windykacja bezposednia

• Autor wątku Autor wątku lila2365
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lila2365

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. mieszkam sama z tata po smierci mamy. mam jesczze brata i siostre ale oni sa po innym ojcu. obecny tata jest moim ojcem, ich nie. mieszkam z ojcem w domu jednorodzinnym. siostra jest zameldowana w naszym domu ale z nami nie mieszka i jest zameldowana tymczasowo w innej miejscowosci. od jakiegos czasu na nasz adres przychodza pisam od bankow i komornika o siostry zadłużeniach na kwote 14 tysiecy zl. moje pytanie brzmi...
Czy ze strony jej zadłuzenia kiedy ona tej kwoty nie spłaca komornik ma prawo przyjsc i wejsc na nasz dom i zabrac nam nasz np sprzet agd rtv lub samochód?boimy sie z tata ze przez to ze ona nie spłaca i nie ma co jej komornik zabrac i z racji ze jest u nas zameldowana to komornik wejdzie na nasz majątek? zgory dziekuje za pomoc pozdrawiam

Wejdzie tylko na ten majatek tylko ktory jest we wladaniu dluznika.
A dlaczego nie wymeldujecie siostry jezeli nie zamieszkuje pod danym adresem?

nie mieszka z nami juz od prawie dwoch lat i nie wiedzielismy czy można ja wymeldowac bez jej zgody...

no i jeszcze jej 6 letni syn jest zameldowany u nas

mam jescze pytanie. mama jak nagle zachorowała na raka to nie było zadnych zapisow co do domu w ktorym mieszkamy. tata zawierajac ślub z mama dopisał jej dzieci czyli moje rodzenstwo rowniez do domu. i na ta chwile nie wiemy jakie kto ma prawa do domu? czy kto odziedziczy dom po smierci mojego taty. czy np bede musiała im jakas część spłacic...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lila2365 napisał:
tata zawierajac ślub z mama dopisał jej dzieci czyli moje rodzenstwo rowniez do domu
"Dopisał do domu" czyli co zrobił?

Takiej czynności też nie ma. Coś komuś darował?

tata mówi ze u notariusza kiedys dopisywał do majatku.

Skoro u notariusza, to jest akt notarialny dotyczący tej czynności. Może warto zajrzeć do aktu, bo ja nie wiem co tato zrobił. Informacje ważne w kontekście praw władności nieruchomości.

Pamiętam, a Wrchiwum Akt Dawnych we Lwowie w księgach miejskich istniał zapis z XVII wieku: "Po kupcu X pozostały nieruchomości - 2 kamienice oraz spichlerz, a także ruchomości - wdowa oraz dzieci sztuk pieć".:D

Kto za czasów małżeństwa rodziców był właścicielem nieruchomości?
Czy przeprowadzono postępowanie spadkowe po matce?

Powrót