windykacja naleznosci a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Olsztyniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olsztyniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Mam pytanie zwiazane z windykacja naleznosci przez firme windykacyjna ktora to odkupila moj dlug od jednego z bankow. sprawa wyglada nastepujaca w 2008 roku pozyczylem sume od banku , splaty mialy byc w ratach (24 raty po 300 pln) splacalem je terminowo przez rok po tym czasie stracilem prace i nie mialem z czago wplacac kolejnych rat. dzis mamy juz 2012 rok i pare dni temu odezwala sie firma windykacyjna ze chce odemnie prawie 5k pln , zebym splacil je do dzis. aktualnie pracuje , umowa o prace kwota jaka dostaje to jest 1500 pln brutto. mowilem im ze nie posiadam takich pieniedzy i ze nie bede mogl wplacic. ale do rzeczy czy po tylu latach jest mozliwe ze dlug ktory bylem winien bankowi (teraz juz niby firmie windykacyjnej) moze uledz przedawnieniu?? jesli tak to jak to wyglada co trzeba spelnic jakie dokumenty beda potrzebne ?? czekam na odpowiedz uzytkownikow znajacych sie w tym temacie.

Kiedy bank wypowiedział Tobie umowę kredytu ? Zobowiązania kredytowa przedawniają się po 3 latach.

poczatek 2009 roku, a te przedawnienie po 3 latach samoistnie nastepuje czy to trzeba pisac pisma? do banku do windykacji?

Nie pisz ogólnikami tylko podawaj całe fakty... konkretnie podaj datę wypowiedzenia druga sprawa to BTE (Bankowy tytuł egzekucyjny) czy w umowie kredytu jest taki zapis ? Przedawnienie możesz podnieść dopiero jak sprawa trafi do Sądu. Jeżeli okaże się, że w Twoim przypadku występuje przedawnienie roszczenia z firmą windykacyjną w ogóle nie rozmawiaj. Zaczniesz działać dopiero jak otrzymasz pismo poleconym za potwierdzeniem odbioru z Sadu lub komornika.

problem w tym ze nie mam (procz paru rachunkow pocztowych z wplat ) zadnych powiadomien umow itd, nalezalo by je jakos odzyskac, da sie je odzyskac od bankow??

Szanowny Olsztyniak. To do powoda należy udowodnienie roszczenia a nie do pozwanego, którym jesteś. Proszę Cię o zapoznanie się z wyrokami Trybunału Konstytucyjnego: P 1/10 z 11.07.2011r.( ogłoszony w Dzienniku Ustaw Nr 152, poz. 900 z dnia 25.07.2011r.) oraz P 7/09 z 15.03.2011r. ( ogłoszony w Dzienniku Ustaw Nr 72, poz. 38 z dnia 05.04.2011r.). Odpowiedz: na podstawie jakiego artykułu lub przepisu zostały skierowane w stosunku do Ciebie roszczenia i podaj uprzejmie nazwę tego ,, delikwenta".

micio59 nie znam artykulow gdyz poinformowano mnie o dlugu telefonicznie, teraz nawet nie powiem Ci jaka to firma windykacyjna bo kobieta sypala jakimis skrotami jak ja prosilem o nazwe , jedyne co powiedziala wyraznie to kwota ktora mam im zaplacic i numer konta. czekam na kolejny telefon od nich zeby sie dowiedziec co kolwiek , najlepiej zeby wyslali korespondencje.

Który to bank ? Najprościej udaj się do banku powiedz ze chcesz spłacić dług ale nie masz swojej umowy kredytowej i poproś o pokazanie dokumentacji lub zrobienie kserokopii.

Zawsze powtarzam swoim klientom, żeby żądali od wierzycieli wezwania listem poleconym i żeby zawsze odbierali listy polecone. Dopiero znając ewentualne roszczenia, można podjąć jakiekolwiek sensowne działania.

