Windykacja długu a śmierć poręczyciela-proszę o poradę.

• Autor wątku Autor wątku dziejko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziejko

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam gorąco i pozdrawiam,chcę się dowiedzieć jak to jest w rzeczywistości .
Na podstawie Aktu Notarialnego kredytobiorca jest właścicielem 7\10 nieruchomości a poręczyciel włada 3\10 ,zaznaczam iż całością kredytu dysponował kredytobiorca .Następnie została zawarta UGODA w której kwota do spłaty została podzielona zgodnie z podziałem nieruchomości wskazanej w Akcie Notarialnym,dodatkowo widnieje zapis iż kwota uzyskana z licytacji tejże nieruchomości w pierwszej kolejności ma zaspokoić zaciągnięty kredyt.
W wezwaniu do zapłaty wzywa się dłużnika i poręczyciela do spłaty należności kredytu solidarnie w podzielonych sumach tj.kredytobiorca -7\10 kwoty i poręczyciel -3\10 .
Po jakimś czasie komornik ogłasza licytację i w wyniku drugiej licytacji nieruchomość zostaje sprzedana ,w między czasie komornik zajmuje część świadczeń poręczycielowi kredytu na spłatę .
kwoty uzyskane z licytacji nieruchomości i pobrane ze świadczeń zważywszy na podział wskazany zarówno w Akcie Notarialnym i UGODZIE już przewyższają kwotę o jakiej była mowa w wezwaniu do solidarnej spłaty.
Komornik rozpoczął czynności mające na celu doprowadzenia do licytacji odrębnej nieruchomości która była wyłączną własnością poręczyciela i na podstawie ugody nie stanowiła zabezpieczenia na pobrany kredyt.
Niestety ale w tym czasie umiera poręczyciel nie pozostawiając testamentu co do jego majątku i problem odnośnie podjęcia decyzji przez rodzinę co do przyjęcia bądz odrzucenia majątku.
Proszę o udzielenie mi odpowiedzi -czy wieżyciel -firma windykacyjna ,na podstawie przedstawionej tutaj sytuacji co do podziału spłat i kwot jakie zostały przedstawione wyżej może się domagać aby komornik doprowadził do licytacji nieruchomości i pozostałego majątku jaki pozostał po zmarłym poręczycielu mimo tego iż z wyżej wymienionych informacji wynikało by ze zadłużenie zostało przez zmarłego poręczyciela już uregulowane z nawiązką, mino tego iż z tego kredytu nie korzystał.
Proszę o poradę gdyż jestem osobą należącą do grona spadkobierców.

Witam ponownie ,proszę o wyjaśnienie mi jak to w rzeczywistości jest. Nawiązując do tego co napisałem w poście powyżej-spróbuje to sprecyzować aby było jaśniej. Dług który bank sprzedał firmie windykacyjnej wynosił powiedzmy 440 tys.w wezwaniu do zapłaty jest napisane jest napisane że należy spłacić solidarnie 110 tys.podane dane poręczyciela i 330 tys podane dane kredytobiorcy [to są dane przykładowe -mogą w jakimś stopniu odbiegać od rzeczywistych dany jeżeli chodzi o wymienione kwoty].Jak już wspomniałem w poście powyżej została sprzedana w drodze licytacji posiadłość dłużnika a więc i część jaką posiadał poręczyciel czyli kwota z licytacji też jakby podzielona zgodnie z podziałem na te 3\10 i 7\10 czyli z tej wylicytowanej kwoty powiedzmy 300 tys byłoby 90 tys na konto długu poręczyciela a 210 tys na konto dłużnika ,w między czasie w wyniku tego że komornik również dokonywał regularnych potrąceń z konta osobistego poręczyciela została zdeponowana pewna kwota. Sumując kwotę z licytacji czyli te przykładowe 90 tys plus to co komornik zdeponował z konta osobistego daje kwotę większą niż jest podana w wezwaniu do zapłaty uwzględniając wszystkie pozostałe koszty.Oczywiście nadal jest brak pokrycia całości długo bo sumując pozostałą część kwoty z licytacji i pobory komornika z konta dłużnika są nie wystarczające do zakończenia egzekucji komorniczej .W tym czasie umiera poręczyciel .Majątek poręczyciela jest zabezpieczony przez komornika i miała się odbyć wycena a następnie licytacja tegoż majątku .Wiem że moje posty mogą być mało zrozumiałe ,ale w takiej sytuacji jakiej obecnie jestem nie potrafię tego precyzyjniej przedstawić ,nie chcę to wymieniać dokładnych danych co do kwot ,sum,czy nawet danych firmy windykacyjnej bądż danych sądów i komornika.
Pytanie jakie mnie nurtuje to czy na podstawie spłaconych kwot przez poręczyciela komornik ma prawo do dalszej egzekucji z jego nieruchomości pomimo tego iż poręczyciel zmarł .PROSZĘ ODPOWIEDZ BĄDZ PORADĘ ,

Powrót