Windykacja gospodarki rolnej

• Autor wątku Autor wątku depthcompl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

depthcompl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Czy na tym forum znajdzie się osoba która będzie potrafiła odpowiedzieć mi na moje pytanie?
Najpierw opisze skrótowo zaistniałą sytuacje. Mój szwagier ze szwagierką zaciągneli w kilku bankach kredyty na kwotę około 150 tyś. Kredyty były regularnie spłacane do momentu pierwszego wylewu teścia póżniej teściowej.Następnie szwagier w pracy zerwał ścięgna w obu rękach i nie mógł już pracować i spłacać kredytów. Nadmieniam,że rodzice zdając mu gospodarkę mają służebność osobistą polegającą na prawie korzystania z pokoju,kuchni,korytarza według ich wyboru.Dodatkowo z 1/4 części zabudowań gospodarczych i użytkowanie 0,30ha ziemi w pobliżu zabudowań według wyboru. Częśc tych długów już przejęła firma windykacyjna.Któregoś dnia pracownik tej firmy dzwoniąc do szwagierki zaczął ją straszyć,że za te długi pójdzie siedzieć do kryminału a gospodarke zlicytują. Przepraszam ale nie napisałem ,że szwagier w tym roku w styczniu uległ śmiertelnemu wypadkowi samochodowemu i wszystkie długi przeszly na szwagierke. Szwagierka ma jeszcze dwóch synów w wieku 19 i 20 lat. Szwagierka nigdzie nie pracuje bo jej stałym zajęciem była praca w gospodarstwie. Żaden z tych kredytów nie jest brany pod hipotekę. W związku z tym mam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc ale tylko od osób kompetętnych bo nie cierpie gdybania.
1-pytanie. Czy firma windykacyjna może zlicytować szwagierce gospodarkę razem z rodzicami?
2-pytanie. Czy szwagierka może w takim przypadku iść siedzieć do kryminału za długi których nie spłaca nie ze swojej winy?
3-pytanie. Czy szwagierka może darowizną przekazać w tym momencie 12 arów mojej żonie która jest siostrą zmarłego jej męża?

1.firma windykacyjna nic nie może zrobić,komornik tak ale nie firma która nie ma żadnych uprawnień.
2.nie może ,jest to typowe zastraszanie firmy.
3.może.
4.dobra rada: przy następnym telefonie proszę ich poinformować że nie życzy sobie takich telefonów,gdy będzie następny taki telefon od nich sprawa trafi na policję o zastraszanie.

Ostatnia edycja:
Dziekuje za zainteresowanie moim tematem i odpowiedż

Z tego co wyczytałem w internecie na różnych forach nawet kiedy by komornik zlicytował gospodarkę razem z teściami to gmina musi zapewnić wszystkim tam zameldowanym osobom mieszkania socjalne

Licytacja przez komornika nie musi oznaczać eksmisji.
A już służebność osobista to inna kwestia.

Powrót