windykacja długu,sądowy nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku mieyak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mieyak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Dziś otrzymałem z firmy windykacja.pl pismo z wezwaniem do zapłaty na kwotę 527,54 zł piszą że na podstawie nakazu zapłaty wydanym przez Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa syg.akt....nakaz zapłaty wystawiony 2002-11-30 należność główna 133,25 odsetki 204,29 razem 337,54 koszt procesu w 2003-09-11 190 zł razem za wszystko 527,54 piszą że jesli nie zapłacę w ciagu 5 dni wezwanie zostanie spowoduję skierowanie sprawy do egzekucji komorniczej.
Co robić to się nie przedawniło?

Co zrobić? Spłacić - wtedy wiesz, że komornika na pewno nie będzie :)

mieyak napisał:
Witam,
Dziś otrzymałem z firmy windykacja.pl pismo z wezwaniem do zapłaty na kwotę 527,54 zł piszą że na podstawie nakazu zapłaty wydanym przez Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa syg.akt....nakaz zapłaty wystawiony 2002-11-30 należność główna 133,25 odsetki 204,29 razem 337,54 koszt procesu w 2003-09-11 190 zł razem za wszystko 527,54 piszą że jesli nie zapłacę w ciagu 5 dni wezwanie zostanie spowoduję skierowanie sprawy do egzekucji komorniczej.
Co robić to się nie przedawniło?

Dostałeś wezwanie do zapłaty a czy widziałeś na oczy Nakaz Zapłaty ?

Ten Nakaz ma być wystawiony na tą firmę co chce od ciebie teraz pieniądze.

Jak nie maja czegoś takiego to pewnie przedawniony dług jest.

Dług może być przedawniony po 10 latach od uzyskana nakazu zapłaty i ostatniej czynności z tym związanej

Moim zdaniem dług jest przrdawniony ale ku pewności zapytałbym jakiego$ prawnika

Z doświadczenia z tą firmą: na 95% w sprawie jest klauzula wykonalności nadana niemal w ostatniej chwili. Stąd nie ma mowy o przedawnieniu należności głównej, a jedynie części odsetek.
Należy zadzwonić do tej firmy, zapytać czy i kiedy była nadana klauzula (jeśli nie było to śmiało można im już podziękować), jeśli uzyskasz odpowiedź że np. w 2012 to mów że odsetki starsze niż 3-letnie są przedawnione i negocjuj.

I jeszcze jedno - co to za koszty 190 zł z 2003 i jakiego procesu? Może to o klauzulę chodzi? W takiej sytuacji roszczenie wyglądałoby na przedawnione (o ile nie było żadnego wszczęcia egzekucji po drodze - ale uwaga, umorzenie egzekucji na wniosek wierzyciela niweczy skutek przerwania biegu przedawnienia!)

Witam,
Napisałem mail do tej firmy windykacyjnej żeby przesłali mi skan klauzuli wykonalności odpisali mi cytuje:
odnośnie tabelki jaka jest w wezwaniu już tłumaczę, otóż nakaz zapłaty został wystawiony w dniu 11.09.2003 roku (w załaczniku nakaz zapłaty) natomiast data 30.11.2002 rok to data powstania wierzytelności czyli data wystawienia mandatu.

Odnośnie przedawnienia przesyłam w załączniku pismo informujące o tym, iż Pana wierzytelność nie przedawniła się ze względu na wystawioną w 2011 roku klauzulę wykonalności.
I taką klauzule mi przysłali w załączniku

