Windykacja Black DOT a opłata

• Autor wątku Autor wątku xmatrix666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xmatrix666

Witam
prosze o pomoc. posiadalem dług w Orange. dnia 18 sierpnia zostal w całosci spłacony. po 2 tyg otrzymalem pismo od firmy windykacjynej ze kupila ten dlug i domaga sie kwoty plus + koszty windykacji. Powiedzialem ze 2 tyg temu zostalo spłacone wszystko do wierzyciela wg zaległych faktur od orange. Zapytalem Orange ktore potwierdzilo i powiedzialo ze przeleje kwote ktora otrzymała do firmy windykacyjnej... Windykacja powiedziala ze wysyłała pismo predzej ale nikt nie odebrał.... czy maja prawo dochodzic kosztów windykacji skoro tak naprawde dlug został spłacony do wierzyciela? skad ja moge wiedziec że oni komus coś sprzedali.... na dzien płatnosci wg mnie wszystko bylo płacone własciwie a zadnego pisma nie otrzymalem...

Windykacja niech spada na drzewo.
W dniu, w którym spłaciłeś zadłużenie w Orange nie miałeś żadnej informacji o cesji na rzecz Black DOT?

no tak ale jak wiadomo Pani na infolinii z Black Dota mowi ze ona ma tu do zaplaty i trzeba...wiadomo gadanie małpy.... Pytanie:
Czy moga podać do sądu za "opalate za windykacją" ?
wogole co to jest? kto to ustala? od tak z drzewa? napiszą sobie 100zł lub 1000zł i jest opłata do zapłaty? jak podpisuje się umowe na telefon nigdzie nie ma o opłatach z black Dota...

Złożyć pozew oczywiście mogą (bo każdy może), ale czy go wgrają ;p

Najlepiej załatw NA PIŚMIE potwierdzenie od Orange że dług został spłacony wraz z info o tym, że oni przeleją środku na konto windykacji (to co pisałeś w pierwszym poście - tylko zażądaj tego na piśmie).

xmatrix666;2985894dnia 18 sierpnia zostal w całosci spłacony. po 2 tyg otrzymalem pismo od firmy windykacjynej ze kupila ten dlug i domaga sie kwoty plus + koszty windykacji.[/QUOTE napisał:
problem firemki. kwestie kasy nich sobie ustala z orange.
co do kosztów windykacji - niech naliczą i 150 tys euro. im więcej naliczą, tym będą mieli większą radość z cyferek :) żaden sąd tego nie zasądzi, żadnych kosztów windykacji. podawać oczywiście mogą, wszak każdy w RP ma prawo do sądu.

ciebie jedno interesuje - dowód wpłaty do orange. reszta nie jest twoim problemem.

otrzymalem wlasnie pismo z orange z potwierdzeniem wplaty do orange dnia 14 sierpnia oraz informacja ze przekazali te srodki dnia 18 wrzesnia do firmy ktora kupila ten dług. pismo od firmy windykacyjnej otrzymałem 3 wrzesnia z data 28 sierpnia ze mam do zaplaty dług wobec black Dot plus koszty windykacji. Kwoty faktur są lekko zawyzone oczywiscie bez podania numerow faktur plus koszty windykacji.
Co w tej sytuacji powiniem zrobic? napisac do black dot jakies pismo lub przeslac to co otrzymałem z orange?

coś taki narwany? będą coś chcieli, sami napiszą

witam
własnie otrzymalem pismo z e sadu a zaplate doliczonych kosztów z firmy windykacyjnej plus koszty procesu sadowego...plus fakture ktora zostala zaplacona do orange.... jak teraz powieniem odpisac do sad? co jesli sad przyjmie moj sprzeciw? bedzie kolejny proces?

dodam jeszcze ze w koncowym uzasadnieniu w pisamie do sadu napisano ze pozwany zostal prawidłowo zawiadomiony o przelewie wierzytelnosci pismem z dnia.
i nie podano daty.
własnie to o co mi chodzi ze zostalem zawiadomiony pozniej

Jak możesz to zeskanuj pozew.
Nakazy z e=sądu nie mają żadnego uzasadnia, najprawdopodobniej przeczytałeś pozew.

