Witam,
Napisałem mail do tej firmy windykacyjnej żeby przesłali mi skan klauzuli wykonalności odpisali mi cytuje:
odnośnie tabelki jaka jest w wezwaniu już tłumaczę, otóż nakaz zapłaty został wystawiony w dniu 11.09.2003 roku (w załaczniku nakaz zapłaty) natomiast data 30.11.2002 rok to data powstania wierzytelności czyli data wystawienia mandatu.
Odnośnie przedawnienia przesyłam w załączniku pismo informujące o tym, iż Pana wierzytelność nie przedawniła się ze względu na wystawioną w 2011 roku klauzulę wykonalności.
I taką klauzule mi przysłali w załączniku
Wyrok
Sądu Najwyższego
z dnia 12 stycznia 2012 r.
II CSK 203/11
Wniosek o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu
przerywa bieg przedawnienia.
(...)
Uzasadnienie prawne
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Zważywszy na treść art. 123 § 1 pkt 1 k.c., rozstrzygnięcie zarzutu naruszenia tego
przepisu zależy od ustalenia, czy wniosek o nadanie klauzuli wykonalności
prawomocnemu nakazowi zapłaty, jest czynnością przedsięwziętą bezpośrednio w celu
dochodzenia roszczenia.
(...)
Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r., III CZP 101/03 (OSNC 2005/4/58)
stwierdzając, że wniosek o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi
egzekucyjnemu przerywa bieg przedawnienia. Zaakcentował jednocześnie, że teza
ta odnosi się do każdego wniosku o nadanie klauzuli wykonalności bez względu na to,
czy dotyczy on sądowego czy pozasądowego tytułu egzekucyjnego.
(...)
Do stanowiska wyrażonego w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r. przychylił się Sąd
Najwyższy w wyroku z dnia 17 grudnia 2004 r., II CK 276/04 (niepubl.) wskazując,
że podane na jego uzasadnienie argumenty są przekonujące i prowadzą do nadania normie art.
123 § 1 pkt 1 k.c. pożądanej treści, zgodnej z założeniami instytucji przedawnienia.
(...)
Sąd Najwyższy w obecnym składzie przychyla się do stanowiska wyrażonego
w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r., jak i w ostatnio przytoczonym wyroku z dnia
17 grudnia 2004 r., i celem uniknięcia zbędnych powtórzeń odwołuje się do przytoczonych
motywów, którymi kierował się Sąd Najwyższy orzekając w tych sprawac