Wyrok
Sądu Najwyższego
z dnia 12 stycznia 2012 r.
II CSK 203/11
Wniosek o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu
przerywa bieg przedawnienia.
(...)
Uzasadnienie prawne
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Zważywszy na treść art. 123 § 1 pkt 1 k.c., rozstrzygnięcie zarzutu naruszenia tego
przepisu zależy od ustalenia, czy wniosek o nadanie klauzuli wykonalności
prawomocnemu nakazowi zapłaty, jest czynnością przedsięwziętą bezpośrednio w celu
dochodzenia roszczenia.
(...)
Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r., III CZP 101/03 (OSNC 2005/4/58)
stwierdzając, że wniosek o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi
egzekucyjnemu przerywa bieg przedawnienia. Zaakcentował jednocześnie, że teza
ta odnosi się do każdego wniosku o nadanie klauzuli wykonalności bez względu na to,
czy dotyczy on sądowego czy pozasądowego tytułu egzekucyjnego.
(...)
Do stanowiska wyrażonego w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r. przychylił się Sąd
Najwyższy w wyroku z dnia 17 grudnia 2004 r., II CK 276/04 (niepubl.) wskazując,
że podane na jego uzasadnienie argumenty są przekonujące i prowadzą do nadania normie art.
123 § 1 pkt 1 k.c. pożądanej treści, zgodnej z założeniami instytucji przedawnienia.
(...)
Sąd Najwyższy w obecnym składzie przychyla się do stanowiska wyrażonego
w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r., jak i w ostatnio przytoczonym wyroku z dnia
17 grudnia 2004 r., i celem uniknięcia zbędnych powtórzeń odwołuje się do przytoczonych
motywów, którymi kierował się Sąd Najwyższy orzekając w tych sprawac

I jeszcze coś takiego mi przysłali cytuję:
nformujemy, że należność z tytułu niedopełnienia przez podróżnych obowiązku
uiszczenia należności przewozowych, zasądzona sądowym nakazem zapłaty wydanym przez
Sąd WARSZAWA - MOKOTÓW Wydział I Cywilny Sygn. akt .....wraz z naliczonymi
odsetkami nie uległa przedawnieniu i jest wymagalna 10 lat od daty nadania klauzuli
wykonalności. Kopie tych dokumentów znajdują się w ww. sądzie.
Na odwrocie załączamy wyciąg z wyroku Sadu Najwyższego z dnia 12.01.2012 r.
Tym samym wzywamy do uiszczenia zobowiązania w nieprzekraczalnym terminie 3
dni od daty otrzymania niniejszego pisma w wysokości:
- kwota główna: 323,25 zł
- odsetki: 204,70zł
- razem: 527,95 zł
Na konto w Alior Banku: 91 2490 0005 0000 4600 6122 1017
Istnieje możliwość rozłożenia należności na raty. W tym celu należy skontaktować się
telefonicznie z naszym biurem.
Brak uregulowania należności spowoduje przekazanie sprawy do egzekucji
komorniczej i obciążenie dodatkowymi kosztami:
- przepisania nakazu z zaznaczeniem przejścia uprawnień na inną osobę – 139,00 zł,
- minimalne koszty opłaty stosunkowej naliczane przez komornika – 319,00 zł,
- korespondencji – 56,50 zł,
- poszukiwania majątku dłużnika – 59,49 zł,
- koszty zapytań do Urzędu Skarbowego, ZUS, Starostwa Powiatowego – około 110 zł,
- koszty wpisu do księgi wieczystej – 200 zł.
Razem dodatkowe koszty mogą wynieść nawet: 883,99 zł

Albo jestem ślepy albo nadal nie widzę aby przeslali Ci Nakaz Zapłaty wystawiony na nich ?

Czy oni skierowali sprawę kiedykolwiek do Sądu o Nakaz Zapłaty czy tylko próbują Cie wyrolować twierdząc że poprzedni Nakaz zapłaty dotyczy także ich?

Jak dla mnie wpuszczają Cię w maliny żebyś im zapłacił.

Napisz do nich żeby przedstawili Ci dokument Sprzedaży Cesji Wierzytelności oraz Nakaz Zapłaty który Sąd wystawił na ich firmę i dotyczy twojego długu.

Kolego karaczoch, nie szalejcie tutaj. Potwierdziło się to, co pisałem parę dni temu. Intuicja poparta doświadczeniem mnie nie myliła. Nakaz jak i klauzula zostały wydane dla przewoźnika, po czym nastąpiła cesja. Kwestia klauzuli na windykacjapl.com to rzecz czysto techniczna teraz. Co można zrobić? Upewnić się ile naprawdę wynosi kwota główna, policzyć odsetki od kwoty właściwej od mniej więcej listopada 2008 i zapłacić po negocjacji, póki taniej.

