Windykacja komornicza co pozniej

• Autor wątku Autor wątku xMecenas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xMecenas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
dostalem dzisiaj list o wszczeciu postepowania egzekucyjnego i moje pytanie w przypadku gdy komornik nie bedzie mial z czego sciagnac kredytu co dzieje sie pozniej?
Moja sytuacja teraz jest beznadziejna woze chleb rano; pracuje tam czarno jest to 800zl miesiecznie ciezko mojej rodzinie ale jakos dajemy rade :sad:

Jeśli dłużnik nie ma środków na pokrycie zobowiązań, to prawdopodobnie Komornik umorzy postępowanie. Wcześniej jednak sprawdzi dokładnie, czy nie ma Pan rachunku w banku, samochodu, nieruchomości, nadpłat podatku, świadczeń z ZUSu i wykona klika różnych czynności mających na celu ustalenie Pana majątku oraz źródła utrzymania. Jeśli to nie przyniesie rezultatu, to tak jak pisałem - prawdopodobnie postępowanie będzie umorzone i będzie "po egzekucji". Proszę pamiętać tylko, że wierzyciel ma prawo przez 10 lat rozpocząć nową egzekucję, gdyby Pana sytuacja się poprawiła.

Serdecznie dziekuje za odpowiedz; a jesli na zone jest samochod to moze go zabrac?
Dodam ze kredyt byl na mnie.

W zasadzie może. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy mają Państwo rozdzielność majątkową, ale i to nie zawsze "działa". Reguła mówi, że zajęciu podlegają wszystkie ruchomości będące w posiadaniu dłużnika (nie ma znaczenia kwestia własności). Może zatem dojść do takiej sytuacji, że pożyczy Pan samochód od znajomego, a i ten zostanie przez Komornika zajęty na poczet Pana długów.

Liczylem na inna odpowiedz ale dziekuje bardzo :)
A w jaki sposob odbywa sie windykacja? Komornik z policja przyjezdza na posesje?

xMecenas napisał:
Liczylem na inna odpowiedz ale dziekuje bardzo :)
A w jaki sposob odbywa sie windykacja? Komornik z policja przyjezdza na posesje?

Nie no bez przesady, przyjedzie z policją jakbyś go stamtąd pogonił... Na ogół przy odwiedzinach komornika, spyta o to czy pracujesz, ile zarabiasz itp, do tego pewnie oblepi nalepkami rzeczy które mógłby "zająć", nie możesz ich sprzedawać czy wynosić z mieszkania

Powrót