Windykacja, listy, jak się za to zabrać?

• Autor wątku Autor wątku CMAG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CMAG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Sprawa wygląda następująco: Od siedmiu lat nie utrzymywałam kontaktu z rodziną (zwłaszcza z rodzicami) Od pięciu lat mieszkałam za granicą, wcześniej, przez dwa lata poza domem rodzinnym. Po tych wszystkich latach nadeszło pojednanie i szczęśliwa powróciłam do kraju, gdzie w domu rodzinnym czekała na mnie spora korespondencja od firmy windykacyjnej GetBack. W listach tych nie za wiele jest napisane, oprócz długu w wysokości prawie 3 tys. zł który uzbierał się od 2011 roku. Moja mama powiedziała, że przychodziły też listy polecone ale ich nie odbierała. Moje pytanie jest następujące. Co zrobić, jak się za to zabrać? Nie mam pojęcia za co jest ten dług, nie wiem czy od razu kontaktować się z firmą? Naczytałam się wiele złego na ich temat, że są oszustami, nie chcą powiedzieć za co człowiek ma płacić, i tylko czekają aby kogoś wrobić w jak największe bagno. Jeżeli rzeczywiście zalegam z jakimś długiem, (może przed wyjazdem za granicę zapomniałam oddać książkę do biblioteki czy inną błahostkę) to jestem gotowa to spłacić, tylko boję się, że odezwę się do windykacji, oni mi podadzą numer konta, ja przeleję 3 tysiące a okażą się oszustami, lub zaczną wypływać jakieś inne rzeczy. Nigdy nie miałam z tym do czynienia i nie wiem w jaki sposób się za to zabrać? Czy ktoś może mi pomóc i doradzić? Byłabym bardzo wdzięczna! Pozdrawiam

Dopóki nie ściga cię komornik, daj sobie spokój. W każdej sprawie gdy się odezwie masz szansę na odkręcenie tematu. Ponieważ nie mieszkałaś w Polsce to wszystkie wyroki - jeśli są - można odkręcić. A z GetBack się nie dyskutuje ani do nich nie dzwoni. Załóż sobie konto w e-sądzie. Tam możesz zobaczyć co i jak. To nic nie kosztuje. Jak już zdobędziesz tą wiedzę tajemną co tam siedzi, wróć do nas. Na pewno ktoś Ci pomoże. https://www.e-sad.gov.pl/default.aspx

Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam :)

Powrót