Moi przedmówcy we wcześniejszych wypowiedziach piszą, że to wierzyciel musi udowodnić istnienie zobowiązania. To prawda, ale kiedy wierzyciel ma świadomość tego, że dłużnik zna swoje prawa, to często odstępuje od działania.

bank byl to lukas, teraz go przejal inny bank.

dzis dostalem "zaproszenie do ugody" firmy kredyt inkaso sa centrum operacyjne w zamosciu, w tresci jest kwota zadluzenia 4885,79 pln wynikajace z kredytu gotowkowego zawartego z lukas bankiem , teraz credit agricole, chca polubownie zalatwic temat i zebym sie skontaktowal z nimi. osobiscie nie posiadam umow z tamtego czasu tj. z lukas bankiem. czy mam do nich wyslac email z prosba o wyslanie kopii umow oraz calej dokumentacji dotyczacej tej sprawy?? co mozna dalej z tym zrobic??

zażadaj dokładnego wyliczenia: kapitał, stopa odsetek, opkres odsetek, itd. - a ponadto samej umowy.

Zdajesz sobie sprawę, że być może roszczenie jest już przedawnione ? Podejdź do Credit Agricole - banku na podstawie numeru pesel lub dowodu osobistego powinni udzielić Tobie informacji na temat statusu sprawy (kredytu).

Pamiętaj tylko ze każda "ugoda", wpłata 1 zł to uznanie długu. Uznajesz dług wierzyciel może ściągnąć z ciebie wszystko. Idź do banku, poproś o papiery, jeśli dług jest przedawniony, to już problem wierzyciela, jeśli skierują sprawę do sądu towystarczy ze nie uznasz długu i wierzyciel może go sobie w buty wsadzić.

wpłata 1 zł i ,,uznanie długu" ? chyba tylko tej złotówki i to tytułem jedynie należności głównej ?

Mam podobny problem i proszę bardzo o pomoc bo jestem kłebkiem nerwów.
Prawie 10 lat tem byłam w związku z facetem, który bardzo sprytnie zniknął z mojego życia jak już dostał wszystko co chciał - zostawiając mnie z długami i niezapłaconymi rachunkami.
Na odchodne stwierdził, że na żadnej umowie nie ma jego nazwiska więc muszę sobie z tym majdanem jakoś poradzić. Wzięłam mu pożyczkę i telefon za który oczywiście nie płacił. Mieszkałam wtedy na ulicy A a następnie przeprowadziłam się na ulicę B.
EOS (firma windykacyjna) która kupiła dług od Centertela wysłała mi wezwanie do zapłaty na adres B (czyli mój nowy adres).Namierzyli mój telefon i nękali.
Więc dla świętego spokoju wpłacałam jakieś tam kwoty aż do 2009 roku kiedy przestałam spłacac bo uznałam, że to się przedawniło i nie mam zamiaru za nikogo spłacac ani złotówki.
Na dowodach wpłaty był nowy adres więc byłam przekonana że go mają.
Wszystkie informacje kierowali na stary adres bo nic do mnie nie docierało .
Aż tu nagle do pracy listonosz przyniósł mi korespondencję o wszczęciu postępowania itd.
Z tego wynika, że EOS wystapił do sądu -co wywnioskowałam z pisma od komornika nie dając mi mozliwości odwołania się od pozwu.
Co mam teraz zrobić w takiej sytuacji .
Jutro idę do komornika- nawet nie wiem jak się w "takiej sytuacji" zachować.
Czy jakaś ugoda wchodzi w grę ?
Albo może odwołanie ?
Proszę poradżcie .

EOS wysłał mi

Komornik nie jest organem właściwym do rozpoznania zarzutu przedawnienia, więc wizyta u komornika to tylko stracony czas.

Proszę złożyć do sądu, który wydał nakaz zapłaty 3 pisma procesowe wskazane w temacie o presco. Proszę wpisać to hasło i otworzyć temat w którym jest najwięcej postów. Przeczytać posty od 100.

Dziękuję . Ale do komornika muszę się i tak wybrac bo przeciez wysłał mi pismo o wszczęciu postępowania egzek. Tylko nie wiem czy podpisywac jakąś ugodę czy niech mi strąca z 1570 brutto.
Bo jak podpiszę ugodę to zapewne będzie to oznaka, że zgadzam się z tym wszystkim.
Nie byłam nigdy w takiej instytucji jak komornik więc nie wiem .

Więc warto powertować forum, skoro pani nic nie wie. My za panią się nie "dowiemy".

Potrącać 1570?

Powrót