Win 7 OEM

• Autor wątku Autor wątku hype22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hype22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Jestem bardzo zawiedziony
Po namowach sprzedawców i znajomych kipłem w listopadzie po przeglądaniu forum interetowych
cyt.----Szanowny Panie,

Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Obsługi Klienta Microsoft.

W rozumieniu Licencji Producenta Systemów OEM Microsoft wydrukowanej na pudełku, nierozpakowane pakiety Windows 7 OEM System Builder mogą być dystrybuowane niezależnie od sprzętu użytkownikowi końcowemu w sytuacji gdy użytkownik końcowy (firma, osoba prywatna) samodzielnie montuje własny komputer PC, przemontowuje swój komputer lub instaluje oprogramowanie na posiadanym komputerze.

Z poważaniem

Agnieszka K.

Centrum Obsługi Klienta Microsoft
legalnie system w sklepie
Sprzedawca mego sklepu jak i innych np Vobis czy Komputronik mówili ze mozna zainstalować wersję OEm na swoim Komputerze , aktywowałem , Co teraz począc z Systemem . Proszę o odpowiedźi .

podeje linki Microsoft OEM

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hype22 napisał:
Sprzedawca mego sklepu jak i innych np Vobis czy Komputronik mówili ze mozna zainstalować wersję OEm na swoim Komputerze , aktywowałem , Co teraz począc z Systemem . Proszę o odpowiedźi .

Witam.
A co ma być?
Osoba instalująca to oprogramowanie jest w myśl tej licencji system builderem i sama sobie świadczy support techniczny.
Jest to identyczna licencja jak z vistą,ale pozwala na większą swobodę w zawartość komputera (poszli bardziej na rękę osobom testującym różne konfiguracje i sprzęt).
Otwartego oprogramowania nigdzie Pan nie zwróci.
Jeśli Pan zainstalował i aktywował to bez problemu może Pan używać.
Nawet jeśli jakaś firma zrobi Panu preinstalacje, to we własnym zakresie można zrobić czystą instalkę (tego nikt nigdy sprawdzi) po zrobieniu format C.

pozdrawiam serdecznie

Właśnie - w czym jest problem?

Oprogramowanie jest legalne, legalnie zainstalowane i aktywowane. Wszystko jest w porządku. Trzeba tylko pamiętać, że oprogramowanie to przypisane jest do komputera, na którym się je zainstalowało, i nie można przenosić go w związku z tym na innego peceta (odmiennie, niż w wersji BOX).

Problem jest w:

Microsoft OEM Partner Center

Must be preinstalled on a PC and sold to another unrelated party.

Must be preinstalled onto a new PC using the OPK. See details.

http://www.winsupersite.com/win7/oem.asp

Is it OK to use OEM Windows on your own PC? Don't ask Microsoft | Ed Bott’s Microsoft Report | ZDNet.com

A Microsoft spokesperson told me that the policy toward use of OEM software by home PC builders hasn’t changed, and that the documents I found and pointed readers to for years were “mistakes.” Sorry, that doesn’t cut it. When you publish information on your website, and when you create glossy handouts that you distribute to your partners for years, those represent your policy. You can’t suddenly change that policy by deleting copies of the old documents and pretending they never existed. That shows an appalling lack of transparency, not to mention a lack of respect for customers.

No i mój post w temacie:
Rzecznik Konsumentów pomógł uzyskać zwrot pieniędzy za Windows | prawo | VaGla.pl Prawo i Internet

Moja sugestia: właśnie ze względu na inne informacje podawane przez konsultantów niż te zawarte w licencji i sprzecznych ze sobą wyjaśnień na stronach Microsoftu zwrócić ze względu na niezgodność towaru z umową (miał być dla hobbysty, ale jednak nie jest).

To stary post.
z podobnego okresu mam podobny :
"Ostatni akapit wyjaśnia ze jest wyjątek od reguły zabraniającej sprzedaży oem (dotyczy systemów operacyjnych w weresjach nie serwerowych) uzytkownikowi końcowemu. A licencje są dostępne w internecie.
Logiczne jest też to że człowiek kupujący oema który widzi na pudełku w kilku miejscach napisane - przeznaczony WYŁĄCZNIE dla firm typu System Builder, może być dostarczany WYŁĄCZNIE z nowym komputerem, WYMAGA PREINSTALACJI itd itp powinien sie zastanowić czy może to kupić. Czyli powinien poszukać odpowiedzi na to pytanie.
Nie można też zabronić sprzedaży oemów ani wprowadzić kontroli kupującego. Równie dobrze oema w sklepie może kupować osoba która instaluje system komuś innemu stając sie w rozumieniu licencji oem system builderem. Faktura na instalacje nie jest wymagana (na oem'a za to tak). A że MS dopuszcza aby być samemu dla siebie system builderem to bardzo fajna sprawa - to jest właśnie ten wyjątek zdejmujący również z użytkownika końcowego wymóg preinstalacji opk. Właśnie dlatego do pakietów jednolicencyjnych opk nie były dotychczas dołączane.

niedawno otrzymałem maila z Microsoftu gdzie jeden z punktów brzmi tak:

Nierozpakowane pakiety Windows 7 OEM System Builder mogą być dystrybuowane niezależnie od sprzętu użytkownikowi końcowemu w sytuacji gdy użytkownik końcowy (firma, osoba prywatna) samodzielnie montuje własny komputer PC, przemontowuje swój komputer lub instaluje oprogramowanie posiadanym komputerze. W takim wypadku użytkownik końcowy jest uznawany za producenta systemów (System Buildera) w rozumieniu Licencji Producenta Systemów OEM Microsoft i dlatego może zakupić oprogramowanie OEM niezależnie od sprzętu.

Nie wiem co więcej potrzeba aby przekonać wątpiących w to iż naprawdę nic sie nie zmieniło i MS idzie na rękę użytkownikom umożliwiając legalny zakup licencji OEM. Teraz jest jeszcze łatwiej niz w czasach kiedy oema kupowało się z jednym z pięciu dopuszczonych podzespołów lub później z dowolnym -era Windowsa z myszką (nawet w Media Marktach leżało na półkach coś takiego).

Nie wykluczone jest jednak, ze wszystko sie zmieni wystarczy, ze w pewnym momencie MS zmeini interpretacje licencji lub raczej wycofa ten swój wyjątek. Jednak jak sami piszą obowiązują warunki z dnia zakupu. A na dzień dzisiejszy nie ogłoszono oficjalnie żadnych zmian."

"Bałagan z interpretacją bierze się z tego, że tak na prawdę licenja jest amerykańska. Tymczasem, mimo usilnych zabiegów USA, amerykańskie prawo nie obowiązuje jeszcze na całym globie. Pozwolenie na instalowanie OEM na własnym komputerze to nie gest dobrej woli MS, ale niemożność obrony tego ograniczenia w sądzie. Przypuszczam, że MS Polska czeka na interpretację prawników, jak licencja wygląda w świetle polskiego prawa. Jeżeli się okaże, że nie można klientowi narzucać, co ma zrobić z legalnie zakupionym systemem OEM, to albo zniknie ten punkt z polskiej wersji licencji, albo systemy OEM znikną ze sklepów. Można będzie kupić tylko w paczkach po 10 i mieć REGON i parę jeszcze innych rzeczy."

Zajrzyj tutaj :
Kontrowersji wokół OEMów ciąg dalszy - dobreprogramy

Powrót