Windykacja długu po orzeczeniu sądu

• Autor wątku Autor wątku Suzi-86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Suzi-86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
sprawa dotyczy 3 niezapłaconych faktur do orange z roku 2001. 9/06/2014 ojciec dostał pismo od komornika o zajęciu konta bankowego, zwrotów podatku z US, na rzecz PROKURY. W tych pismach jest jeszcze ksero nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym z 2010roku. Z tego co na tym forum wyczytałam, przedawnieniu ulegnie ten nakaz dopiero w 2020roku. Jak mogę sprawdzić czy ten nakaz dotarł rzeczywiście do ojca na jego adres, kto go odebrał? Czy mam się udać do sądu w naszym mieście, czy muszę kontaktować się z sądem, który wydał ten nakaz? W prokurze dowiedziałam się, że mają dobry adres do ojca, więc raczej adres nie był błędny, ale może jeszcze coś uda się odkręcić, nie sądzę by w tamtych czasach rodzice robili sobie długi, jakby były pisma upominające na pewno by zapłacili. Proszę o podpowiedź.

Sprawdzić tylko w sądzie... stara sprawa ale jak znasz numer to najpierw zadzwoń i dowiedz się telefonicznie jak nie będą mieli akt /pewnie są w archiwum/ to umów na "przeglądnięcie" ich na miejscu.....

Jeśli będzie awizo na prawidłowym adresie to ciężko będzie coś odkręcić.... co nie znaczy, że nie można złożyć wniosku o przywrócenie terminów - trzeba tylko poszukać innego uzasadnienia.....

Dzwoniłam do sądu, zgadza się, dokumenty są w archiwum, ale kobieta odbierająca tel, ma sprawdzić, i mam zadzwonić jeszcze w czwartek po południu i mi wszystko poda przez tel. Nie mamy za dużo czasu, ale przynajmniej nie trzeba będzie jechać, bo jeśli się okaże, że to pismo dotarło, a ojciec odebrał, choć nie pamięta, to nic nie da się zrobić raczej. Żadne inne uzasadnienie nie przychodzi mi do głowy, poza tym błędnym adresem, albo jakąś chorobą, ale wszystko zależy co powiedzą mi w sądzie po odnalezieniu dokumentacji.

"Z góry mówię bez obrazy"

- jak dotarło to zawsze można próbować złożyc wniosek o przywrócenie np uzasadniając demencją starczą.... /mój stary 71 lat jak przyszło takie cóś to odpisał do wierzyciela pismo zatytułowane "proszę o wycofanie z windykacji i w treści nie mam długów i koniec.../, pobytem w szpitalu za granicą... itp
- papier cierpliwy wszystko zniesie najwyżej sąd oddali wniosek o przywrócenie terminów

Ale jak nie spróbujecie.... to się nie dowiecie... oczywiście jak babka w sądzie wam odpowie....

Babka w sądzie odnalazła dokumenty, nakaz był wysłany pod dobry adres, ojciec go odebrał. Nie ważne, że nie pamięta, stary nie jest, ma 61lat... nie da się zbytnio pokombinować, możemy do prokury zadzwonić i umówić się na spłatę ratalną. A czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy da się spłacać od razu na konto prokury, czy trzeba poprzez konto komornika (wtedy oddajemy komornikowi 15% z raty)?

Przegrał wygraną sprawę. Pogratulować ojcu... Spłata do Prokury powoduje, że komornik naliczy tylko 5%, min. 1/20 średniej krajowej.

Wiem właśnie, już mu powiedziałam, że za gapowe się płaci:/ no ale cóż zrobić, jak się nawet nie przyznał wcześniej:/
czyli zadzwonić do prokury i powiedzieć, że wolimy płacić na ich konto bezpośrednio?

Witam dostałem list z windykacji o uregulowaniu długu w kwocie 2 tysięcy złotych...
odpisując na Wasz list , oczekuje też jakiejś porady ,lub rozłożenie na mniejsze raty Mojego długu. Jednakże jestem Osobą nie pracująca, utrzymująca się z Zasiłku Opieki Społecznego, w dalszym ciągu poszukuje tej pracy ,ale rezultaty są nikłe w Moim Województwie, nie mam skąd wziąć na spłatę długu .

KamilkTBS napisał:
Witam dostałem list z windykacji o uregulowaniu długu w kwocie 2 tysięcy złotych...
Windykacja uregulowała, czy jak?
KamilkTBS napisał:
odpisując na Wasz list , oczekuje też jakiejś porady ,lub rozłożenie na mniejsze raty Mojego długu. Jednakże jestem Osobą nie pracująca, utrzymująca się z Zasiłku Opieki Społecznego, w dalszym ciągu poszukuje tej pracy ,ale rezultaty są nikłe w Moim Województwie, nie mam skąd wziąć na spłatę długu .
O co właściwie chodzi?

Dostałem list z windykacji 5 dni na słpate długu , jeżeli się nie wywiąrze z umowy sprawa pójdzie do sądu...
I właśnie nie wiem co mam zrobić szukam porady na tej stronce...

KamilkTBS napisał:
Dostałem list z windykacji 5 dni na słpate długu , jeżeli się nie wywiąrze z umowy sprawa pójdzie do sądu...
I właśnie nie wiem co mam zrobić szukam porady na tej stronce...

A za co jest dług?
Jakie faktury, z jaką datą płatności?
Podaj konkretne informacje.

Rok temu wziełem telefon w plusie na doładowania i przez strate pracy zaniedbałem ten obowiązek spłaty ponieważ nie mogłem znaleść pracy tak jak napisałem ciężko w Moim wojewódstwie ją... Wybrałem się za granicę byłem tam 6 miesięcy i zostałem oszukany można powiedzieć pracowałem za marne groszę i przyszedł list z Windykacji... Co mogę jeszcze zrobić ???

Powrót