Windykacja klub fitness

• Autor wątku Autor wątku bartekpartek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartekpartek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo,

Od przeszło trzech miesięcy nie uczęszczam na siłownie, z którą podpisałem umowę na czas nieokreślony. Przed podjęciem decyzji o rezygnacji przeczytałem kilkukrotnie umowę, którą podpisałem. W tejże umowie zawarte są wyłącznie następujące treści związane z niepłaceniem należności

,, W przypadku powstania opóźnienia w opłacie za karnet Klub po uprzednim zawiadomieniu za pośrednictwem jednego z następujących kanałów, telefonicznie, mailowo, smsem, pisemnie lub osobiście Członka Klubu o zaległościach, może dokonać natychmiastowego zawieszenia Członka Klubu w uprawnieniach do wstępu do klubu. Zawieszenie członka nie wymaga jego powiadomienia."
,, W okresie zawieszenia członka w jego prawach, członek nie jest uprawniony do wstępu do klubu, a klub nie jest zobowiązany do żadnych świadczeń na rzecz zawieszonego Członka Klubu związanych z dostępem do Klubu"
,,W przypadku zaległości z tytułu opłat przekraczających 7 dni, pomimo wcześniejszego wezwania do uregulowania wszystkich należności , klub może rozwiązać umowę z członkiem klubu w trybie natychmiastowym ze skutkiem na koniec ostatniego dnia miesiąca
,, Członkowie klubu, z którymi rozwiązano umowę w trybie wskazanym ( powyżej) w przypadku chęci zawarcia nowej umowy zobowiązani są w pierwszej kolejności do uregulowania wszystkich zaległości wynikających z poprzedniej umowy"

Zamieszczam cytat z otrzymanego sms'a. ,, Z racji nieopłaconego karnetu w naszym fitness clubie prosimy Cię, abyś jak najszybciej przyszedł do nas w celu uregulowania płatności. W przeciwnym razie sprawą zajmie się firma windykacyjna".

Wcześniej otrzymałem też wiadomość następującą. ,, Witaj, w dniu 2017-06-30 kończy się Twoja umowa. Zapraszamy !

Czy muszę w takiej sytuacji zapłacić owe zaległości, czy mogę powołać się na powyższe punkty umowy? Specjalnie nie wypowiadałem umowy, bo po przeczytaniu umowy widziałem jedynie karę w postaci wydalenia z klubu. Dodam, że jest w umowie zapis o tym, że we wszystkich sprawach nieregulowanych regulaminem zastosowanie mają przepisy Kodeksu Cywilnego i innych ustaw.

Będę wdzięczny za pomoc,
Pozdrawiam

Czy muszę w takiej sytuacji zapłacić owe zaległości, czy mogę powołać się na powyższe punkty umowy?
Musisz. W powyższych punktach nie ma nic, co zwalniałoby Cię od zapłaty.

Dodam, że jest w umowie zapis o tym, że we wszystkich sprawach nieregulowanych regulaminem zastosowanie mają przepisy Kodeksu Cywilnego i innych ustaw.
Ehh... Nie rozumiem po diabła to piszą, jakby nie napisali to też by tak było. I tak umowy właśnie się rozrastają i stają niezrozumiałe dla ludzi.

Powrót