Do nakazu zapłaty z e-sądu złóż sprzeciw.

dodalem w zalacznikach skany. usunelem wszelkie dane firmy mojej jak i pozywajacej jak i nazwiska osob. ( nie wiem moze w naszym chorym kraju to przesteepstwo wiec lepiej nie)

dodam ze posiadam od orange pisemne potwierdzenie przelania do orange kwoty jaka bylem winien oraz informacje ze przelali to do firmy windykacyjnej. kwota niedoplaty faktury której żądają zaplaty 159,09 ( wartosc fv 474,65zł ) zapewne powstala na skutek że gdy orange oddalo im pieniadze to rozliczyli sobie najpierw opłate windykacyjna i stwierdzili ze zabrakło na ostania fakture stad niedoplata jakby we fakturze o ktora pozwali plus pozwali o kolejna oplate 167,30 zł

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jeśli wniosę sprzeciw sprawa idzie do sadu automatycznie i jest wyznaczana rozprawa na ktora musze sie stawić?

xmatrix666 napisał:
Jeśli wniosę sprzeciw sprawa idzie do sadu automatycznie i jest wyznaczana rozprawa na ktora musze sie stawić?

Tak, z tym, że obecność na rozprawie nie jest obowiązkowa (ale zwykle dobrze jest być, zwłaszcza, że tutaj przedawnienia nie ma).

Dodam tylko, że ta "rekompensata za koszty odzyskania..." jest pewnie z palca wyssana, więc jak będziesz później wypełniał sprzeciw od nakazu zapłaty (na formularzu, już do "tradycyjnego sądu") to podnieś zarzut jej nie istnienia.

Kiedy zapłaciłeś tą fvat z 06-09-2013?

Ostatnia edycja:
14 sierpnia 2014 zaplacilem wszystkie faktury wg tego co podalo mi orange..
czyli tak:
napisze teraz sprzeciw do nakazu zaplaty i tam mam podac ze faktury zostaly uregulowane na co dolacze pismo od orange.
kolejny argument ze koszty windykacji sa bezzasadne.
sąd nastepnie przesle to do sadu i zostane powiadomiony o rozprawie.
czy oni przeanalizuja dokumenty ktore np. dolacze do mojego sprzeciwu i wydadza wyrok nawet jesli sie nie stawie? czy musze jakies nowe dokumenty przygotowac i dowody i zawieźć do sadu na rozprawe? ( Bo ogolnie to ja mieszkam za granicą i jechanie na rozprawe jest bardziej kosztowne niz te całe 400zł ) chodzi mi o to ze nie chce jawnie dać się okradać przez złodzieji z firmy windykacyjnej.

xmatrix666 napisał:
14 sierpnia 2014 zaplacilem wszystkie faktury wg tego co podalo mi orange..
czyli tak:
napisze teraz sprzeciw do nakazu zaplaty i tam mam podac ze faktury zostaly uregulowane na co dolacze pismo od orange.
kolejny argument ze koszty windykacji sa bezzasadne.
sąd nastepnie przesle to do sadu i zostane powiadomiony o rozprawie.
czy oni przeanalizuja dokumenty ktore np. dolacze do mojego sprzeciwu i wydadza wyrok nawet jesli sie nie stawie? czy musze jakies nowe dokumenty przygotowac i dowody i zawieźć do sadu na rozprawe? ( Bo ogolnie to ja mieszkam za granicą i jechanie na rozprawe jest bardziej kosztowne niz te całe 400zł ) chodzi mi o to ze nie chce jawnie dać się okradać przez złodzieji z firmy windykacyjnej.

A ta fvat o której mowa w pozwie była zapłacona jednorazowo i w całości tego 14 sierpnia?

W sprzeciwie do nakazu z EPU wystarczy napisać, że wnosisz sprzeciw do nakazu zapłaty sygnatura akt XXX z dnia XX.AA.CC ponieważ żądane roszczenie jest nie należne.
Sam sprzeciw możesz wysłać przez www w systemie EPU (e-sąd), musisz tam tylko konto założyć.
W sprzeciwie napisz że przebywasz za granicą, oraz musisz wskazać adres do doręczeń w Polsce.

Później, już sądu właściwego (pod warunkiem, że powód uzupełni swoje braki formalne) dostaniesz wezwanie do uzupełniania braków formalnych - wtedy złożysz właściwy sprzeciw do nakazu. Ale to droga daleka (kilka miesięcy).

Grunt to pytania:
Czy w dniu złożenia pozwu miałeś w całości zapłaconą fakturę o której mowa w pozwie?
Czy przed dniem w którym zapłaciłeś tą fakturę otrzymałeś od Black DOT informację o cesji (listem poleconym)?

Nie rozumiem jeszcze tej faktury z 06-09-2014, bo w pozwie piszą, że faktura była na kwotę 474,65 zł, a domagają się kwoty 159,05.
Na jaką kwotę wg Twojej wiedzy była ta fvat? Zapłaciłeś ją 14-08-2014 jednorazowo, czy jakoś w ratach?
Jak ją płaciłeś, to jaki był tytuł wpłaty?

