Windykacja BEST i bank WBK

• Autor wątku Autor wątku Joanka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
nie jestem pewna czy to w tym temacie forum, ale na prawdę nie mam już siły na to wszystko....
W 2013 roku w kwietniu wzięłam moim rodzicom kredyt ok 7500zł z obietnicą że będą wpłacać raty co miesiąc. Nawet większą kwotę, żeby szybciej spłacić. Jak się okazało później wpłacili tylko trzy raty tj. za maj, czerwiec i lipiec.
Pod koniec roku koło listopada dostałam telefon z windykacji firmy BEST z informacją, ze kredyt nie jest spłacany od 3ech miesięcy i że grozi mi postępowanie sądowe a w późniejszym czasie i komornik.
Dogadałam się z konsultantem tej firmy że będę wpłacać skromne 100 zł miesięcznie, bo nie zarabiam kokosów i muszę się sama utrzymywać.
W maju 2014 roku zaczęli wydzwaniać że jeśli nie spłacę całości czyli około 9tyś. zł to dług przejmie komornik. Wpadałam w jeszcze gorszy stres...
Udało się pożyczyć pieniążki i w lipcu po ostatniej rozmowie z konsultantem tejże firmy windykacyjnej wpłaciłam całość zadłużenia w placówce banku BZ WBK.
Dziś tj. 23.03.2015r dostaję telefon z windykacji firmy BEST, ze mam do wpłaty jeszcze 1200 zł za koszta sądowe.
Podczas ostatniej rozmowy z konsultantem w lipcu 2014r (na drugi dzień wpłaciłam całą kwotę do banku) zapewniał mnie, że postępowanie nie rozpoczęło się.
Dziś dowiedziałam się, ze pozew do sądu trafił 9 czerwca 2014r.
Nie dostałam żadnego listownego powiadomienia, ani z sądu ani z windykacji. Konsultantka nawet nie była w stanie powiedzieć mi kiedy odbyła się rozprawa.
Jakie mam szanse żeby uniknąć albo jakoś się wybronić z tej kary?

Błagam pomocy

A nakaz otrzymałaś? Możliwe że pozew został cofnięty i chcą cię po prostu naciągnąć

No właśnie oni twierdzą, że wysłany został nakaz. Jednak ja nie otrzymałam żadnego listu

Więc niech ci podadzą sygn akt oraz sąd, a będziesz mogła sprawdzić na jaki adres został wysłany oraz kwestie doręczenia. Bo jedynie twierdzić, to można wszystko

Udało mi się uzyskać sygnaturę akt i sąd. Jak sprawdzić na jaki adres zostało wysłane i kiedy odbyła się rozprawa?

Joanka90 napisał:
Udało mi się uzyskać sygnaturę akt i sąd. Jak sprawdzić na jaki adres zostało wysłane i kiedy odbyła się rozprawa?

Zadzwonić do Sądu lub udać się do niego osobiście.

Jeśli to był e-sąd to wystarczy ze się tam zarejestrujesz i będziesz miała wgląd we wszystkie swoje sprawy.

Powrót