Windykacja ECS dla Mcfit polska. Płacić im ?

• Autor wątku Autor wątku Maaaaaaciek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maaaaaaciek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Byłem członkiem klubu McFit (siłownia) na okres 12 miesięcy. Wszystkie 12 miesięcy zostały opłacone po czym zapomniałem wypowiedzieć umowy (3 miesięczny okres wypowiedzenia)

Mija 2 lata i dostaje maila od firmy windykacyjnej ECS że mam do opłacenia kwotę blisko 600zl (???)

Teraz moje pytanie... zaplacic im?
Nie mam wyszczególnione za co ta kwota co ona obejmuje itd.
Nawet jeżeli to okres 3 miesiące to kwota 89zl x3 a tu przeszło 600zl!!

Czy mają prawo żądać pieniędzy za usługę z której nie korzystałem a dostęp do niej był zablokowany (McFit blokuje dostęp już po 1 nie zapłaconym miesiącu)
ECS dzwoni co chwilę raz z rozpędu odebrałem i straszyli że są już przygotowane papiery do sądu. Nie dostałem żadnego pisma poleconego od firmy McFit - możliwe że były jakieś maile Ale to stara skrzynka mailowa i nie jestem w stanie zweryfikować. Proszę o pomoc i pozdrawiam

Syphar napisał:
A czy umowa została wypowiedziana?

Sęk w tym że nie. Opłacone zostało 12 miesięcy czyli czas trwania umowy. Po zniej została ona zawieszona a ja po powrocie z zza granicy kompletnie O niej zapomniałem. Nie byłem powiadamiany w sposób listowny od mcfit ani telefoniczny o długu.

W takim razie nadal jest zawieszona, wystarczy, że przedstawisz dowód na to zawieszenie. To rozwiązanie najprostsze.

Syphar napisał:
W takim razie nadal jest zawieszona, wystarczy, że przedstawisz dowód na to zawieszenie. To rozwiązanie najprostsze.

Niestety zawiesić można tylko na 2 miesiące i na taki okres była zawieszona.

No to odpowiedź już znasz sam, czy płacić. Roszczenie nie jest przedawnione, umowa obowiązywała, należy się kwota zgodna z umową.

Syphar napisał:
No to odpowiedź już znasz sam, czy płacić. Roszczenie nie jest przedawnione, umowa obowiązywała, należy się kwota zgodna z umową.

Ale czy można żądać opłaty za usługę z której nie mogłem korzystać bo dostęp był zablokowany. Rozumiem że mogą zadać opłaty za 3 miesiące względem wypowiedzenia Ale kwota 600zl ?

Ale czy można żądać opłaty za usługę z której nie mogłem korzystać bo dostęp był zablokowany
Znów trzeba sprawdzić w umowie, czy "zablokowanie dostępu" jest jednoznaczne z jej wypowiedzeniem, czy też nie. Jeśli nie - to nie widzę powodu, dlaczego nie miałoby być można.

Syphar napisał:
Znów trzeba sprawdzić w umowie, czy "zablokowanie dostępu" jest jednoznaczne z jej wypowiedzeniem, czy też nie. Jeśli nie - to nie widzę powodu, dlaczego nie miałoby być można.

Tak. Z tym że płaci się za członkowstwo i korzystanie z siłowni... skoro mam zablokowany dostęp to korzystać nie mogę. Jeżeli nie zapłacisz w ciągu obowiązywania umowy (12mc) to nakładają karę i usuwają Cię z członkostwa. Ja nie dostałem żadnej informacji od McFit drogą tradycyjną. Dlatego śmiem twierdzić że naliczanie opłaty za brak dostępu do usług to rzecz która nie powinna mieć miejsca.

