windykacja kredytu sprzed 13 lat

• Autor wątku Autor wątku aladynka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aladynka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Bardzo prosze o pomoc w nastepujacym temacie:
13 lat temu wzielam na kredyt pralke i lodowke,kredyt splacalam przez jakis czas lecz sytuacja ekonomiczna w jakiej sie wowczas znalazlam uniemozliwila mi dalsza splate.W czasie brania kredytu mieszkalam u matki,wiec wszystkie monity od firmy windykacyjnej przychodza wlasnie do niej.Moja mama jest emerytka(ma 75 lat)i straszona ciaglymi ponagleniami od firmy windykacyjnej,zadzwonila i zaoferowala sie splate reszty mojego zadluzenia w miesiecznych ratach(nie musze dodawac ze kwota ta osiagnela absurdalna wysokosc 3600 zlotych).Ja od 9 lat mieszkam w Hiszpanii i przyznam szczerze ze zapomnialam o tej sprawie a mama poczatkowo nie otwierala listow do mnie a pozniej nie chciala mnie martwic.Nie moge sie zgodzic zeby moje dlugi splacala ze skromnej emerytury wiec zadzwonilam do windykatora z prosba zeby sciagneli dlug z mojego konta w Hiszpani bo jestesmy przeciez w Unii wiec prawnie powinno to byc dozwolone.Powiedziano mi ze nie moga,mam wysylac pieniadze do banku w Polsce,wyslalam emaila z prosba o dokumentacje zadluzenia i nie doczekalam sie odpowiedzi.Jak powinnam postapic w tej sytuacji???Prosze o pomoc....bardzo.

Dobrze...jestem w stanie splacic to zadluzenie...chcialabym tylko zeby moja mama przestala byc straszona i czy podajac moje aktualne dane takiej firmie jestem w stanie ja od tego ustrzec?Czy moglabym pozwac ich za nekanie starszej osoby w razie gdyby nie przestaly przychodzic pisma na adres ktorego juz od wielu lat nie uzywam?

Wyślij do nich oficjalne pismo, że cała korespondencje do ciebie prosisz o kierowanie na adres : ..... Jeżeli masz u mamy jakiś meldunek (choćby tymczasowy) to niestety korespondencja dla ciebie będzie przychodziła na ten adres.

Od 12 lat nie jestem zameldowana u mojej mamy(nawet tymczasowo) o czym wielokrotnie byla powiadomiana firma windykacyjna.Przed chwila dzwonilam do INTRUM JUSTITIA i mila pani nie jest w stanie polaczyc mnie ani podac terminu pobytu w pracy pana ktory sie "zajmowal"urabianiem mojej matki-emerytki.Wyslalam kompletny adres w Hiszpanii pod ktorym mozna mnie znalesc i emaila na ktory mi nie odpowiedziano.

Od kilku dni karalny w naszym prawie jest tzw. stalking czyli uporczywe nękanie. Przepis ten nie działa wstecz czyli nie można zgłosić jako przestępstwa, działania które miało miejsce jeszcze w maju. Ale każde uporczywe nękanie listami czy telefonami twojej mamy, które będzie miało miejsce po twojej informacji, żeby pod adres mamy nie wysyłali żadnej korespondencji dla ciebie w tej sprawie, można będzie uznać za dzialanie które wyczerpuje znamiona tego przestępstwa. Możesz uprzejmie poinformowac o tym te firmę.

Dziekuje bardzo za pomoc!Jestem juz po rozmowie i mam nadzieje ze moja mama bedzie zostawiona w spokoju.Dziekuje.

Powrót