Windykacja komornicza z PZU z powodu NADPLATY na polise OC

• Autor wątku Autor wątku ozio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

W sierpniu zrobilem omylkowo niewielka nadplate za polise OC na drugie auto, na konto PZU. Po 4 tygodniach przyszlo jakies dziwne pismo z PZU ze nadplata 15PLN jest potracona jako naleznosc przyslugujaca PZU SA z tytulu:

1. 15,00PLN - składka nalezna z polisy numer 123/2226788

Podpis byl zeskanowany, wiec cale pismo odebralem raczej jako desperacka probe przywlaszczenia tych pieniedzy przez TU. Polisa OC zawsze byla oplacana przed czasem wiec bylem pewien ze to jakas pomylka itd.

Niestety dzisiaj zobaczylem ze komornik juz zajal niemal 2k PLN na poczet splaty rzekmego zadluzenia. Po wykonaniu telefonu do komornika, PZU itd sprawa stala sie dla mnie jasna, ze ktos w PZU zaksiegowal moja kwota pod moim starym nr ID klienta, gdy ubezpieczone stare auto nosilo nr rejestracyjne z innego wojewodztwa, w ktorego stolicy bylem zameldowany do lutego 2012 roku. (Pamietam ze co roku PZU wysylalo oferte na przedluzenie polisy OC na kwote 200-250% drozsza od tej ktora uzyskiwalem przez agenta i tak bylo przez 10+ lat.)
Od polowy marca 2012 roku zameldowalem sie w innym wojewodztwie i miasteczku, stare auto przerejestrowalem i wykupilem nowa polise OC z PZU (uwzgledniajac ten sam nr VIN, nowe dane adresowe, rejestracyjne oraz zapewne pod nowym ID klienta w systemie PZU).
W zeszlym roku stare auto zezlomowalem wypowiedzialem umowe OC itd - sprawa gra.

Po dzisiejszym kontakcie z komornikiem i windykacja PZU SA sprawa sie wyjasnia, ze ktos zaksiegowal te nadplate 15PLN na moj najstarszy nr ID klienta w systemie PZU (na dane ze starego auta, ze starego wojewodztwa). I to automatycznie spowodowalo, uruchomienie procesu windykacji, bo kwota za OC przeraczala 1kPLN. gdyby nie nadplata to balans bylby 0,00PLN a tak jest na minusie.

Teraz tak: komornik wyslal ostatnio ponoc 2 razy pismo na adres gdzie bylem zameldowany 3,5 roku temu- wiadomo bez skutku (stare wojewodztwo). Jest zdziwiony ze nic nie wiem. Ponoc wyslali poleconym na obecny adres (nowe wojewodztwo) - ale tez nic nie ma- wiec jakas sciema dla mnie (mowil ze "spokojnie bo dostane").

"Rownolegla" polisa OC na ten sam pojazd, ale juz z nowymi nr rejestracyjnymi (nowe wojewodztwo) byla oplacana co roku w PZU, ale tez nigdy nie robilem nadplaty :rolleyes: wiec nie bylem swiadom jakie zamieszanie moze powstac.

Rzecz w tym ze w systemie PZU moja osoba widnieje pod dwoma roznymi klientami ID, a moze i nawet juz trzema- bo drugie auto tez ubezpieczone jest w PZU.

Komornik uswiadomil mnie o obrocie 11kPLN na kontach i zablokowaniu kart itd po tym fakcie. Ale ja mam rodzine na utrzymaniu i mala firme wiec musze miec plynnosc finansowa.

Nawet nie mialem szansy sprawy wyjasnic przed sadem. Bo raz ze nie bylem do dzisiaj swiadom jakigokolwiek postepowania, a poza tym ponoc jak polisa OC ma juz ponad 3 lata to sprawa sie przedawnia i mozna ten fakt zglosic przed sadem(???).
Poki co to podejrzewam ze moze o to chodzilo, zebym sie nawet nie dowiedzial wczesniej , a komornik mogl zrobic swoje bo tak czy inaczej w najgorszym wypadku zarobi te 5% od calosci nawet jak mi zwroci czy tez wierzyciel.

Nie znam sie na prawie i nawet nie proboje czytac tych paragrafow. Mam nauczke co do nadplaty. Prosze o informacje jak dlugo moze trwac odkrecanie tego mlynu. Poza tym czy moge jakos egzekwowac szkody wyrzadzone zablokowanymi srodkami na koncie. Albo zadac odszkodowania o zaniedbanie ze strony wierzyciela (PZU) lub/i komornika?
Wszelkie porady i wskazowki mile widziane.

p.s. PZU jest ogolem dobra firma. Obawiam sie ze poziom wyksztalcenia staffu po gimnazjach, albo nawal pracy w takim TU spowodowalo ze jakis butthead zaksiegowal nadplate na moje najstarsze konto- bo sie ukazalo pierwsze z listy- nie sprawdzajac nr rejestracyjnych itd. Mam nadzieje ze sprawa sie wszystko wyjasni dzieki waszej pomocy.

Powrót