Windykacja dziwnej należności przez nieznanego mi ubezpieczyciela.

• Autor wątku Autor wątku Lexorator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lexorator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
Kilka dni temu w stosie korespondencji (ulotki, gazetki reklamowe i inne zwykłe listy) znalazłem list ZWYKŁY z połowy kwietnia od dość znanej wydaję mi się firmy zajmującej się windykacją należności. Było to "Ponowne wezwanie do zapłaty" tytułem nieznanej mi należności (około 400 zł) związanej z samochodem osobowym jaki zakupiłem rok temu. Obficie naszpikowane kwestiami związanymi z sprawą sądową, kosztami postępowania jakim zostanę obarczony kończące się sformułowaniem że jeżeli wpłacę należność na podany nr konta, lub wypełnię druczek przelewu w ciągu 72 godzin, całe postępowanie windykacyjne nie będzie miało miejsca.
Moje podejrzenia wzbudza kilka szczegółów:
- moje nazwisko zostało przeinaczone, ale adres się zgadza,
- nr rejestracyjny pojazdu należał do poprzedniego właściciela pojazdu
- i co najważniejsze nigdy nie miałem najmniejszego kontaktu z ubezpieczycielem który żąda ode mnie pieniędzy z nieznanego mi tytułu. Poprzedni właściciel posiadał ubezpieczenie w firmie X, po zakupie samochodu zrezygnowałem z tego ubezpieczenia i ubezpieczyłem samochód w firmie Y, oczywiście z firmą X zostały uregulowane wszelkie należności za okres 2 tygodni kiedy to pojazd był ubezpieczony u Nich (korespondencja, przelewy bankowe etc.). Dwa lata wcześniej poprzedni właściciel miał ubezpieczony samochód w firmie Z (posiadam dokumenty to potwierdzające) natomiast roszczenia wysuwa do mnie jakaś firma W! Totalna abstrakcja.
- wezwanie nie zostało podpisane ręcznie, podpis został nadrukowany pod wezwaniem.
- wezwanie dostarczone zostało listem zwykłym a nie poleconym.

W związku z powyższym mam poważne podejrzenia że jest to jakaś forma wyłudzenia pieniędzy. I noszę się z zamiarem zgłoszenia tej sprawy na policję. Ostatnimi czasy proceder wyłudzania pieniędzy staję się coraz powszechniejszy i stąd moje podejrzenia.
Jeżeli ktoś z forumowiczów miał podobną sytuacje, lub widzi że jest tutaj coś bardzo nie tak to będę bardzo zobowiązany za wszelkiego rodzaju pomocne informację
Czekam na wasze opinię!
Pozdrawiam serdecznie!

Powrót