windykacja Best- rzekomy dług, odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku Agusia73m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agusia73m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczór.
Mam problem z firmą windykacyjną BEST: w czerwcu tego roku, otrzymałam od nich pismo, ze jestem ich dłużnikiem z uwagi na fakt, że jestem spadkobierczynią mojego ojca. I tu...zdziwienie.... od ponad 30 lat nie utrzymuję kontaktu z moim ojcem (moja mama rozwiodła się z nim 27 lat temu). Z pisma windykacyjnego firmy Best dowiedziałam się, że zmarł w grudniu 2008 a w sierpniu zaciągnął pożyczkę, którą teraz ja mam spłacić. Wierzytelność została objęta tytułem wykonawczym ze stycznia 2012, gdzie nie wiedziałam,ze toczy się takie postępowanie nakazowe i nie otrzymałam nakazu karnego do którego ewentualnie mogła bym się odwołać. W momencie otrzymania od BEST informacji, ze mój ojciec nie żyje, złożyłam u notariusza oświadczenie o odrzuceniu spadku które przesłałam do Best. Wydawało mi się, że sprawa została załatwiona, a tu dziś przychodzi od nich do podpisania ugoda(rozłożenie na raty zadłużenia mojego ojca), tak jak gdyby, ignorowali przedłożone przeze mnie dokumenty wykluczające mnie z ich postępowania. Co zrobić???
Dziękuję za pomoc :)

W ogóle z BEST nie dyskutuj. Złożyłaś oświadczenie u notariusza i dobrze. Niemniej jednak BEST po prostu "testował" Cię czy w ogóle odpowiesz. Innymi słowy sprawdzał, czy jest ktoś "po drugiej stronie" listu. Do tego abyś mogła w ogóle być brana pod uwagę potrzeba co najmniej przeprowadzenia sprawy o nabycie spadku. A tego BEST nie zrobił zapewne, bo o tym byś wiedziała. Absolutnie nic nie podpisuj. To nie jest Twój dług i nie Twój problem. Niech się BEST martwi o swoje sprawy. Pilnuj jedynie poleconych z sądu i wtedy reaguj. Z BEST się nie rozmawia. Edit: A tak w ogóle to ciekawych dat używają...

Ostatnia edycja:
Powrót