Windykacja Kruk / Raven oraz E-Sąd

• Autor wątku Autor wątku backyard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

backyard

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam,

Dnia 28.05.2014 otrzymałem nakaz zapłaty w elektronicznym sądzie w Lublinie.
Co prawda nie uchylam się od spłaty bo wziąłem kredyt i spłacić go muszę lecz mam kilka pytań. Oprócz zadłużenia które prowadzi Kruk / Raven na 12 500 zł posiadam dwa inne w Casus Finanse. Tam mam ugodę i spłacam miesięcznie po 750 zł. Zarabiam 2700 brutto z czego 1950 zł do ręki. A więc :

1. Jeżeli nie złożę sprzeciwu w ciągu 14 dni jak potoczą się sprawy ?
a). czy z windykacją będę mógł się dogadać jeszcze raz ? dodam iż spłacam
zadłużenie w innej windykacji, więc mogę na Kruka przeznaczyć tylko max. 400 zł
b). czy od razu wchodzi komornik ? jeżeli tak to po jakim czasie ? chodzi mi o czas aby jak najwięcej spłacić w Casusie zanim wejdzie mi komornik na wypłatę.

2. Jeżeli złożę sprzeciw w ciągu 14 dni jak potoczą się sprawy ?
a). sprawa zostanie skierowana do sądu rejonowego w moim miejscu zamieszkania ?
b). jak długo będzie to trwać cała procedura przejęcia sprawy przez sąd w moim mieście ?

Jeżeli chodzi o sprzeciw windykacja upiera się że wysyłała mi szereg listów z nakazami zapłaty lecz ja żadnego nie dostałem od momentu pierwszego telefonu z ich strony. W banku adres został zmieniony , wielokrotnie przypominałem podczas rozmów że adres który mają jest nie aktualny.

W dodatku żadna ze stron , ani bank ani windykacja nie bierze pod uwagę że posiadam 3 zobowiązania i kwoty jakich żądają po prostu przewyższają moje dochody. Dlatego chcę wnieść sprzeciw, nie uchylam się od splaty lecz nie stać mnie na raty jakie oni mi proponują.

Proszę o informację oraz support.

Ostatnia edycja:
backyard napisał:
1. Jeżeli nie złożę sprzeciwu w ciągu 14 dni jak potoczą się sprawy ?
a). czy z windykacją będę mógł się dogadać jeszcze raz ? dodam iż spłacam
zadłużenie w innej windykacji, więc mogę na Kruka przeznaczyć tylko max. 400 zł
b). czy od razu wchodzi komornik ? jeżeli tak to po jakim czasie ? chodzi mi o czas aby
Nakaz będzie prawomocny, za jakieś dwa miesiące odezwie się komornik i zostaniesz z wynagrodzeniem ok. 1230 zł na rękę. Chyba że z Krukiem się dogadasz, co jest możliwe.
backyard napisał:
2. Jeżeli złożę sprzeciw w ciągu 14 dni jak potoczą się sprawy ?
a). sprawa zostanie skierowana do sądu rejonowego w moim miejscu zamieszkania ?
b). jak długo będzie to trwać cała procedura przejęcia sprawy przez sąd w moim mieście ?
Tak, do sądu wg właściwości pozwanego. Ile potrwa? Różnie, 2-6 miesięcy nawet plus czas na prawomocność itd. Chociaż moja znajoma na sprawę z Ultimo czeka już półtora roku od sprzeciwu :)

Nadmienię jednak, że niezwykle istotne są wnioski dowodowe jakie podaje Kruk - może się okazać, że sprawę wygrasz :)
backyard napisał:
W dodatku żadna ze stron , ani bank ani windykacja nie bierze pod uwagę że posiadam 3 zobowiązania i kwoty jakich żądają po prostu przewyższają moje dochody.
Myślisz że kogoś to interesuje?

Dziękuję za odpowiedz.

Powiedzmy że złożę sprzeciw , przez ten okres który będzie trwał aż sprawa trafi do sądu w moim miejscu zamieszkania , chciałbym wpłacać po 300 - 400 zł miesięcznie do Kruka lecz coś czuję że po moim sprzeciwie ciężko będzie mi się z nimi rozmawiać i ustalać raty. Dodam iż dzisiaj miałem przyjemność rozmawiać z nimi i przy informowaniu mnie o zaległości doliczyli sobie już kwotę 2500 zł za rozprawę w e-sądzie , czyli teraz muszę oddać im 15 000 zł :( Rozumiem że po złożeniu sprzeciwu kwota 2500 zł nie będzie już obowiązywać ?

A Pani Amelia może przeczyta sobie jeszcze raz regulamin tego forum?

Powrót