Maaaaaaciek napisał:
Tak. Z tym że płaci się za członkowstwo i korzystanie z siłowni... skoro mam zablokowany dostęp to korzystać nie mogę. Jeżeli nie zapłacisz w ciągu obowiązywania umowy (12mc) to nakładają karę i usuwają Cię z członkostwa. Ja nie dostałem żadnej informacji od McFit drogą tradycyjną. Dlatego śmiem twierdzić że naliczanie opłaty za brak dostępu do usług to rzecz która nie powinna mieć miejsca.

Ja zaś we wzorze umowy siłowni, o której wspomniałeś na początku, wyczytałem coś takiego:

0c4e7629846c2.jpg

Czyli zablokowanie karty nie jest jednak jednoznaczne z jej wypowiedzeniem...

Można by się zastanawiać czy nie jest to aby klauzula abuzywna...

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Ja zaś we wzorze umowy siłowni, o której wspomniałeś na początku, wyczytałem coś takiego:

0c4e7629846c2.jpg

Czyli zablokowanie karty nie jest jednak jednoznaczne z jej wypowiedzeniem...

Można by się zastanawiać czy nie jest to aby klauzula abuzywna...

No tak. Czyli jeżeli istnieje podejrzenie że ta klauzula jest abuzywna jakie mam podjąć dalej kroki. Rozmawiać bezpośrednio z firmąwindykacyjna O wyszczególnienie za co w ogóle jest ten dług czy bezpośrednio z McFit Polska czy też może czekać na wezwanie do zapłaty z e-sądu o ile takowe się pojawi.

Syphar napisał:
Najpierw sprawdzić, czy to jest klauzula abuzywna - UOKiK publikuje listę:
https://decyzje.uokik.gov.pl/bp/dec_prez.nsf

Natomiast co robić - klauzulę abuzywną podnosimy w sądzie, więc obecnie, jako, że nie zostałeś pozwany - nic.

Jeżeli zadzwonią z ECS poproszę o wysłanie mi dokładnych szczegółów za co to zadłużenie i wyszczególnieniem oraz kopie umowy z moim podpisem. Czy to dobry ruch ?

Mam podobny problem.

Zaprzestałem płatności w październiku. Zawieszenie świadczenia usługi nastąpiło z początkiem grudnia (zostałem o tym poinformowany mailowo przez McFit). Umowa została wypowiedziana przez McFit w marcu i zakończyła się w czerwcu.

1. Zgadzam się, że umowa zobowiązuje mnie do opłacenia okresu październik - grudzień.
2. McFit miał prawo zawiesić umowę.

bazując na:
"Zastosowanie przez McFIT każdej z wyżej wymienionych możliwości wiąże się każdorazowo z blokadą karty członkowskiej, co oznacza brak możliwości korzystania przez Klienta z usług świadczonych przez McFIT i zaprzestanie świadczenia usług przez McFIT."

Uważam, że skoro McFit zaprzestał świadczenia usług to nie jest uprawniony do pobrania opłat za ten okres.

Czy moje rozumowanie jest błędne?

Pozdrawiam

ammaniak napisał:
Mam podobny problem.

Zaprzestałem płatności w październiku. Zawieszenie świadczenia usługi nastąpiło z początkiem grudnia (zostałem o tym poinformowany mailowo przez McFit). Umowa została wypowiedziana przez McFit w marcu i zakończyła się w czerwcu.

1. Zgadzam się, że umowa zobowiązuje mnie do opłacenia okresu październik - grudzień.
2. McFit miał prawo zawiesić umowę.

bazując na:
"Zastosowanie przez McFIT każdej z wyżej wymienionych możliwości wiąże się każdorazowo z blokadą karty członkowskiej, co oznacza brak możliwości korzystania przez Klienta z usług świadczonych przez McFIT i zaprzestanie świadczenia usług przez McFIT."

Uważam, że skoro McFit zaprzestał świadczenia usług to nie jest uprawniony do pobrania opłat za ten okres.

Czy moje rozumowanie jest błędne?

Pozdrawiam

Według Art 385 KC moim zdaniem nie. Może jakiś prawnik się wypowie?

Powrót