windykacja KRUK

• Autor wątku Autor wątku kefra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kefra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam,

w lipcu 2012 przestałam spłacać kartę kredytową w PKO SA, bank wypowiedział umowe, dziś dzwoniła Pani z KRUK informujac ze bank "przekazał dług". Chcę spłacić długi nastąpi to na pewno z pomocą rodziny. Nie pracuje i prawnie nie posiadam nic, na koncie 0zl jestem studentką, a kartę kredytową przestałam splacać z powodu choroby, która nie jest jakoś ciężka ale dłuuuugo czekam na operacje (NFZ...) i nie będę pracować do kwietnia na pewno.
Chciałabym się doweidzieć czy ja mogę to zadłużenie rozłożyć na raty (930zł) i czy mam to załatwiać z KRUKIEM czy mogę z bankiem. Pani w kruku oswiadczyla dzis ze na raty nie rozłoży i mam jej odpowiedziec na pytanie ile spłacę do końca tygodnia (to są chyba jednak jakieś raty?). przemrukiwała cos o komorniku, ale czy firmie sie oplaca wzywac komornika jesli ja nic nie posiadam, czy to raczej działa na moja niekorzyść jeśli chodzi o raty?
jak to załatwić

kefra napisał:
witam,

Chciałabym się doweidzieć czy ja mogę to zadłużenie rozłożyć na raty (930zł) i czy mam to załatwiać z KRUKIEM czy mogę z bankiem. Pani w kruku oswiadczyla dzis ze na raty nie rozłoży i mam jej odpowiedziec na pytanie ile spłacę do końca tygodnia (to są chyba jednak jakieś raty?). przemrukiwała cos o komorniku, ale czy firmie sie oplaca wzywac komornika jesli ja nic nie posiadam, czy to raczej działa na moja niekorzyść jeśli chodzi o raty?
jak to załatwić

Witaj.
Skoro KRUK wykupił dług, to pewnie z bankiem juz nic nie załatwisz - ale zawsze możesz zadzwoni i spytac, oczywiście do banku.
To "ile spłace do końca tygodnia" to standardowa zagrywka firm windykacyjnych. Wywarcie presji i żadanie kasy natychmiast.
Jeśli chodzi o komornika to jeszcze troszkę do niego - KRUK musi wnieśc pozew do sądu i otrzymac nakaz zapłaty. Jesli nie zapłacisz tego co zasądzi sąd, wtedy mogą oddac sprawe do komornika - skoro nic nie masz to narazie nie sciagnie z Ciebie nic - bedzie czekał az gdzies pojawia się dochód.
Proponuje tak - zadzwon do banku, spytaja czy mozesz jeszcze z nimi negocjowac spłate (zawsze to taniej, bez kosztów FW) - jesli stwierdza ze to juz nie ich dług, wtedy musisz załatwiac to z KRUK-iem. Zaproponuj jakie mozesz raty spłacac i ile wpłacisz na poczatek. W ich interesie jest odzyskac tą kase i mysle ze jesli dobrowolnie bedziesz cos spłacała, to nie dojdzie do sprawy sądowej, bo nie bedzie takiego powodu.

okres przedawnienia to dwa lata od daty pierwszego niezapłaconego wyciągu - na podst. art. 118 k.c. w zw. z art. 6 ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.) należy podkreślić, że przepis szczególny stanowi iż rzeczone roszczenie, jako wynikające z zawartej umowy na podst. ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.) przedawnia się z upływem dwóch lat, zaś początek biegu terminu przedawnienia stanowi data wymagalności wpłaty całości bądź kwoty minimalnej, wskazanej na saldzie wyciągu, wedle wyroku Sądu Najwyższego z dnia 17 grudnia 2008 r., sygn. akt I CSK 243/08

Powrót