtedy robiły tam pozycje "wydatki gotówkowe" czy "opłaty stałe".

Nie.
#6 i #7 oraz pierwszy akapit #1
Spłacono wierzycielowi na podstawie zliczonych pozycji na zawiadomieniu o wszczęciu od komornika, ze stycznia 2016 - kwestia czy z pominięciem opłaty egzekucyjnej czy nie.

Zadawałem konkretne pytania.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
Nie.
#6 i #7 oraz pierwszy akapit #1
Spłacono wierzycielowi na podstawie zliczonych pozycji na zawiadomieniu o wszczęciu od komornika, ze stycznia 2016 - kwestia czy z pominięciem opłaty egzekucyjnej czy nie.

Zadawałem konkretne pytania.

wpłaciłem jak teraz wnioskuje z waszych postów wierzycielowi bo tak żona telefonicznie ustaliła z radcą i taką kwotę jaką usłyszała to w całości zapłaciliśmy

No to faktycznie oczekujesz, że komornik będzie wróżką.

Jeśli to była pełna kwota wtedy wpłacona, to całość jest do zwrotu przez wierzyciela (powinien był wnioskować o umorzenie egzekucji komorniczej). A to, że komornik swoje weźmie, to jest wierzyciela w tym momencie problem.

A jeśli nie była pełna, to tyle, co jest "górki" minus koszty komornicze.

Co ja z żoną mogę teraz zrobić żeby to wyjaśnić ?

Najpierw to ustalić ile rzeczywiście się należało (sprawdzić w nakazie zapłaty i doliczyć odsetki do dnia zapłaty), jak wpłacono tyle lub więcej + koszty komornicze naliczone do tego dnia, to wtedy dopiero będzie wiadomo o jakiej kwocie można rozmawiać.

Jak zapłacono wszystko, to wezwać do zwrotu. Jak nie zwrócą - pozwać o zapłatę. Jak to nie pomoże to... Iść do komornika. Który wyegzekwuje.

z tego co liczymy to wychodzi że zapłaciłem jakieś ~76zł mniej niż po zliczeniu wszystkiego z tego pisma.

Więc zapomnij o odzyskaniu kosztów egzekucyjnych. W takim razie żądaj zwrotu nadpłaty, którą wylicz - czyli tego, co komornik przekazał wierzycielowi -76 zł. No, z uwagi na odsetki, odlicz 80. Albo policz odsetki dokładnie.

Czyli jak mam żądać ? do kogo się zwrócić ? Komornik zabrał z konta ~3900+ ja wpłaciłem 2800+ a należność główna tj 2131,79. Ile komornik przekaże wierzycielowi ?

Jak komornik zakończy postępowanie, poproś o rozliczenie sprawy. Tam dostaniesz dokładne informacje. Potem możesz wezwać wierzyciela do zwrotu i czekać na to co zrobi. Jak odda, to w porządku. Jak nie odda, to teoretycznie możesz wierzyciela go pozwać. Ale jak będzie miał dobrego papugę, to sprawę przegrasz. Zwłaszcza w kontekście tego "Od razu powiedziałam, że przelew zrobię z konta męża".

A co to mąż nie może za żonę zadłużenia pokryć? Może. No więc tak czy siak, po spłacie całości, to co wierzyciel otrzymał, to już "nie jego", tylko 405 kc, nie tak?

Art. 411. Nie można żądać zwrotu świadczenia:
1) jeżeli spełniający świadczenie wiedział, że nie był do świadczenia zobowiązany, chyba że spełnienie świadczenia nastąpiło z zastrzeżeniem zwrotu albo w celu uniknięcia przymusu lub w wykonaniu nieważnej czynności prawnej;

Wskaż mi moment, w którym mąż był zobowiązany do spełnienia świadczenia.

Oczywiście, że nie był. Ale ja nie twierdzę, że mąż może żądać zwrotu, tylko, że świadczenie zostało spełnione, a więc pieniądze później wyegzekwowane od żony - żona może żądać zwrotu. Była zobowiązana, ale zostało spełnione wcześniej (przez męża).

I o ile nie jestem pewien tej interpretacji, to tak mi to wygląda.

Powrót