Windykacja CENT a telefony do osób trzecich

• Autor wątku Autor wątku ladyinred
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladyinred

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam
Mam pytanie odnośnie firmy CENT. Dostałam od tej firmy tydzień temu list z informacją, iż zalegam firmie Dialog kwotę około 70 zł. za niezapłacony rachunek (podczas przeprowadzki teczka z opłaconymi rachunkami gdzieś przepadła i nie sprawdziłam tego, być może faktycznie gdzieś przeoczyłam tą zapłatę). Obecnie nie posiadam telefonu stacjonarnego w jakiejkolwiek sieci telekomunikacyjnej. Firma CENT wydzwania do moich teściów, zamieszkałych pod zupełnie innym adresem lecz w tej samej miejscowości co ja i wręcz nakazuje im, abym się skontaktowała podając teściom numer telefonu do kontaktu. Bardzo mnie to zdenerwowało, ponieważ nie życzę sobie aby ktoś w sprawie dotyczącej mojej osoby wydzwaniał do osób trzecich całkowicie nie mających nic wspólnego z daną sprawą. Dodam, iż nigdy nie mieszkałam z teściami i nie byłam tam zameldowana, więc adres jest zupełnie inny niż ten pod którym miałam telefon z Dialogu. Czy firmy typu CENT mogą działać w ten sposób? Jak zareagować na taką sytuację?

[cytat="mada500"]Poczytaj sobie forum.Nie reaguj. :D[/cytat]

Ale jak nie reagować, skoro w sprawę wciągają osoby trzecie, chcąc wyciągnąć jakiekolwiek informacje? Przecież istnieje prawo o ochronie danych osobowych, które jak widać oni mają za nic. A moja teściowa jest kobietą, która "z igły zrobi widły" i nie chciałabym się przez nią denerwować. Jestem w 100% pewna, że jak zadzwonili do niej raz, to będą dzwonić setki razy i próbować wyciągać informacje na mój temat.

W razie powtarzania się takich telefonów teściowa powinna złożyć zawiadomienie na Policję o nękanie telefoniczne.

A może po prostu nawiąż z nimi kontakt, upewnij się że rzeczywiście zalegasz te 70 zł i zapłać?

Minęło już trochę czasu, Cent nadal potrafi codziennie dzwonić do mojej teściowej mimo iż dokonałam wpłaty tych niecałych 70 zł, a na dodatek dzisiaj dzwoniąc chyba po raz 30 powiedzieli mojej teściowej że będę miała sprawę karną. Moim zdaniem przekroczyli już wszelkie granice ale teściowa zamiast ich gonić to bierze numer tel. od nich i przekazuje mi (nie wiem po co! ale nie da sobie wytłumaczyć żeby z nimi nie rozmawiać). Czy tego typu firmy jak Cent mają wogule prawo rozmawiać z osobami trzecimi i mówić im o jakiś rzekomych sprawach karnych, co do których nawet nie ma podstaw? Już mi ręcę opadają bo nie wiem co mam z nimi zrobić. Pomóżcie proszę.

Janusz M napisał co powinna Pani zrobić.

niestety, moja teściowa bardziej jest skłonna uwierzyć w te bzdury, które wygadują osoby z firmy Cent niż zgłosić sprawę na Policję...muszę tą sprawę zakończyć raz na zawsze sama. Poradźcie mi proszę, co powinnam zrobić?

zresztą - sprawa karna za niecałe 70 zł to śmieszne...tym bardziej, że w Dialogu zadłużenie uregulowane.

Nie będzie Pani mieć sprawy karnej. :)
Pani może ewentualnie wytoczyć proces tej firmie o zadośćuczynienie za naruszenie pani dóbr osobistych ewentualnie poinformować urząd ochrony konkurencji i konsumentów o stosotwanych przez nich praktykach.

Powrót