Windykacja - konto bankowe

• Autor wątku Autor wątku rootek27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rootek27

Witam naczytałem się w wielu wątkach na temat komornika i konta bankowego i nie znalazłem 100% pewnej odpowiedzi na moje pytanie dlatego też zdaje je wam i proszę o pomoc.Mianowicie chodzi o to iż podjąłem prace na "umowę o prace obecnie na czas próby" na pełny etat gdzie zarobek wyniesie jakieś 1600zł brutto niestety zakład pracy przesyła tylko i wyłącznie na konta pracowników dlatego też moje pytanie czy jeżeli założę takie konto w banku czy komornik ma prawo mi zająć całość ?? proszę o konkretną odpowiedź czy jest w końcu ta kwota wolna od potrąceń (najniższa krajowa) czy jej nie ma ??? ponieważ się już pogubiłem jeden twierdzi tak a drugi inaczej proszę osobę obeznaną w temacie o konkretną odpowiedź.

Dziękuję !

Pogubiłeś się, bo mieszasz dwa pojęcia.
Czym innym jest kwota wolna od zajęcia z wynagrodzenia za pracę, a czym innym zajęcie rachunku bankowego.

Komornik w tej sytuacji zajmie Ci rachunek bankowy i po wykorzystaniu kwoty nie podlegającej egzekucji z rachunku bankowego (chyba, że dług alimentacyjny), nie będziesz mógł wypłacać.

Dlatego możesz wskazać pracodawcy, że musi wypłacać Ci do ręki, bo taki jest przepis prawa lub wskazać rachunek innej osoby.

Niestety pracodawca nie wypłaca do reki .Czyli jeżeli moje wynagrodzenie za pracę pójdzie na rachunek np. mojej narzeczonej to komornik nie zablokuje jej konta ?? czy jak ??

Komornik może zająć konto osoby na którą ma tytuł wykonawczy, a on jest na Ciebie a nie na narzeczoną.

Witam,
Parę lat temu założyłam w banku konto walutowe i oszczędnościowe, które wg umowy są darmowe, na tym koncie nie miałam wykonanych żadnych transakcji, a jednak po paru latach przyszedł list z wezwaniem do spłaty niedozwolonego salda na rachunku nr xxx..., poszłam więc do banku i doszliśmy do porozumienia, że będę w ratach przelewać pieniądze na w/w numer konta, po czym po kilku miesiącach przyszedł list od windykatora, wzywający do spłaty reszty zadłużenia. Poszłam znów do banku, okazało się, że na kontach, które zakładałam nie było żadnych transakcji, jego stan wynosi 0,00 i nie muszę go zamykać bo jest całkowicie darmowe. Dostałam wydruk z numerami kont (ponieważ umowy, ani karty nie posiadam), aby porównać numery z tym, który dostałam w liście wzywającym do zapłaty. Czy jest możliwe, że padłam ofiarą pomyłki banku??

Sorry, po prostu zachodzę w głowę o co chodzi, jutro na pewno pójdę do banku.

Menager banku sama nie wie skąd wzięło się to zadłużenie na koncie "bieżącym", którego nie zakładałam(posiadałam tylko konto walutowe i oszczędnościowe top. Oba konta darmowe). Poleciła złożyć reklamację, w której opiszę zaistniałą sytuację, jednocześnie nie stosując się do mojej prośby o wgląd do wszystkich umów, które zawarłam z bankiem. Na taki wniosek odpowiadają tylko aby zastosować się do ich zaleceń (reklamacja)

Tak jak pisał ktoś powyżej, komornik może zająć tylko konto osoby na którą ma wierzytelność. Zanim namierzy Twój zakład pracy - trochę minie. W każdym banku jest kwota wolna od zajęć komorniczych i waha się w granicach 10 tysięcy, czyli do tej kwoty spokojnie można kasę wypłacać, tyle, że w niektórych bankach tylko w kasie ( nie można korzystać z karty w bankomacie). W związku z powyższym, komornik raczej namierza danego delikwenta w zakładzie pracy i zostawia Mu najniższą krajową, która w tej chwili wynosi ok. 1200 zł. netto. No chyba, że są to alimenty to może zabrać więcej, ale dokładnie nie wiem ile, trzeba by było przeczytać w kodeksie pracy.

Powrót