Jeżeli nastąpiła cesja wierzytelności na nowego wierzyciela a nakaz i klauzura wykonalności była wystawiona na starego. To nowy wierzyciel, musi wystąpić o wydanie na niego nowej klauzury, chyba, że cesja nastąpiła z poświadczeniem urzędowym ...dobrze to rozumiem? W takim przypadku windykacjapl można wysłać na drzewo dopóki dopóty nie przedstawi klauzury na siebie lub nie ma tego poświadczenia urzędowego cesji ?? Prosiłbym o doprecyzowanie

neez napisał:
nowy wierzyciel, musi wystąpić o wydanie na niego nowej klauzury
Będzie musiał, jeśli zajdzie potrzeba złożenia wniosku egzekucyjnego do komornika. To oczywiście czysta formalność. Wtedy dojdą nowe, obciążające Cię koszty (opłata za klauzulę 50 zł, zastępstwo procesowe 60 zł, opłata od pełnomocnictwa 17 zł). Poza tym wciąż rosną odsetki. Dlatego nie należy zastanawiać się, czy wierzyciel już złożył wniosek o nadanie klauzuli wykonalności na swoją rzecz, czy się z tym wstrzymał, tylko natychmiast spłacić dług.
neez napisał:
W takim przypadku windykacjapl można wysłać na drzewo
Wierzycieli nie wysyła się na drzewo, tylko oddaje się im należne pieniądze.

Robilee napisał:
Poza tym wciąż rosną odsetki.

Zakładając, że firma będzie chciała ponieść te koszty bo nie ma pewności, że egzekucja komornicza przyniesie pożądany efekt. A za wszczęcie egzekucji będzie musiał również zapłacić. A wracając do odsetek, to czy z automatu powinna FW naliczać je poprawnie czyli 3 lata wstecz a zazwyczaj jest inaczej.
Czy dla przykładu posiadając dług 500 zł, 300 kwota główna i 200 odsetki, gdy spłaci się kwotę główną 300 i w przelewie/przekazie wskaże się, że dotyczy spłaty kwoty głównej to czy wierzyciel może ją zaliczyć na poczet odsetek nawet jeżeli jasno zostało powiedziane co zaspokajają. Bo w takiej sytuacji zostają same odsetki, a odsetek od odsetek nie ma ? Dobrze rozumuje
A i czy na wniosek dłużnika, nowy wierzyciel musi przedstawić umowę cesji ?

Ostatnia edycja:
neez napisał:
A wracając do odsetek, to czy z automatu powinna FW naliczać je poprawnie czyli 3 lata wstecz a zazwyczaj jest inaczej.
Mylisz się, poprawne naliczanie odsetek, to liczenie ich od dnia wymagalności (konkretnie od następnego dnia po dacie wymagalności), choćby ten dzień był jeszcze przed naszą erą. Przedawnienie to zupełnie inna sprawa (przywilej dłużnika, z którego dłużnik może w odpowiedni sposób skorzystać lub nie). Pamiętaj, że przedawnienie nie oznacza, że dług przestaje istnieć.
neez napisał:
wierzyciel może ją zaliczyć na poczet odsetek nawet jeżeli jasno zostało powiedziane co zaspokajają.
Oczywiście wierzyciel może zaliczyć według własnego uznania. Naprawdę wyobrażasz sobie, że niesolidny dłużnik będzie decydował o tym jak zostaną rozliczone należne wierzycielowi kwoty? To byłby cyrk!
neez napisał:
A i czy na wniosek dłużnika, nowy wierzyciel musi przedstawić umowę cesji ?
Nie musi.

Robilee napisał:
Mylisz się, poprawne naliczanie odsetek, to liczenie ich od dnia wymagalności (konkretnie od następnego dnia po dacie wymagalności), choćby ten dzień był jeszcze przed naszą erą. Przedawnienie to zupełnie inna sprawa (przywilej dłużnika, z którego dłużnik może w odpowiedni sposób skorzystać lub nie). Pamiętaj, że przedawnienie nie oznacza, że dług przestaje istnieć.Oczywiście wierzyciel może zaliczyć według własnego uznania. Naprawdę wyobrażasz sobie, że niesolidny dłużnik będzie decydował o tym jak zostaną rozliczone należne wierzycielowi kwoty? To byłby cyrk!Nie musi.

