Windykacja kredytow bankowych

• Autor wątku Autor wątku polinkami
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polinkami

Użytkownik
Odpowiedzi
172
Witam,

Zaciagnietych jest wiele kredytow w roznych bankach na laczna sume 70000 zl. Nie ma zabezpieczenia w postaci domu. Osoba jest niewyplacalna.
Jak przebiega windykacja tych kredytow? Czy do prokuratury wniesione zostana informacja o podejrzeniu popelnienia przestepstwa? (oszustwo?).
Mozna liczyc na umorzenie egzekucji, skoro niemozliwe jest jej zrealizowanie?
Ta osoba pozostaje w malzenstwie. Czy dlugi moga przejsc na rodzine- zone, rodzicow...?

Bardzo prosze o odpowiedz, sprawa dotyczy bliskiej mi osoby

Pozdrawiam

1. Jeżeli kredyty były wyłudzane; fałszywe zaświadczenia o zarobkach, podrobione pieczątki, fikcyjne zatrudnienie, fałszowane podpisy. Oj grozi grozi odpowiedzialność karna.
2. Za wcześnie o spekulacje na temat form egzekucji i ich umorzenia...
3. Jeżeli małżonka wiedziała o kredytach to odpowiada ( brak rozdzielności majątkowej?)
4. Dzieci odpowiadają po śmierci dłuznika za długi jezeli skutecznie nie odrzucą spadku w zawitym terminie.

Juz dawno zaczely przychodzic monity z bankow..., pewnie tez windykacja telefoniczna".
Jesli nie falszowal, bo np otrzymywal kredyty na podst. m. in. zaswiadczen, to tez grozi mu odpowiedzialnosc karna? Kto mialby zwrocic sie z tym do prokuratury?

Pozdrawiam

Banki które pożyczały. Jeżeli pożyczał na podstawie prawdziwych zaświadczeń i danych, nie grozi mu odpowiedzialność karna.

Zamo niewywiązywanie się ze zobowiązań nie jest karalne (pomijając długi alimentacyjne), więc tak jak napisał korf, jeżeli nie można "rzucić cienia" na legalność zaciąganych zobowiązań, jedyne co grozi to komornik.

Pozdrawiam :cool:

Bank zwraca sie do sadu o nadanie tytulu wykonalnosci bankowemu tytulowi egzekucyjnemu, potem do komornika. Niektore banki korzystaja z uslug firm windykacyjnych. Byla wpolnosc majatkowa, ale zona nie wiedziala o kredytach. Czy i kiedy konczy sie egzekucja?- dluznik nie ma wlasciwie niczego, poza wynagrodzeniem (komornik jest zobowiazany zostawic place minimalna). Czy mozliwe jest umorzenie z powodu bezskutecznosci, czy to ni jest takie "latwe, moze trwa latami...?)

Dziekuje za odpowiedzi

Zależy od cierpliwości wierzyciela ... może się skończyć na przedawnieniu zobowiązania, może też nigdy do przedawnienia nie dojść, jeżeli wierzyciel w odpowiednim czasie się będzie do komornika zgłaszał w prośbą o egzekucję :)

Pozdrawiam :cool:

Witam
Mam podobny problem.
Mam wypowiedziane 2 umowy kredytowe WBK.
Jednej mąż nie podpisywał a drugą podpisał.
Mamy wspólność majątkową.
Ja już mam komornika na pensji.
Mąż prowadzi działalność gospodarczą.
Czy bank może mu wejść na konto i zabrać wpływy za faktury sprzedaży (na razie wszystkie przychody starczają zaledwie na pokrycie kosztów związanych z prowadzeniem działalności i jeśli komornik mu wejdzie na konto to jest to jednoznaczne z zamknięciem firmy).
Proszę o informację.

A jeśli już będzie miał zająć rachunek bankowy mojego męża to jaka procedura jest przed tym. Tzn czy mąż powinien wcześniej dostać taką informację?

A dlaczego wcześniej? By wyczyścił konto? Zawiadomienie o zajęciu wysyła komornik prawie jednocześnie. Prawie stanowi istotna różnice.

Powrót