Windows + naklejka

• Autor wątku Autor wątku wolodi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Drobne sprostowanie.

Windows XP w wersji Box faktycznie nie posiadał natywnie możliwość downgrade'u do 98 i 95 jednakże w momencie zakupu wersji z rozszerzonym wsparciem (czy jakoś podobnie się to nazywało) lub zakupu na zasadach licencji korporacyjnej użytkownik uzyskiwał takowe uprawnienia. Połowa firm informatycznych, w których pracowałem na początku wieku :) korzystała z tego rozwiązania.

Druga kwestia to posiadanie licencji "pisanej". Użytkownik takową posiada :) różnie w różnych wersjach plik się nazywał (albo licence.rtf lub eula.rtf czy też license_addendum_1.txt dla Visty SP1). Plik ten znajdziesz w katalogu Windows\System (lub System32 w zależności od wersji). I to właśnie on stanowi podstawę praw i obowiązków licencyjnych, gdyż to właśnie ten tekst został zaakceptowany przez użytkownika.

Chciałem zapytać co to takiego "wbity w instalacje identyfikator OEM"? i gdzie można to sprawdzić? Poza tym co nie obchodzi że producenci do swoich wersji dodają soft i sterowniki? przecież nie muszę ich softu instalować, ew. później odinstalować i chyba nie jest to złamaniem prawa?Jak już wspomniałem chodzi mi o kontrole w sytuacji gdy mam wind. xp na laptopie z nalepką z serialem, serial odpowiada temu wprowadzonemu przy instalacjnej brak (usunąłem partycję reconvery, zgubiłem płytę, nie ważne - chyba nie muszę mieć nośnika?) Czy jest możliwość poznania że nie był on instalowany z płyty dołączonej do laptopa?W tym momencie interesuje mnie co to takiego "wbity w instalacje identyfikator OEM"?? Bo rzeczy typu że producent dodaje soft i sterowniki to chyba nic ważnego z punktu widzenia prawa że nie mam tego dodatkowego badziewia?

Dombel - czy wiesz o czym jest temat?

Zacytuję Ci post pytającego:
A jeśli zrobiłem tak. Zainstalowałem win. z "pożyczonej" płyty podałem mój nr. z naklejki, numer został przyjęty wszystko gra. I chyba nie ma sposobu żeby udowodnić mi że korzystałem z "pożyczonej" kopi? Będę się bronił ze kupiłem z systemem, system już był klucz się zgadza, więc nie mam problemu? Mimo że nie będę miał nośnika oficjalnie.

Teraz doczytaj siebie (twierdzisz że obowiązuje go licencja zawarta na pożyczonym nośniku?) :o

Wystarczy wejść na stronę Microsoftu , by stwierdzić że jest inaczej.

Tu taki szybki przykład że downgrade nie jest dowolne:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://oem.microsoft.com/script/contentpage.aspx%3Fpageid%3D552836

-----------------------

wolodi - masz podane linki i cytaty ze źródła (Microsoft).
Stosując się do niech nie łamiesz żadnych zapisów licencyjnych. ;)

Jeżeli masz "dedykowany" system to po prostu nie otrzymasz żadnej pomocy od Microsoftu tylko odeślą Cię do producenta sprzętu.
(licencja jest nadal Microsoftu)

Ostatnia edycja:
Powrót