Nie każdy dłużnik jest niesolidny. Są różne sytuacje życiowe. Dlug przedawniony staje sie naturalnym, dalej istnieje.

A może byś jeszcze napisał jak z tego przywileju skorzystać, powołać się na odpowienia patagraf nie wystarczy?

Jest tez paragraf ktory mowi o zaliczaniu splacanej kwoty. Chciałem się tylko upewnić czy jest możliwość wskazania by ewentualnie nie poszło wszystko na odsetki.

neez napisał:
A może byś jeszcze napisał jak z tego przywileju skorzystać
Należy wnieść do sądu pozew opozycyjny (z art. 841 kpc) o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności w zakresie określonej kwoty (tych przedawnionych odsetek).
neez napisał:
Jest tez paragraf ktory mowi o zaliczaniu splacanej kwoty.
Słyszałeś, że gdzieś dzwoni ale nie wiesz, w którym kościele. Uwierz mi, przepis odnoszący się do obowiązku zaliczania wpłat wg. wskazań dłużnika nie odnosi się w najmniejszym stopniu do Twojej sytuacji. Tam chodzi o przypadki gdy jeden dłużnik ma w stosunku do tego samego wierzyciela różne zobowiązania. Nie zaś o składniki tego samego zobowiązania (takie jak kapitał, odsetki, należności uboczne).
neez napisał:
Chciałem się tylko upewnić czy jest możliwość wskazania by ewentualnie nie poszło wszystko na odsetki.
Tylko tak dla śmiechu. Oczywiście możesz negocjować z wierzycielem i zawrzeć z nim ugodę na warunkach, które uzgodnicie.
neez napisał:
Nie każdy dłużnik jest niesolidny. Są różne sytuacje życiowe.
Każdy dłużnik pozostający w zwłoce jest niesolidny. Zauważ, że "niesolidny" nie jest synonimem słowa "nieuczciwy".

Robilee napisał:
Należy wnieść do sądu pozew opozycyjny (z art. 841 kpc) o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności w zakresie określonej kwoty (tych przedawnionych odsetek).
W kwestii formalnej - art. 840 k.p.c.

Robilee napisał:
Każdy dłużnik pozostający w zwłoce jest niesolidny. Zauważ, że "niesolidny" nie jest synonimem słowa "nieuczciwy".

Nie jest synonimem, Nie zgadzam się, że każdy w zwłoce jest niesolidny. Osoba niesolidna to taka, na której nie można polegać. A czy ktoś się z kimś umawiał, jak będzie wyglądała spłata. Nakazowa spłata to nie dogadanie tylko narzucenie spłaty. Mówię tu tylko o sytuacjach stricte, gdzie ktoś nieumyślnie nabył dług.

Chciałem doprecyzować, tylko temat spłaty należności głównej i odsetkowej gdzie jasno deklaruje co spłacam. Jak z tym jest bym był wdzięczny za wyjaśnienie lub podanie artykułu , który to reguluje.

neez napisał:
Chciałem doprecyzować, tylko temat spłaty należności głównej i odsetkowej gdzie jasno deklaruje co spłacam.
Wyjaśniłem Ci to. To wierzyciel decyduje o sposobie zaliczenia wpłat na poczet danego długu. Odwrotna sytuacja byłaby nie tylko niesprawiedliwa, ale po prostu głupia. Tak durnego prawa to my nie mamy.
neez napisał:
Osoba niesolidna to taka, na której nie można polegać.
Właśnie. Nie można polegać na osobie, która nie reguluje swoich zobowiązań w terminie, a już zwłaszcza na osobie, która wymyśla takie banialuki jak:
neez napisał:
A czy ktoś się z kimś umawiał, jak będzie wyglądała spłata. Nakazowa spłata to nie dogadanie tylko narzucenie spłaty. Mówię tu tylko o sytuacjach stricte, gdzie ktoś nieumyślnie nabył dług.

Powrót