windykacja a e-sad

• Autor wątku Autor wątku mario425
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mario425

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Przedstawię krótko sytuacje:

Dostałem nakaz zapłaty z e-sadu. Chodzi o rzekomo niespłaconą pożyczkę z firmy X. Dług został sprzedany do firmy windykacyjnej Y i ta zgłosiła sprawę do e-sadu.

Okazało się jednak, że błąd popełniła firma X, bo dług został spłacony z należnymi odsetkami. Po mojej telefonicznej interwencji firma X wysłała informację do firmy Y o zaprzestanie postępowania egzekucyjnego. Firma Y uwzględniła ten i fakt i uzyskałem informację, że postępowanie zostało umorzone.
Za kilka dni mija termin 2 tygodni, w ciągu których miałem albo zapłacić, albo zgłosić sprzeciw w e-sadzie.
Czy w takiej sytuacji, po otrzymaniu pisma of firmy Y o zaniechaniu czynności windykacyjnych:
a) mam nic więcej nie robić (w tym nie ustosunkować się w żaden sposób do nakazu spłaty z e-sadu)?
b) złożyć sprzeciw w e-sadzie (mimo wszystko) i założyć, że sprawa zostanie umorzona w dalszym toku postępowania?

Co z naliczonymi opłatami sądowymi?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

musisz wnieść sprzeciw z zarzutami - brak istnienia zobowiazania. powód cofnie powództwo

dziękuję za odpowiedź. Mam w związku z tym jeszcze jedno: czy w takiej sytuacji wycofanie powództwa odbędzie się poza salą sądową (nie dojdzie do żadnej rozprawy)? Czy po złożeniu takiego sprzeciwu e-sad przekaze sprawe do normalnego sadu i....? i jak to będzie wyglądalo dalej?

nakaz zaskarżasz w całości. wnieś zarzut że roszczenie jest bezzasadne, gdyż kwota zobowiązania została uregulowana. w e-sądzie nie trzeba uzasadniać.
być może powód cofnie juz w e-sądzie, być może w rejonowym złoży wniosek o cofnięcie albo po prostu nie uzupełni dokumentów i sprawa sama zdechnie

Powrót