Ostatnia edycja:
To moze napisze jeszcze raz wszystko krok po kroku:

Dnia 9 sierpnia mailowo od BOK Orange otrzymuje wiadomosc że łączne zadłuzenie dla mojego konta abonenckiego 1078,09 zł zostało przekazane (nie sprzedane) do agencji windykacyjnej Debt trading. Wyszczególniono mi wszelkie zaległe faktury w tym tą pozwaną.

Dnia 14 sierpnia dokonałem wpłaty 1078,09 zł do Orange.

Następnie otrzymuje od orange informacje ze istnieje nadpłata.
otrzymuje informacje ze pieniadze trzeba było wpłacic do Debt trading gdyz dług sprzedali. Wobec tego prosze o przelanie kwoty do Debt trading. Kwota fizycznie zostala przelana do debt Trading 18 wrzesnia.

28 wrzesnia otrzymałem "Zaproszenie" do uregulowania należności od Black Dot działajacego z upowaznienia Debt trading plus opłata windykacyjna. Kwota 1220,33 + 167,30 koszty odzyskiwania należności. ( Na dzien 28 wrzesnia wg potwierdzenia od Orange kwota była juz na ich koncie) numerow faktur nie podano tylko informacje że jest to faktura za usluge plus kwoty ktore byłe zawyżone dlatego 1220,33 a nie 1078,09zł. Patrząc na wartości można domyslec sie ze są to faktury za Orange.

Poprosilem Orange o pisemne potwierdzenie ze otrzymali pieniadze 14 sierpnia i 18 wrzesnia przelali do DEbt Trading . Posiadam takie pismo.

W październiku Black Dot Domaga sie dalej 159,06 za fakture która była wyszczególniona w kwocie 1078,09 plus opłata windykacyjna i jeszcze jakies drobne za odsetki.

Pytalem dlaczego nie zostałem powiadomiony o sprzedaniu długu. powiedziano mi ze oni mnie powiadomili listem. Żaden list nie przyszedł. No teoretycznie mozna przyjąć ze listonosz zostawił awizo które wiatr wywiał ze skrzynki. Tylko czy to skutkuje doręczeniem? możliwe że oni kłamią i nic nie wysłali. tak samo jak 28 wrzesnia pisali mi ze domagaja sie pieniadzy ktore orange juz im oddało.

przelew do orange był tytułem zadłuzenia.

Dodam ze wczoraj napisalem do Orange prosbe o pisemne potwierdzenie jakich faktur dotyczylo zadłuzenie wobec nich. Wydaje mi się ze bedzie to dobrym dowodem jesli posiadam od orange ze zadłuzenie w kwocie 1078,09 ktore przelałem im dotyczylo faktury o którą mnie pozwano.

xmatrix666 napisał:
Dnia 14 sierpnia dokonałem wpłaty 1078,09 zł do Orange.

Czy w tytule przelewu wpisałeś za jakie faktury płacisz? Np "Płatność za fakturę nr Fxyz,Ftyz, Fghy itd?

xmatrix666 napisał:
Pytalem dlaczego nie zostałem powiadomiony o sprzedaniu długu. powiedziano mi ze oni mnie powiadomili listem.

Więc będą to musieli przed sądem to udowodnić. A, że pewne wysłali to pismo (jeśli w ogolę wysłali) listem zwykłym...
Można uznać, że o sprzedaży długu nic nie widziałeś, czyli jego spłata na rzecz Orange była jak najbardziej prawidłowa.

przepraszam wlasnie znalazlem dowod wpłaty na poczcie :
jest dokladnie tytułem:
nota obciązeniowana zł 474,65, faktura na zł 274,44, faktura na zł 167,28, faktura na zl 161,72
łaczna kwota 1078,09

xmatrix666 napisał:
przepraszam wlasnie znalazlem dowod wpłaty na poczcie :
jest dokladnie tytułem:
nota obciązeniowana zł 474,65, faktura na zł 274,44, faktura na zł 167,28, faktura na zl 161,72
łaczna kwota 1078,09

Ha :)
Czyli rozumiem, że ta kwota 474,65 zł to ta faktura co jest w pozwie? Czyli masz ją zapłaconą.
Składaj śmiało sprzeciw :D

Zostaje tylko kwestia odsetek za tą fvat, od dnia następnego po terminie zapłaty do dnia zapłaty.
Czy przed otrzymaniem tego nakazu zapłaty dostałeś jakiekolwiek wezwanie do zapłaty?

Fajnie by było, jak byś z Orange wyciągnął jakieś rozliczenie Twoich płatności, takie, gdzie na czarno na białym widać, że te 474,65 z Twojej łącznej wpłaty 1078,09 było zaliczone na tą fakturę z 20-09-2013

Powrót