Windykacja HOIST

• Autor wątku Autor wątku zielony$
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zielony$

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam
Dzisiaj logując się na swoje konto bankowe zdziwiła mnie kwota która na nim była dostępna a było to -5200 zł
Natychmiast zadzwoniłem do banku z zapytaniem skąd taka kwota na minusie , odpowiedział mi ze komornik wszedł mi na konto i jest to kwota którą mi ma zabrać.
Więc po rozmowie z panem z banku udałem się do komornika sądowego który to siadł mi na konto.
Od niego dowiedziałem się ze jakaś firma windykacyjna HOIST kupiła moje długi od operatora DIALOG.
Chodzi o to ze nie zapłaciłem jakieś 15-20lat temu jakiś rachunków za telefon.
Sprawa w sądzie odbyła się zaocznie u mnie w mieście (nie w e-sądzie) z tym ze ja nic o tej sprawie nie wiedziałem ponieważ pod adresem na który były rzekomo kierowane wszystkie pisma nie mieszkam już od ponad 11 lat.
Komornik dał mi również kserokopie Wyroku Zaocznego. Sprawa odbyła się 15 lipca 2016 .

Jak wygląda moja sytuacja w tej sprawie ?
Co mogę zrobić ? - przecież nawet gdybym miał nawet ten Dialog to takie sprawy przedawniają się po trzech latach.
Czy mogę się odwołać od wyroku i napisać o przedawnienie ?
Proszę o jakieś porady za które z góry wszystkim dziękuję .

Pozdrawim

złóż sprzeciw do tego wyroku zaocznego w zarzutach podnieś brak prawidłowego doręczenia pism procesowych pamiętaj aby dołączyć jakiś dokument potwierdzający iż podczas wysyłania pism procesowych nie zamieszkiwałeś pod adresem na który były wysyłane pisma sądowe oraz wnosisz o przesłanie pozwu i załączników na aktualny adres zamieszkania można udać się do sądu i zobaczyć gdzie były wysyłane pisma, masz na to 7 dni od dnia w którym dowiedziałeś się o zajęciu rachunku.

Ostatnia edycja:
A można by było o jakiś wzór tych pism - jestem laikiem w tych sprawach a nie chciałbym coś namieszać pisząc takie pismo.
Czy dokument potwierdzający zameldowanie musi być z urzędu miasta czy może być np. kserokopia dowodu osobistego ?
7 dni czas więc się kruszy.
Co wtedy gdy pozew oraz załączniki przyjdą już pod prawdziwy adres ?

Wzór sprzeciwu znajdziesz u wujka Google wpisz sprzeciw od wyroku zaocznego wzór a coś wypluje. Ksero dowodu osobistego może być.

robinson21 napisał:
Wzór sprzeciwu znajdziesz u wujka Google wpisz sprzeciw od wyroku zaocznego wzór a coś wypluje. Ksero dowodu osobistego może być.

A co robić gdy pisma juz przyjdą pod właściwy adres ?

zielony$ napisał:
A co robić gdy pisma juz przyjdą pod właściwy adres ?
jeżeli wszystko będzie o.k. z tym sprzeciwem to przyjdzie wezwanie na sprawę, a co zrobić? - hm - odpowiedzieć jeżeli sąd wyznaczy ci termin wszystko będzie w wezwaniu i iść na sprawę.

Znalazłem taki wniosek : WNIOSEK POZWANEGO O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO WNIESIENIA SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY

Rozumie że o taki chodziło ??

zielony$ napisał:
Znalazłem taki wniosek : WNIOSEK POZWANEGO O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO WNIESIENIA SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY

Rozumie że o taki chodziło ??

NIE !!!!!

od komornika dostałeś
zielony$ napisał:
Komornik dał mi również kserokopie Wyroku Zaocznego.

to wnosisz sprzeciw od wyroku zaocznego może być na druku urzędowy SP gdzie skreślasz w nagłówku "Zarzuty od nakazu zapłaty" oraz skreślasz "Sprzeciw od nakazu zapłaty" puste rubryki wypełniasz.

Daj to komuś do pomocy, sam nie ogarniesz prawidłowo. Tutaj trzeba jeszcze o zabezpieczenie wystąpić

Powrót