Windykacja Banku

• Autor wątku Autor wątku szatanel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szatanel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam nie wiem czy w dobry miejscu napisałem ale wydaje mi się że tak . Problem polega na tym że bank nałożył mi opłate windykacyjną na koncie osobistym za zadłużenie 100 zł tutaj moje nie dopatrzenie że sprawdzałem stan w bankomacie na na stronie banku . wysokość opłaty windykacyjnej to 35 zł . A ważne wypłaciłem z bankomatu 200 zł została mi 1 zł po 7 dniach dowiaduje się o debecie 100 zł patrze za co no zgadza się po przeliczeniu zostałem poinformowany sms że ta kwota to 135 zł sprawdzam na stronie że to opłata windykacyjna w momencie telefonu jestem informowany że monit i jeśli nie wyreguluje tej zaległości postepowanie będzie dalej trwałą i te opłaty będą nakładane poinformowałem kiedy mogę to spłacić niestety termin banku nie pasował i pan sugerował że będę jeszcze kilka takich opłat musiał zapłacić ... teraz moje pytanie czy to jest zgodne z prawem bo z tego co wiem to za jeden czyn można być karany tylko raz . Zapomniałem powiedzieć że w umowie nic nie mam o tej "karze" wiec zadzwoniłem po raz drugi gdy przeczytałem umowe 4 razy w poszukiwaniu tego druczku/zapisu pan mi oświadczył że musi być w umowie że zawsze jest potem stwierdził że tego nie ma bo to opłata windykacyjna ... . mógłbym prosić o pomoc zaległość już opłaciłem ale nie wiem czy nie zostałem oszukany.

Zasadą jest, że opłata może być nałożona kilka razy. Opłaty wynikają wprost z REGULAMINU, który powinien być załącznikiem do umowy.

Kwestią otwartą pozostaje to, jak często bank nakłada takie "opłaty". Zbyt częst nakładanie opłat, które nie prowadzi do upominania, a ma na celu jedynie nabijanie kasy jest zdaniem UOKIK (co wytknął parabankom) naruszeniem interesów konsumentów.

Można przyjąć, że nałożenie tej opłaty co kilka dni byłoby takim naruszeniem, ale już nie nałożenie jej dwa razy w miesiącu za inne czynności (wysłanie listu, telefon, czy sms).

Jednak Twoje rozumowanie, że wpłacisz w dogodnym terminie i nie wolno karać (tutaj nikt Cię nie karze) jest BŁĘDNE.

Dobra ale jeśli bank jest informowany kiedy dostanie pieniądze i wie dlaczego to według mojego rozumowania(które może być błędne) Nie powinien nakładać opłaty windykacyjnej ... kolejna sprawa jest taka że panowie w banku na moje pytanie skąd się wzięło opóźnienie transakcji trwające tydzień nie potrafi mi odpowiedzieć zasłaniając się dobrem firmy pieniądze wypłacałem z bankomatu banku wiec jest to dziwne... . nie chcę nic mówić bo tam było moje nie dopatrzenie ... . ale jako że jestem żołnierzem dla mnie ważną rzeczą jest przestrzeganie regulaminów,umów ... .

Trudno odnieść się do Twojego rozumowania, skoro sam wiesz, że jest ono naciągane.

Trzeba by dokładnie pozwanć szczegóły i ew. pisać reklamację.

Powrót