Windykacja bez negocjacji

• Autor wątku Autor wątku Brodzka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brodzka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Dostałam od kancelarii prawnej pismo w sprawie spłaty zadłużenia wobec wierzycieli czyli 2 pożyczki pozabankowe z dwóch źródeł / na kwote 8900zl i druga 2900zl.. Tytuł pierwszego pisma z jednej firmy brzmi "wezwanie do negocjacji w sprawie spłaty zadłużenia " I drugiej firmy "przedsądowe wezwanie do zapłaty "
W rozmowie telefonicznej obie instytucje nie chcą Tak naprawdę negocjować i ciągle słyszę że zadłużenie rośnie. Dochodzą nowe koszty A ja nie mam z czego opłacać. Raty kredytów są dla mnie za wysokie. Chciałam je zmniejszyć ale jest już za późno. Zmniejszyły się u mnie dochody,.ponieważ obecnie nie mam dodatkowych dochodów. A moje zobowiązania przekraczają dochody. Nie wiem.co robić. Boję się że sprawa trafi do sądu i dalej do komornika. Proszę o pomoc. Marzena

Wcześniej czy później i tak trafią sprawy do sądu.

Wstaw te pisemka bez danych wrażliwych. napisz też kiedy wzięte pożyczki na jaki okres czasu.

Brodzka napisał:
Witam
... na kwote 8900zl i druga 2900zl..

Marzena, biorąc te dwie pożyczki na twoje konto wpłynęło 8900 +2900 zł, czy wzięłaś np. 2500 zł i np. 1500 zł po czym pożyczający "nadmuchali" rzekomy dług różnymi odsetkami, opłatami i ubezpieczeniami i chcą "ileś" razy więcej?

Jedna pożyczka opiewa na 6000zl i druga na 2000zl reszta to odsetki i koszty

Brodzka, trochę Cię naprowadzę, bo jeśli nic w tej sprawie nie zrobisz trafi ona do sądu i potem do komornika niechybnie.
Odpowiedz na zasadnicze pytanie. Jak dawno zaciągnąłaś te długi? W jakich instytucjach, bankach, chwilówkach? Dług miałąś oddać w ratach, czy jednorazowo? Czy ścigają Cię windykatorzy "tych" instytucj, czy innych (np. dług został sprzedany)? Praktycznie z danych jakie podałaś nie sposób nic doradzić, trudno jest zgadywać jaka jest faktyczna obecna sytuacja tych długów. Jeśli dług jest wymagalny to jedyną szansę obrony widzę w "chciwości" chwilówek i naliczeniu przez nich opłat zawyżonych. Napisałaś, że pożyczka "opiewa" na 6000 zł - czyli na konto wpłynęło 6000 zł, czy wpłynęło 3600 a miałaś oddać 6000 zł. To ma znaczenie. Po drugie, jeśli jedna firma sprzedała dług drugiej, to też może być jakiś ratunek dla Ciebie. Wszyscy, którzy to czytają potrzebują rzetelnego opisu sytuacji. Odpowiedz na pytania:
1. dług w chwilówkach czy bankach? (opisz najpierw jeden dług, a potem drugi, bo to są dwie zupełnie różne sprawy!)
2. kiedy zaciągnięty?
3. oddać miałaś jednorazowo, czy w ratach?
4. kiedy przypada termin spłąty (spłaty ostatniej raty)
5. dokładnie ile wpłynęło na Twoje konto
6. czy cokolwiek oddałaś z tego, co pożyczyłaś (jeśli nie, mogą Ci zarzucić wyłudzenie)
7. jaka windykacja (tych firm, czy zewnętrzna)
... opisz to dokładnie jeśli chcesz porady, ... ale nie wygląda to najlepiej.

Powrót