Windykacja dlugu od osoby prywatnej

• Autor wątku Autor wątku jankowalski115
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
art. 136 kpc w zw. z art.139 kpc - oto właśnie fikcja doręczenia w kpc, a doręczenie zastępcze to zupełnie co innego.

Ostatnia edycja:
100problemów napisał:
Wysłać pod znany adres, wezwanie do zapłaty tu działa art. 44 Kodeksu postępowania administracyjnego (k.p.a.) ,
Zastosowanie znajdują przepisy kc.

Troszke zeszlismy z tematu. Dlatego chciałbym jeszcze raz spytać:
W takim razie jeszcze kilka pytan:
1. Czy ta oplata moge pozniej obciazyc dluznika?
2. Czy jesli uda mi sie uzyskac nowy adres od UM/UG, to wysylac jeszcze raz wezwanie do zaplaty, czy od razu wystosowac pozew do sadu.

Chciałybm także spytać, jak kosztowne dla mnie będzie samo postępowanie sądowe i jakie jest p-stwo odzyskania długu.

Ostatnia edycja:
WITAM!

Mam bardzo ważne pytanie odnośnie wątku o providencie jednak potrzebuje porady w dośc nietypowej sprawie, mianowicie mój chłopak wziął pożyczke na pewną sume na swoje nazwisko spłatą rat mial sie zając kolega poniewaz dla niego byla ta pozyczka. I tu jest moje pytanie jak napisac uwome pomiedzy nimi aby kolega byl zobowiazany spłacac raty i umowa była prawnie ważna. Z góry dziekuje za odpowiedz.

witam.
Prosze o poradę czy zwrot wezwania do zapłaty z wpisem "adresat wyprowadził sie"
uprawnia mnie do złożenia pozwu? jest to moje drugie wezwanie, pierwsze tez wróciło, ale z wpisem, nei podjeto w terminie. Sprawa dotyczy najmu mieszkania...

Zapewne za 1 razem listonosz nikogo nie zastał i zostawił avizo, a za drugim ktoś otworzył i potwierdził że adresat tam nie mieszka. Co do wniosku to nikt Ci nie broni go składać tylko musisz być świadoma pewnych faktów. Teoretycznie pierwsze wezwanie do zapłaty było by wystarczające, jednak jeśli chodzi o sąd to nakaz zapłaty musi być skutecznie doręczony, więc jeśli sąd wyśle go i dostanie zwrotkę z adnotacją nie podjęto w terminie zasądzi skuteczne doręczenie, dostaniesz zapewne klauzule z którą można udać się do komornika, jednak dłużnik będzie mógł się odwołać powołując się na to że nie dostał pisma na właściwy adres. Druga opcja, sąd dostanie zwrotkę z tytułem adresat wyprowadził się i wtedy wezwie Ciebie do podania aktualnego adresu dłużnika.

Dziękuję za odp.
Wiem jednak ze najemca nadal tam jest zameldowany - to jego dom rodzinny, studiuje w innym miescie.
Przypuszczam ze za pierwszym razem chcieli olac sprawę i nie odebrali, a za drugim podali listonoszowi z esie wyprowadzil, zeby miec mnie z glowy...
Wysłałam mu równiez kopię obu pism mejlem.
Jakieś rady?

Powrót